Rubbers van een kantelraam vervangen

AanHetWerk

  • #1
Hallo,
Wij hebben een dakkapel die inmiddels al een aantal jaren staat (vermoedelijk 15 jaar). Destijds geplaatst door keurkozijn. De dakkapel is voorzien van twee kantel/kiepramen met beiden een hor.
Inmiddels wordt de boel een beetje ouder. Het rubber van de ramen os oud aan het worden en plakt aan de horren. Om de maand haal ik nu de boel al los om het niet teveel aan elkaar te laten plakken.
Beter zou zijn om het rubber te vervangen. Nou ben ik hiervoor al aan het rondkijken geweest maar er zijn zoveel verschillende soorten, maten en vormen rubbers dat ik geen idee heb waar te beginnen. Veelal zijn het ook bedrijven die de reparaties voor je kunnen doen. Maar vervangen van de rubbers zou je toch zelf moeten kunnen doen lijkt me.
Er zit een sticker in het kozijn met :
Naam certificaathouder :
Kömmerling / KeurKozijn
Att.nr.: 00.21.243.08
Kan ik hier iets mee om de juiste onderdelen te achterhalen?

Tweede vraag, is het erg lastig om het horgaas van een hor te vervangen? Ik denk de pees er uit halen, nieuw gaas spannen en de pees er weer indrukken. Denk ik daar te makkelijk over?
Alvast bedankt voor tips.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wat is de dikte (dus in de diepte) van het draaiende deel? IS dat 60 of 70 mm? Want ergens in de periode 2000 - 2005 heeft Kömmerling zijn systeem gewijzigd.

En het vaste deel van het kozijn: Is dat dan ook 60/70 of is dat 112 mm?
 

AanHetWerk

  • #3
Net even wezen meten, maar de dikte van de ramen, de (naar binnen) opendraaiende delen dus is 60mm. Ook de het kozijn zelf is 60mm.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Probeer de rubbers eens in te smeren met een rubberstick. Te koop bij automaterialenzaken. Ze worden gebruikt om te voorkomen dat de deurrubbers vastvriezen aan de portieren. Tevens houden ze het rubber soepel.
 

AanHetWerk

  • #5
Dank je wel voor de tip, maar dat doe ik de laatste jaren al. Iedere twee maanden haal ik de horren er uit en maak ik de boel schoon en smeer ik het in met rubberonderhoud spul.
Helaas werkt dat niet voldoende meer. Het rubber is op stukken gescheurd doordat het aan de hor plakte.
Het rubber is echt aan het vergaan en is op plekken ook zacht aan het worden. Het moet echt vervangen worden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Google eens op:

kömmerling ad60 dichtungen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu