Rookgasafvoer HR ketel.

Replay

  • #1
Goedendag allemaal,

Ik wil graag wat advies van jullie hebben, inzake het verplaatsen van een rookgasafvoer. Ongeveer een maandje geleden heb ik mijn oude ketel laten vervangen door een nieuwe HR ketel (Intergas), daarbij is ook de bestaande concentrische rookgasafvoerbuis vervangen door twee kunststof buizen, die via een geveldoorvoer naar buiten gaan (de tuin). Nu is het zo dat deze buizen naast een raam uitkomen( afstand van circa 50 cm ). Nu heb ik last van de "stank" van de rookgassen als ik het raam open (van de keuken, uitbouw) als de ketel in bedrijf is, dat was bij de vorige niet het geval.

Ik heb de beschikking over schoorsteen die niet meer gebruikt wordt en die ik makkelijk vanaf het plafond van de keuken kan bereiken. Ik wil daarom de rga via deze schoorsteen trekken, de luchttoevoer laat ik staan zoals die nu is.

Ik heb de volgende vragen:

- Ik weet nu niet, van welke merk buis gebruik is gemaakt; er staat alleen safe pp. Maakt het uit als ik een andere merk rga buis aanschaf (uiteraard ook pp en met dezelfde diameter, 80mm) of moet ik perse dezelfde merk hebben dit i.v.m. kans op lekkages ?
- De rga buis gaat voor circa 450 cm in de schoorsteen; daarbij ga ik gebruiken maken van 2x 2000mm + 500mm buis. ik heb natuurlijk niet de mogelijkheid om de buizen te beugelen in de schoosteen, alleen aan de onderkant kan ik nog net een beugel plaatsen. Is dat een probleem?
- Moet ik een kap plaatsen op de rga buis of volstaat het om dat op de gresbuis te doen, moet dat een speciale type zijn of maakt dat niet uit?

Alvast hartelijk dank voor jullie antwoorden/adviezen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De rookgas moet van hetzelfde merk zijn.
Vaak moet de rga in hetzelfde drukvlak liggen als de luchtaanvoer kijk daarvoor in het installatie voorschrift.
Je moet elke buis/bocht vastzetten op de koppeling, dus los in een kanaal is niet toegestaan omdat deze niet te controleren zijn en kunnen losraken.
In een kanaal gebruik je een flexibele rookgas afvoer.
Deze werk je boven af op een uitmondingsset waardoor de buis vast gezet word.
Soms moeten er afstandhouders om de flexbuis om deze in het midden van het kanaal te zetten.
Onder het kanaal zet je een overgangsstuk om van flex weer naar vaste buis gaat, flexbuis mag niet in een bocht liggen en niet horizontaal.
Soms kan je ook concentrisch met alleen een flexbuis voor de rga en het kanaal als luchttoevoer.
 
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
  • Like
Waarderingen: Replay en Lange Herman

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
De rrokgas buis zal hoogstwaarschijnlijk zijn van ubbink of burgerhout, beide fabrikanten beschikken over flex rookgasmateriaal wat door oude schoorsteenkanalen getrokken kan worden.
Er moet dan een vastpuntbeugel gezet worden in/onder het schoorsteenkanaal vanaf de ketel krijg je dus vaste buis pp wit naar het vastpuntbeugel en dan vanaf het vastpuntbeugel met met flex door de schoorsteen en hierop een hr kap zie voor details de website van de desbetteffende fabrikant voor het beugelen zie de rogafa.
De intergas ketel is geschikt om in verscillende drukgebieden te operen
 
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Replay

Replay

  • #4
Heren hartelijk bedankt voor de info en de adviezen. Op de bestaande buizen staat M&G group, dat is te herleiden naar Burgerhout, dat scheelt ik hoeft niet alles te vervangen, maar alleen nieuwe flexibele buis te kopen en de bij behorende spullen. Nogmaals bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu