Geveldoorvoor rookgasafvoer cv ketel

Reinhard

  • #1
Onze benedenburen moeten een nieuwe CV ketel plaatsen, dus ook de rookgasafvoer moet vervangen worden. Omdat de huidige afvoer door een lang (3 verdiepingen, zie de lange schoorsteen op de foto) schoorsteenkanaal loopt en lastig te vervangen is, willen ze dat door de gevel doen (zie groene rondje op foto). Dat komt dan wel net onder het balkon van de bovenburen. Ik ben nogal bang voor stank, ongezonde lucht en eventuele zure aanslag op de gevel en kozijnen boven deze afvoer.
Twee vragen:
1. Weet iemand wat hier precies de regels voor zijn?
2. Heeft iemand hier ervaring met een dergelijke constructie en is mijn vrees terecht?

rookgasafvoer.jpeg
 

Bernhard

  • #3
Rookgasafvoer vervangen met concentrische flexible rookasafvoer in bestaande schoorsteenkanaal.
1675075549537.png
 

Reinhard

  • #4
Als ik het bouwbesluit goed begrijp, dan gelden er voor bestaande bouw eigenlijk geen regels voor de lokatie van de rookgasafvoer en zijn er alleen voorschriften voor het debiet dat door de afvoer moet kunnen.

Een flexibele rookgasafvoer door de bestaande schoorsteen zou ook mijn voorkeur hebben, alleen brengt dit hoge extra kosten (zo'n 1700 euro) met zich mee omdat de bovenkant van die schoorsteen niet makkelijk bereikbaar is (zie ook de foto)
 

Onderhoudtje

  • #5
Zijn deze vragen niet bedoeld voor de VVE van het pand?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6

Reinhard

  • #7
De VVE bestaat in dit geval uit de onderwoning en twee bovenwoningen. Met zn drieën moeten we dus beslissen of dit een goede oplossing is of niet. De eigenaar van de onderwoning wil graag een geveldoorvoor toepassen en ziet daar geen wettelijk bezwaar tegen. Als duidelijk is dat dat geen goede oplossing is, dan zal de duurdere schoorscheendoorvoer gekozen moeten worden, maar daar lijkt dus niet echt een basis voor te zijn.
 

Reinhard

  • #9
Ja, die had ik ook gelezen en vooral de opmerking in 10.3.2 doet mij hier voorzichtig zijn:

Men moet zich er goed van bewust zijn dat bij de keuze voor een uitmonding in de gevel een veel grotere kans bestaat op hinder voor naastgelegen percelen en daarbij horende eventuele conflicten. Let met name op de plaats van ventilatieopeningen en hinder (voetpad, pluimvorming)

Maar dit zijn richtlijnen van een branchvereniging en fabriekanten. Het zijn (nog) geen wettelijke eisen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
Ook bij de rechter ga je dit niet zomaar winnen.
Alleen de afstand tot de naastgelegen perceelgrens is hier niet goed minimaal een meter. Voor de rest mag het zo te zien zeker.
Het is niet fijn deze situatie, kom er in goed overleg samen uit, mogelijk mee betalen aan de kosten kan ook hier helpen.

Vr Gr en succes hier mee
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu