Ronde schuurmachine?

Hebeentuin

 • #1
Ik heb twee wanden van een schuur in het verschiet liggen die geschuurd moet worden. Niet volledig kaal, maar wel even goed schuren en dan beitsen.

Ik heb mij altijd afgevraagd wat nu de beste keuze is voor een schuurmachine voor grote vlakken. Ik heb zo'n deltaschuurmachine met een vierkant vlak eronder. Dat schiet niet echt op vind ik. Zou zo'n ronde machine beter werken? Ik heb het mij altijd afgevraagd omdat je ook met de nerf mee moet schuren?

Ik had een bandschuurmachine maar die heeft het begeven.

Overigens heb ik wel ander gereedschap gekocht, ik had hier meerdere keren informatie ingewonnen en heb deze week een aantal machines besteld. Dank voor de tips.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Een excentrische schuurmachine is dat. Ik vind ze ideaal; het is bij mij de meest gebruikte schuurmachine.

  Als je flink wilt schuren dan schiet het met de vlakschuurmachine inderdaad niet op. Met de excetrische machine wel.

  Ik gebruik verschillende korrels papier erop en ook de toerenregeling gebruik ik vaak om het tempo van schuren aan te passen.
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier en Walker

  BertPleizier

  • #3
  Niets aan toe te voegen.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Een exentrische schuurmachine schuurt sneller dan een vlakschuurmachine.
  Bij een exentrische schuurmachine hoef je geen of nauwelijks rekening te houden met de houtnerf. wel met de aanvangssnelheid van de machine, dat betekent altijd de machine eerst op het werkstuk en dan pas de machine aan zetten.Er zijn machines te koop met een rem die er voor zorgt dat de machine niet te snel aan loopt.
   

  Ambidexterity

  • #5
  De vlakschuur machine kan je natuurlijk wel weer gebruiken voor in de hoeken aangezien de ronde daar lastig bij komt.
   

  Hebeentuin

  • #6
  dankje, dus met een excentrische schuurmachine is het niet echt nodig om met de nerf mee te schuren? Dan krijg je geen krasjes? Dat wist ik niet.

  Ik was al bij de dealer zojuist en had mij voorgenomen eentje te kopen met accu, de eerste met een accu. Leek mij handig omdat de andere apparaten van mij dat ook hebben. Maar de verkoper bracht mij aan het twijfelen. Hij legde uit dat een snoerapparaat handiger was omdat het langer mee ging en het wel erg handig is als je een schuurmachine hebt die ook grote oscilerende bewegingen maakte. Dus toen antwoorde ik. "ik moet er nog maar even over nadenken dan" :D

  Volgens mij is zo'n accumachine voor mij prima. Nu moet ik dan wel twee zijkanten van een schuur doen maar verder zal het denk ik klein werk zijn. Maar goed, ik heb geen referentiekader dus als er nog andere zaken zijn welke ik moet meenemen in de afweging dan ben ik wel benieuwd.

  Ik vind de vorm wel vreemd, duurdere apparaten hebben nog een extra handgreep en mijn gevoel zegt dat je zonder zo'n handgreep het niet lekker sturen is, of juist vermoeiend voor de had. Klopt dat?

  hoe relevant is dit? : drie verschillende apparaten

  Vibratie ah metaal schuren
  2,5 m/s²
  4,5 m/s²
  4,0 m/s²
   
  Laatst bewerkt:

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #7
  Kan prima op accu hoor. Is de mijne ook en ik zie ook steeds meer schilders met schuurmachines op accu zodat ze niet met snoer de steiger of ladder op moeten.

  Mij lijkt een extra handgreep niet heel praktisch. Ik vind gewoon met 1 hand de machine bovenop vasthouden fijn.

  Ik heb er eentje met 125mm zool, vind ik een prima formaat.
   
  • Like
  Waarderingen: Hebeentuin

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Neem er 1 met een snoer die kan in je stofzuiger zodat deze start als de schuurmachine aanstaat.
  met stofafzuiging gaat je schuurpapier veel langer mee en bovendien zit niet alles onder het stof wat straks weer in je schilderwerk komt te zitten
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier

  BertPleizier

  • #9
  Ik heb de afgelopen maanden heel veel geschuurd met zowel een vlak- als excentrische schuurmachine en i.c.m. een nat/droogzuiger van hetzelfde merk. Dat werkt ideaal.

  Stekker van de schuurmachine in de stofzuiger en zodra de schuurmachine aangezet wordt gaat de stofzuiger aan. Andersom blijft de stofzuiger nog een aantal seconden nadraaien.
   

  Lange Herman

  • #10
  Als je gaat schuren met stofafzuiging probeer dan eens een schuurgaas. Mijn ervaring is dat de afzuiging dan (nog) beter werkt.
   

  Hebeentuin

  • #11
  Ik zie dat hier nieuwe reacties zijn. Ik heb ondertussen een accumachine gehaald. Ik heb ondertussen ook een stofzuiger met variabele zuigkracht, dan maar gewoon een extra knopje aan en uit zetten.

  Ik dacht als ik dan toch diverse apparaten moet halen dan maar gewoon een accu serie, dat zal ook ongetwijfeld zijn voordeel hebben. Het is nu alleen nog wachten op de accu's haha

  ik heb nog wel een vlakschuurmachine met stekker trouwens.

  nog bedankt voor de adviezen
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #12
  Goede keuze denk ik, ga je geen spijt van krijgen.

  Ik vermoed dat je het merk hebt gekozen dat momenteel een actie heeft met gratis accu's bij aankoop van machine? Ik hoor om mij heen dat het best een 2 a 3 weken kan duren voor de accu binnen is.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #13
  Pas daar mee op, meestal zijn bepaalde series uitgesloten en de accu heeft vaak minder vermogen dan de accu die bij de machine zit, b.v. 5 Ah bij de machine en 2 Ah later toegestuurd.
  Dat doen alle merken.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #14
  Als we over hetzelfde merk praten dan wordt duidelijk aangegeven welke machines actiemachines zijn (gaat om een minimale bruto prijs) en de actie houdt in dat je een 5 ah accu krijgt.

  Loont hier, en periodiek voor andere merken ook, dus best wel om zulke acties in de gaten te houden.
   

  Hebeentuin

  • #15
  7 weken wachttijd werd mij gisteren nog eens verteld. Het ging van 30 dagen naar 5 weken, naar 7 weken. Het zou 5 ah accu moeten zijn. Dat staat heel duidelijk er in maar ik heb het ook nagevraagd.

  Mijn schoonmoeder komt vandaag twee van haar accu's brengen :D ik heb wel al een snellader
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Hebeentuin

  • #16
  Lange Herman schreef:
  Als je gaat schuren met stofafzuiging probeer dan eens een schuurgaas. Mijn ervaring is dat de afzuiging dan (nog) beter werkt.

  Lange Herman, wat is jouw ervaring met schuurgaas op de excenterschuurmachine?

  Ik lees bij review dat het er al snel vanaf valt omdat het klittenband niet goed plakt. Een pakje van drie vellen is al 10 euro, dus...

  Maar met een half uur schuren heb ik wellicht 0,5 m2 kaal gekregen... Dus als er snellere manieren zijn willen jullie mij dit aub laten weten. Ik schuurde met een korrel van 60.

  (En de stofzuiger van hetzelfde merk past niet eens op de schuurmachine :s

  morgen weer bellen met de producent)
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #17
  Merkwaardig, ik krijg in een half uur met een grove korrel toch geel wat meer kaal. Met een halve m2 per half uur kun je beter met een verfstripper op hete lucht aan de gang...
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #18
  Of je hebt heel slecht schuurpapier, lees snel bot of het loopt heel vlug dicht. Dat laatste is met een afzuiging wel minder.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  ABCDE

  • #19
  Wat een onzin. Ook zo'n schuurmachine met rechthoekige of delta zool is een excenterschuurmachine. Het enige verschil met die met ronde zool is dat die ronde zool vrij kan draaien waardoor het schuurbeeld mooier wordt. Extra tempo komt alleen omdat de zool vaak groter is.

  Wil je echt extra afname, dan moet je er eentje hebben die het ronddraaien van de zool ook aandrijft. Je krijgt dan een combinatie van slijper en excenterschuurmachnie. Zoek eens op ***** *********** schuurmachine..

  Dat merk * is inderdaad heel handig met de 101 verschillende afzuigaansluitingen en adapters ja...

  Merken noemen mag hier niet, mod.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #20
  Mijn ervaring en hierboven meerderen met mij is toch echt dat het een pak sneller gaat met een excentrische schuurmachine.

  Schuurpapier ook vooral regelmatig controleren en wisselen wanneer deze teveel heeft geleden. Met een afgeleefd papier schuur je sowieso voor geen meter meer.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu