Hoe plaatsing nisbus icm. flexibel rvs rookgasafvoer

Pionok

  • #1
Hallo allemaal,

wij zijn bezig met het aanleggen van de rookgasafvoer voor de houtkachel.
De vorige bewoners hebben de oude schouw weggehaald in het verleden. Wij hebben het plafond nu weer geopend omdat wij daar de houtkachel op aan willen sluiten.

Er moet een renovatiepijp RVS in komen. omdat de huidige schoorsteen niet veilig genoeg meer is.

Nu heeft onze buurman dit ook zelf gedaan, maar ik heb hier toch een paar vragen over.

Het is de bedoeling om een nisbus in te metselen, maar hoe kan ik deze nu inmetselen als daar ook de RVS flex aanvast zit. Als er geen flexibele buis aan hoeft te komen kan je met je hand de nisbus in om deze rondom af te dichten en netjes af te schuinen, maar hoe doe je dit als je de flexibele buis eraan vast hebt zitten?

of begrijp ik het verkeerd en komt de overgang flex naar vast niet in de nisbus maar ervoor of erna?

wie kan mij hier iets meer over vertellen.

De buurman heeft de flex aan de nisbus gemaakt deze geplaatst en vanaf boven af (gat in de oude schoorsteen gemaakt, gevuld met specie en daar boven op perlietkorrels icm. een specie om het compact te maken. Ik vind dit nogal een omslachtige methode.

het vierkant is 19 x 19cm maar de buurman kreeg er niet meer dan 120 doorheen doordat het kanaal niet recht loopt. Ik wil dus vanaf de houtkachel (diameter 150) meteen een verloop naar 120 doen, dan een stuk vaste pijp tot in de nisbus, daar dan verder met flex tot de nok en daar een trekkap op. totale hoogte is zo'n 9meter (bovenzijde schoorsteen).

Rondom de flex wil ik dan vanaf zolder een gat in de schoorsteen maken om de perliet korrels rondom te gooien.

Is dit de methode? of kan ik beter RVS dubbelwandige buis nemen? of moet ik dan als nog perliet korrels gebruiken?

ik ga binnenkort naar een speciaalzaak, maar ben er zo mee bezig dat ik deze vragen toch al even hier wilde stellen.

ik hoor graag of hier ervaringen mee zijn.

alvast dank
rene 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Je kan ook eerst passen of het flex tot aan het plafond wil komen dan de flex 50 cm omhoog trekken nibus plaatsen en goed scheef opsmeren en daarna het fex weer laten zakken doordat het scheef is opgesmeerd cenrteer het flex vanzelf.een flexbuis isoleren met korrels zorgt voor minder afkoeling,een beter werkende kachel en minder roet vorming,maar dit hangt ook weer van het type kachel af. hoe hoger het rendement van de kachel[ hoe gevoeliger]
 

Pionok

  • #3
Ik denk idd dat ik het op die manier ga doen. De spullen zijn besteld. Als ik t binnen heb ga ik eens even kijken of de flex vrij makkelijk in de Nisbus past of niet.
Bedankt voor de reactie.

Gr. Rene
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu