Houtkachel aansluiten op bestaand dubbelwandig rookkanaal

DeVlieger

  • #1
Na verwijderen openhaard eerder dit jaar door aannemer willen wij graag een houtkachel installeren op het oorspronkelijke rookkanaal. Dubbelwandig geisoleerde rookkanaal is destijds door aannemer afgezaagd bij plafond. Hoe kunnen wij het beste de enkelwandige pijp vanuit de houtkachel laten aansluiten op het oorspronkelijke rookkanaal. Is dit veiligheids technisch gezien verantwoord op een doorgezaagde dubbelwandige pijp? Of dient het gehele kanaal vervangen te worden.
Screenshot_20231026_182255_WhatsApp.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zegt afgezaagd, maar dit ziet er best netjes uit, is het niet afgekoppeld op een overgang?
Welke maat is dit? Er zijn overgangsstukken van dubbel naar enkelwandig.

Komt er een nieuwe plafond in? Daar kan mogelijk geen enkelwandige pijp langs, dan eerst nog een stukje dubbelwandig eraan.
 

Auto-Geen

  • #3
Is zo te zien een oud type metalotherm met vermacel korrels als isolatie. Buitenkant is gegalvaniseerd plaat en de binnenpijp van rvs 304. Voor een houtkachel en eventuele schoorsteenbrand zou ik de nieuwere versie kiezen. Die is daar tegen bestand.
 

DeVlieger

  • #4
Dank voor de reacties.

De pijp zal door een klein stuk koof moeten. Ik ben me er inderdaad van bewust dat zodra het kanaal buiten het zicht gaat, dubbelwandig verplicht is.

Ik was in de veronderstelling dat de pijp is afgezaagd, maar het zou ook goed mogelijk zijn dat de pijp is afgekoppeld. Ik was daar zelf niet bij. Koof is nu tijdelijk dicht gestuct ivm aanzicht in woonkamer. Dus ik heb enkel de foto om dat te beoordelen.

Verschillende soorten en maten aansluitstukken zijn online beschikbaar (zie afbeelding). Dat zou een relatief simpele en goedkope oplossing ipv het volledige kanaal vervangen.

Als het hier daadwerkelijk het oude type Metaloterm kanaal betreft is dit volgens u dus niet geschikt voor aansluiting op een houtkachel?
images (15).jpeg
Screenshot_20231108_192106_Gallery.jpg
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu