Rotte vloerbalk, maar op vreemde manier verrot?

Vanvlerken

  • #1
Hallo,

Ik heb een houten huis (1966) gekocht waarbij enkele vloerbalken rot zijn. Ik was hiervan op de hoogte toen ik het huis kocht. Nu ben ik deze vloerbalken er uit aan het zagen en ga deze vervangen voor nieuwe balken. Alleen nu zit ik met een vraag. In onderstaande foto zie je de afgezaagde balk. Het is de balk die tegen de buitenwand aan zit. Zoals je ziet is deze onder aan de binnenzijde het meest verrot. Het hout dat aan de buitenzijde zit, is nog in 'redelijke' staat. Ik was er eigenlijk van in de veronderstelling dat het rotten kwam door optrekkend vocht uit de betonnen fundering en het opspattende water van buiten, dat onder de buitenwand door spat (op de foto zie je nog net het licht van buiten). Klopt mijn beredenering? En zo nee, wat zou dan het rotten van de balk veroorzaakt hebben? Een slecht klimaat in de kruipruimte? De andere (dwars)balken in de kruipruimte zijn nog wel in goede staat. Of is dit de normale gang van rotten, en is de buitenzijde minder gaan rotten omdat deze meer heeft kunnen luchten?

Indien ik er gewoon een nieuwe balk in kan zetten; is het voldoende als ik de nieuwe balk in de menie zet, een laag DPC tussen betonnen fundering en nieuwe balk aanbreng, en buiten de grindlaag die om het huis ligt dieper maak?

Ik hoor graag jullie reacties.




Hartelijk dank!
Mark
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op de foto zie ik rechts, het lijkt op beton of iets van steen. De balk zou daar beginnen. Een kopse kant van de balk is altijd kwetsbaar.
 

Vanvlerken

  • #3
Wat je aanwijst, dat zijn tijdelijke klosjes totdat ik de nieuwe balk binnen heb ;)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Hoe is het met de ventilatie gesteld in de kruipruimte?

De indruk die ik van de foto krijg is dat de betonnen balk erg klam is.

Ik zou zeker een isolerende laag aanbrengen onder de nieuwe balk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Staat er een radiator boven dat deel van de balk. Iets zorgt ervoor dat die balk een andere temperatuur krijgt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Is het niet zo dat de betonnen balk het koudste punt is en dat daar alle vocht op condenseert en dat dat er voor zorgt dat de balk nat wordt en verrot?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Die houtenbalk zal toch ook koud worden, bij beton zit het vocht op het oppervlak. Het vocht wordt zichtbaar als er op het oppervlak druppels vormen. Hout is poreus daar trek vocht in. In deze ruimte is de droogtijd te kort, of de periode van luchtvochtigheid te lang.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik vind het vreemd dat de balk aan 1 kant verrot is en de planken en zelfs het spaanplaat er boven niet.
Gebrek aan ventilatie in combinatie met optrekkend vocht lijkt mij de grootste boosdoener.
De balken isoleren van de beton met b.v. een strook epdm onder de balken en voldoende ventileren moet volgens mij voldoende zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu