Rioollucht in huis - Is er een systeem mogelijk zonder ontluchting?

PetjePatje

 • #1
Hallo,

We zitten al een tijdje met een rioollucht in huis op bepaalde plekken.
Het eerste wat ik tegen kwam op internet was het ontluchten van de afvoer via het dak. We hebben het hier met de woningbouw over gehad, maar ze zeiden dat dit niet gewoonlijk was en dat de lucht door onze wasmachine komt. Ik vroeg me af of dit klopt? Is er een systeem mogelijk zonder ontluchting?

De stank is zowel in de kamer waar de wasmachine, als op de zolder te ruiken. Het zou kunnen dat de stank via een gat rondom de afvoerpijpen naar boven komt, maar dat leek ons best onwaarschijnlijk.

Zie ik misschien een ander probleem over het hoofd?
Ik hoor graag wat jullie denken.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Plaats eens een foto van de afvoer van de wasmachine.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  een paar foto`s situatie zeggen veel meer.
   

  PetjePatje

  • #4
  Ik heb geprobeerd om een foto te maken, maar de plek is lastig te bereiken. Ik hoop dat dit duidelijk genoeg is:

  WhatsApp Image 2020-07-02 at 12.59.15.jpeg


  Nog wat context over het probleem:
  Er was ooit een ontluchten in onze tuin, maar deze is bij een renovatie dicht gemaakt. Daarna ontstond het probleem. We hebben nu zelf even een tijdelijke opening gemaakt (zie foto). De laatste dagen kwam er wel nog steeds af en toe een vreemd luchtje, maar ik heb vandaag niks meer gemerkt. Ik weet niet of dit een goede oplossing is of dat het toevallig vandaag niet naar boven is gekomen.

  WhatsApp Image 2020-07-02 at 12.58.35.jpeg
   

  Krunnie

  • #5
  De PVC buis waar de afvoerslang van de wasmachine in gaat, heeft die onderaan een sifon, of gaat hij rechstreeks de vloer/muur in? Als hij rechtstreeks gaat zit er geen waterslot en komen alle luchtjes zo omhoog. Een sifon er in plaatsen zal dan de luchtjes tegenhouden.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  en als het probleem is ontstaan na de renovatie dan moet woningbouw het op lossen.
   

  PetjePatje

  • #7
  @Krunnie Er zit een sifon onder, kon ik alleen niet zo makkelijk een foto van maken

  @Henk253 Helemaal mee eens. We hebben ze gebeld en ze zijn langsgekomen. Op dat moment was er natuurlijk net geen luchtje te ruiken + ze zeggen: Ja dat komt gewoon door je wasmachine :(
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  anders vraag je een rooktest dan kan je zien als er rook uit komt daar zit een lek
  ScreenHunter_01 Sep. 01 22.53.gif
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Een afvoer van het dak op aangesloten geweest?
   

  PetjePatje

  • #10
  Goede tip @Henk253

  @Wgb De afvoer van 2 daken komt wel uit op de pijp in de tuin, maar niets dat langs de kamer met de wasmachine stroomt zover ik weet (als je dat bedoelde)
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Een riool systeem moet het kunnen tochten in alle horizontale buizen moet de lucht vrij kunnen stromen. Als de buizen in de grond of ergens anders zijn verzakt en daar blijf water in staan word de lucht geblokkeerd en kunnen er problemen met de ontluchting ontstaan. Als het goed is en je gaat naar het dak en je luistert bij de afvoer van het dak dan tekt iemand de WC door moet je dat bij de afvoer kunnen horen.
   

  PetjePatje

  • #12
  @Wbg Ah op die manier. De WC is wel op een andere afvoer aangesloten, dus ik weet niet goed hoe ik dit kan testen.

  Ik weet wel dat er op de zolder een pijp omhoog gaat die (zover ik begrepen heb) normaal uit het dak naar boven gaat om te ontluchten. Deze pijp is met een dop afgesloten.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Wat ik heb geschreven een riool systeem moet kunnen tochten. Hebben ze een deel afgesloten uitvogelen welke invloed dat kan hebben. Er valt in een keer tich liter water in het systeem waar lucht zit kan geen water zitten. In een riool waar het tocht kan de lucht altijd weg.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu