Rubber vaste raam beschadigt verf op schuifdeur

Robbie's

  • #1
Iedere keer als ik de schuipui verf beschadigt het rubber dat in het midden van het vaste raam (dat raam zit dus links van de foto) het verfwerk van de deur die dus schuift. Ik kan niet zomaar het rubber wegsnijden omdat er dan veel wind naar binnen komt. Zijn hier andere oplossingen voor?

Dat rubber Zit dus in het hout net links onder het hout van het vaste raam.

 

Robbie's

  • #2
Niemand met een gouden tip . :D
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Normaal als je het schuivende deel uit de vergrendeling draait zal dit deel iets omhoog of iets van het kozijn af komen te staan. Hierdoor kun je dit deel makkelijker bewegen maar ook dat het vrij komt zodat de beschadigingen op de foto niet ontstaan.
Maar vanaf hier is het moeilijk te beoordelen om welke type het hier gaat en of er iets defect is in het mechanisme.

suc6

Gerrit
 

Robbie's

  • #4
Gerrit, bedankt voor je bericht. Als de deurarm naar beneden wordt gedrukt gaat de deur omhoog en rolt soepel. Aan de onderkant van de deur heb ik geen probeem, aan de bovenkant slijt in de loop van de tijd de verf omdat het zwarte rubber gewoon wat meer tegen de deur drukt. Ik was eerst van plan om het rubber van het middenraam (dus daar waar het rechterraam langs loopt) weg te snijden maar dan ontstaat tocht en moet ik wat anders verzinnen. Technisch gezien is er niets mis met de schuifpui denk ik.


 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik heb vandaag al zitten denken, maar kan me niet voorstellen dat daar normaal een rubber strook zit.
Voor zover ik weet zit daar altijd een zachte borstel.

suc6

Gerrit
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Inderdaad zo te zien een ontwerpfout. Kun je nog in contact treden met de leverancier / timmerfabriek?
 

Robbie's

  • #7
Bedankt voor jullie reactie. De hardhouten schuifpui is al 18 jaar oud en geplaatst toen wij een uitbouw hebben laten plaatsen. Ik denk niet dat ik daar nog de contactgegevens van heb. Waarschijnlijk is het zelf tijdelijk eruit halen van de schuifdeur geen optie. Die is echt lood en loodzwaar. Als dat zou lukken vervang ik zelf wel dat rubber met een zachte borstel. Wordt lastig om dit nog op te lossen. Ik zou nog kunnen kijken of ik de deur niet iets meer naar binnen kan laten 'hellen' maar volgens mij nergens instelbaar. Lastig probleem.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Is de deur nog wel recht? Of is deze krom getrokken?
 

Robbie's

  • #9
Volgens mij is de deur gewoon recht. Ik moet het nakijken maar het lijkt er op dat aan de onderkant meer ruimte zit tussen schuifdeur en tweede vaste raam. Aan de bovenkant zit er minder ruimte en dus wrijft/zit het rubber dat er tussen zit strakker tussen de twee deuren. Het mooiste zou zijn als ik de rails aan bovenkant schuifdeur iets (paar millimeter) naar binnen kan plaatsen. Dan zou het probleem opgelost zijn.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Die dingen zijn inderdaad echt loodzwaar, daarom wordt vaak ook eerst de deur geplaatst en dan pas het glas er in gezet.
Ik zou eens eerst gaan kijken hoe het bij een ander er uitziet zodat je alles eerst voor kunt bereiden want even het rail een paar mm. verplaatsen lijkt vrijwel zeker makkelijker dan dat het is.

Voor zover ik me kan herinneren was het eerst de deur vrijzetten en een eindje openschuiven.
Dan opvullen aan de onderkant zodat deze niet naar beneden kan zakken. Hendel terug draaien en dan de deur van de onderkant uit het rail tillen.
Maar dat gaat je zeker niet alleen lukken, daar is wel meer mankracht voor nodig.

Is het anders geen oplossing om een zachte borstel aan de achterkant te monteren zodat je het rubber bovenaan weg kunt halen zonder dat dit zichtbaar is?

suc6

Gerrit
 

Robbie's

  • #11
Bedankt Gerrit. Ik ga die deur er maar niet uithalen. Kan mij inderdaad herinneren dat bij het plaatsen (zonder glas) 5 of 6 man nodig waren om alleen de schuifpui te plaatsen. Dat ging met bloed zweet en tranen. Ik zou het rubber van onder tot het punt waar het rubber langs het hout rolt kunnen laten zitten en alleen het bovenste stuk rubber wegsnijden met een stanleymes. Dan zou ik aan de binnenkant een nette borstel kunnen plaatsen. Ik heb alleen weinig ruimte om iets te plaatsen. Moet een creatieve oplossing zoeken. Ik ga eens op zoek op het Internet naar een borstel.

Overigens heeft niemand hier dezelfde schuifpui. Iedereen heeft gekozen voor een kunstof kozijn maar ik was eigenwijs :D ik vind hardhout mooier.

Gr
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Als onder de afstand wel goed is maar boven niet is het raadzaam de bevestiging van de bovenrail te controleren. Wellicht staat de bovenrail los, en hangt de loopdeur min of meer tegen de vaste pui aan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Robbie's schreef:
Overigens heeft niemand hier dezelfde schuifpui. Iedereen heeft gekozen voor een kunstof kozijn maar ik was eigenwijs :D ik vind hardhout mooier.
Is en blijft ook veel mooier.

Maar zoals Walker aangeeft eerst even goed meten of er ergens verschillen zitten en zo niet dan toch een creatieve oplossing bedenken zodat het en goed afsluit en er toch ook mooi uitziet.
Borstels zitten vaak in een aluminium profiel en dat zo op de achterkant schroeven verdient geen schoonheidsprijs.
Maar dat kun je weer wegwerken door er een op maat gemaakt stuk hardhout overheen te zetten.

suc6

Gerrit
 

Robbie's

  • #14
Gerrit, Walker,

Alles ziet er goed en vast uit. Ik kan er niet meer van maken. Ik ga maar nadenken over een creatieve oplossing. Het enige dat ik morgen nog wil proberen is iets met deze schroefjes.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu