Rookkanaal traceren

wimBE

  • #1
Geacht.

ik zit met het volgende probleem, wij hebben een huis in België. wij zouden graag een houtkachel willen plaatsen, van de oude bewoners hebben we gehoord.
dat er een oude rookkanaal moet zijn. alleen zij weten niet waar deze binnen in huis heeft moeten zitten om dat deze voor dat hun in dit huis kwamen al weg gewerkt was.
nu ben ik al op het dak geweest om te kijken in de oude schoorsteen hoe of wat de pijp er daar uitzag en of ik met een gewichtje en een stuk touw het uiteinde van de pijp zou kunnen vinden, maar helaas dit grapje ging niet op een maal boven op het dak aangekomen en de afdekking van de schoorsteen gehaald te hebben blijkt deze hele maal vol met puin te zitten.
nu is mijn vraag bestaat er iets waar mee je boven op het dak een apparaatje kan plaatsen die iets van een rechte signaal naar beneden stuur zo dat ik binnen in huis weet waar de pijp uit kom en deze dan van beneden kan openen om de huidige buis leeg te krijgen met puin of heeft iemand een andere goeie tip.

alvast heel erg bedankt voor het mee denken.

mvg Wim
 

Sander 1972

  • #2
kijk in de woning waar de schoorsteen op het dak staat, waar die heen loopt?
 

wimBE

  • #3
@Sander 1972

Dat heb ik gedaan maar helaas tot op heden na 3 gaten gemaakt te hebben in het plafon geen suc6. Ze hebben de buis iets te goed weg gewerkt in het plafon er zitten speciale plafon tegels met holle ruimtes 2 dik plus min 10 cm dik.

16583420668917862456578512232175.jpg
 

Tillyhond

  • #4
zijn er geen bouwtekeningen aanwezig???
Misschien kan het daarmee herleid worden.....
 

wimBE

  • #5
@Tillyhond

Helaas zijn er geen duidelijke tekeningen. huis dateert uit de jaren 60 toen was het hier nog niet zo nodig dat alles duidelijk en goed op de tekeningen aan gegeven moest worden. er zijn wel tekeningen maar die geven alleen water Electra om en na bij aan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
De kans dat het kanaal versleept in de vloer is zeer klein.
Goed kijken en terugmeten in de verschillende kamers.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wat voor rookkanaal was het? Er zal als dit in Vlaanderen is wel een mazoutinstallatie gestaan hebben die (ook) op de schoorsteen gezeten heeft. Is nergens iets af te leiden waar die stond?
 

wimBE

  • #8
@Rola

ik heb al in het 4 kant rond gemeten. en op die meting een gaatje naja eerder gat gemaakt in het plafon. alleen helaas geen buis gevonden, ik zou
 

wimBE

  • #9
@Edwinnn.

het gaat om een rookkanaal van een hout kachel.

de mazout installatie hebben wij helaas ook nog steeds staan. en die willen we deze winter het liefst alleen nog maar gebruiken voor warm water. aangezien meneer ons de laatste winter al 4000 liter gekost heeft,
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
Vaak staat in huizen in Vlaanderen de mazoutinstallatie in de kelder en was de openhaard of houtkachel die men in de jaren 70-80 had daar direct boven in de woonkamer, dan heb je 2 kanalen naast of achter elkaar naar de schoorsteen. Bij jou niet?
 

wimBE

  • #11
@Edwinnn nee mijn mazout installatie staat in een gangetje naast de grage, en het rookkanaal van de openhaard moet ergens in mijn woonkamer zitten in de buurt van een tussen muur, naar de gang van de trap.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu