RTL vervangen voor Thermostaatkraan

Wouterlet

  • #1
Beste leden,

Ik heb een CV ketel met boven en beneden gescheiden door 2 kleppen. Beneden werkt prima, boven wil ik wat aanpassen.

In de badkamer zit vloerverwarming geregeld met een retourthermostaatkraan, daar staat ook de thermostaat (draadloos). Daarnaast zijn er 4 slaapkamers met een radiator.

Ik wil graag mijn verwarming opnemen in mijn domotica (Zwave/Domoticz) Zover ik kan vinden zijn er hierin geen retourthermostaatkranen. Ik weet niet wat precies het verschil is tussen een retour en een normale thermostaatkraan. Wat ik er van kan vinden is dit gewoon een temperatuurgeschakelde kraan? Maar je zou hem niet zomaar kunnen vervangen.

Op de radiatoren heb ik nu een Spirit Eurotronic, dit werkt prima. Om alles nu kamergestuurd te kunnen maken moet ik met Zwave ook de Badkamer kunnen regelen.

Kan ik de Heimeier RTL kraan gewoon vervangen door een thermostaatkraan.
Kan ik de Heimeier RTL kraan gewoon laten zitten en een thermostaatkraan tussen de aanvoerleiding zetten?
Of is er een andere oplossing die beter is?
 

JeffreyD94

  • #2
Een RTL-thermostaat/ventiel is bedoeld voor renovatie. Deze is bedoeld om aangesloten te worden op de retour van een radiator welke vervolgens nog door de vloerverwarming loopt van veelal de badkamer.
Een RTL meet de retourwater en laat warmte door tot de ingestelde temp.
Een Thermostaatkraan/knop werkt met een schaalverdeling welke gelijk staat aan een bepaalde kamertemperatuur, als de schaalverdeling/kamertemperatuur correspondeert zal de knop de kraan doen sluiten.

Geen idee hoe precies de RTL is toegepast? Als deze is aangesloten zoals bedoeld dan zou ik er geen extra thermostaat tussen zetten, je bent dan afhankelijk dat allebei de kleppen in het circuit open staan voor er warmte afgeven word. Storing/comfort gevoeliger.
 

Wouterlet

  • #3
Beste Jeffrey,

Bedankt voor je snelle reactie. Zoals ik het zo zag zitten alle radiatoren en zo ook de vloerverwarming op een soort ring aangesloten waardoor ze allemaal parallel staan. Maar ik zal morgen voor de zekerheid nakijken of dit klopt. Dan maak ik wel even een schets van de situatie. Dat is vast duidelijker. De Kids liggen nu op bed, dus dat gaat nu niet meer.

Groetjes,

Wouter
 

Wouterlet

  • #4
Onderstaand staat de tekening van de zolder. De retourleiding gaat via een klep naar de ketel. De RTL klep van de badkamer zit ook op zolder. De draadloze thermostaat staat in de badkamer, deze schakelt de klep die vervolgens weer de ketel schakelt. Op elke kamer zit dus ene thermostaatkraan op de radiator.

Ik zou ook graag een thermostaatkraan op de badkamer maken. Dan kan ik namelijk elke ruimte apart open en dicht laten zetten via mijn domotica en elke ruimte de klep open of dicht laten zetten.

De vraag is dus wat ik moet doen om een thermostaatklep op de badkamer te krijgen. Wat moet ik plaatsen en evt weghalen. Ik hoop dat het nu iets duidelijker is, anders hoor ik het wel

 

Lange Herman

  • #5
Hoi wouterlet,

Ik mis de vloerverwarming op je tekening.
Verder zou ik het rtl ventiel niet verwijderen!
(Het rtl ventiel beschermt je vloer tegen te hoge temperaturen.)
Je zou een "extra" kraan kunnen plaatsen om je vloerverwarming open of dicht te zetten.
Echter is dit geen geweldige oplossing omdat vvw relatief traag is.
Ik zou het niet doen en gewoon de vvw in de badkamer laten meelopen met de rest van het systeem.

En ik begrijp dat ruimtethermostaat in de badkamer is geplaatst?
Als je alleen maar thermostaatkranen in je badkamer hebt is het verstandiger om deze te verplaatsen naar een andere ruimte.
 

Wouterlet

  • #6
Beste Herman,

Ja de vloerverwarming is de verwarming in de badkamer, er zit geen radiator. Als ik de domotica termostaatkranen erop zet kan ik zelf regelen wanneer ik ze open of dicht zet. Op dat moment komt de huidige thermostaat te vervallen en regel ik het met temperatuursensoren op elke kamer apart.

Dat de vvw traag is kan ik dan dus zelf opvangen door hem eerder aan te zetten. En ik wil zeker weten dat de vloer warm is als ik ga douchen met de kinderen na het eten. Het voordeel van deze kranen ook als traditioneel ventiel kan laten werken ipv thermostaat.Zo weet ik zeker dat er warm water door de vloer loopt als ik het wil.

Dan laat ik dus de RTL gewoon zitten als temperatuurbescherming en zet ik de domoticathermostaat er extra tussen in de aanvoer.
 

Lange Herman

  • #7
Als ik je laatste bericht lees begrijp ik dat de extra kraan gaat functioneren als ruimtethermostaat.
Ik zou het gewoon proberen met een extra kraan.
Mocht het niet werken kun je het altijd weer terug veranderen.

succes
en laat ff weten of het werkt.
 

Wouterlet

  • #8
Beste Herman,

De kraan die ik er tussen wil zetten kan functioneren als traditionele kraan of thermostaatkraan. Op het moment dat ik wil douchen laat ik hem de vloer dus warm maken als traditionele kraan, de rest van de dag functioneerd hij als thermostaatkraan. Ik heb spulletjes besteld, het kan even duren voordat alles werkt, maar ik zal het resultaat posten!

Bedankt voor het meedenken!
 

Marcn88

  • #9
@herman die rtl kraan doet helemaal niks of pas veel te laat dit omdat de aanvoer direct de vloer in gaat ipv eerst naar een radiator die een deel van de warmte kan afgeven, er kan nu zo water van 90 graden de vloer in stromen en als de retour pas op de ingestelde temperatuur van de rtl komt begint deze pas te knijpen oftewel de aanvoer temp ligt veel te hoog.
Een rtl kraan is bedoeld om in de retour van een radiator te plaatsen die kan dan de temperatuur door de vloer bepalen doordat de radiator warmte kan afgeven en dan dus water van bijv 40 graden door de vloer laten richting retour
 

Lange Herman

  • #10
@ marcn88 ja je hebt gelijk. Een rtl hoort achter een radiator.
Maar dit is toch een bestaande situatie, die al zo werkt?
Dus een extra kraan toevoegen om eea aan of uit te zetten levert dan toch geen nieuwe problemen op?

@wouterlet niet de rtl verwijderen.
Een extra kraan toevoegen.
Hoe lang gebruik je de verwarming al in je huidige setup? Dit is wel van belang, zie de post van marcn88.
Ik ben er nl vanuit gegaan dat het hier over een bestaande situatie gaat. (Al een paar jaar in gebruik.)
Als dat niet zo is dan gaat het niet goed komen.
 

Wouterlet

  • #11
@ Herman,

De huidige situatie werk nu 9 maanden denk ik. En volgens mij gewoon goed. Wel eigenaardig dat de hoge temp idd in de vloer gepompt wordt. Het is door een gerenommeerd bedrijf gedaan dus de slang zal het wel aankunnen neem ik aan. Spulletjes zijn nog niet binnen dus kan verder nog niks zeggen.

Groetjes Wouter
 

JeffreyD94

  • #12
Ook bij gecertificeerde bedrijven lopen er onvakkundige mensen (soms) rond....
En iedereen kan zich wel eens vergissen, of een foutje maken.

Is het nog aan te passen is nu de belangrijkste vraag zonder teveel moeite?

Dus RTL in aanvoer vloerverwarming plaatsen.
Retour van radiator aansluiten op RTL.
Retour vloerverwarming weer aansluiten op retour installatie (waar eerst radiator op aangesloten zat bijvoorbeeld.)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu