Rioollucht na ontstoppen en vervanging (deel) riolering onder huis

hvandrie

  • #1
Enkele weken geleden hadden we een verstopte riolering. Bij zelf onderzoek vond ik tevens een lekkage, gescheurd Y-stuk aan onderzijde welke leidt naar polderstuk.
Ik heb dit voormalig huurhuis in 2005 gekocht en heb nooit naar de riolering gekeken. Wel had ik in de tussentijd de voor mij nu inmiddels bekende rioolvliegjes, welke ik nu kan verklaren adhv de scheur onder het Y-stuk waarin tevens vermoed ik de boosdoener heb kunnen vinden: boomwortel. Tevens had de boom ook de lekkage gevonden en was al in de scheur gegroeid.

Afijn, nu heb ik een ontstoppingsbedrijf gebeld welke ook renovatie doet. Deze heeft de verstopping geholpen, zat klaarblijkelijk vast in polderstuk. Bedrijf gaf aan dat het polderstuk zijn werk nooit (goed) had kunnen doen zoals dit gemonteerd was en stelde voor eea te vervangen.
Nu is het polderstuk vervangen voor een met een S-bocht constructie incl de rest er omheen. Alleen heeft dit bedrijf nu volgens mij een foutje gemaakt.
Wanneer wij douchen ontstaat er op de eerste verdieping een rioollucht. De rioolbuis welke vanaf de badkamer van boven komt is hieronder de linker buis.
Deze linker rioolbuis heeft geen afschot, maar nu door de renovatie ietwat een 'opschot'. Het is niet veel, max 0,5-1cm. Het water druppelt nu uit de eindstop van deze linker buis aan de andere zijde naar buiten, die moet nog nagekeken/waterdicht gemaakt worden. De linker buis gaat via een koof door de keuken naar de 1e verdieping. Op de 1e verdieping zit hier vervolgens een ontluchtingspijp naar het dak aangesloten.

Mijn vraag is, hoe kan nu ondanks dat er een ontluchtingspijp op zit toch zo'n enorme rioolstank vrij komen? Ik neem aan dat de 'paar druppels' uit de eindstop dit niet kunnen veroorzaken. Of zou het zijn dat de ontluchtingspijp wellicht ook geblokkeerd is geraakt, op de een of andere manier?

Wie heeft er simpele tips en trucs? Bv, hoe simpel ontluchtingspijp controleren op blokkade?



1592781050508.png

1592781062228.png

1592781207192.png
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Het zou kunnen dat de ontluchtingspijp ter hoogte van de 1e verdieping is losgeraakt. Zit daar wel een expansiestuk in?
Kan je vanaf het dak in de pijp kijken?
 

hvandrie

  • #3
Hieronder de ketelruimte op de eerste verdieping waar de rioolpijp verticaal naar de kruipruimte gaat.
De ontluchtingspijp zit hierboven op het eindstuk.Rechts is afvoer van de badkamer. En de linker buis is de afvoer van de CV. De buizen zijn allemaal verlijmd.
De ontluchtingspijp zelf loopt direct naar het dak, hier zitten geen schuifstukken in en ziet er verder intact uit.

Ik keek net naar de afvoer van de CV en zag dat dit een open buis is met een zwanenhals erin.
Wellicht is deze drooggevallen. Hier heb ik wat water in laten lopen zodat de zwanenhals gevuld is. Wellicht kwam de rioolgeur hier naar buiten. Maar, we roken het ook beneden in de keuken waar de koof tevens een kleine ventilatie opening heeft

Afijn, ik vermoed dat het probleem nu onderaan zit van de verticale rioolbuis in de kruipruimte waar deze uit komt op een T-stuk om een hoek te creëeren van 90 graden in een horizontale rioolbuis in de kruipruimte welke naar het polderstuk leidt. Dit T-stuk heeft nl een eindstop erop zitten welke nu druppels lekt.
Ik vermoed dat vanwege de nu ontstane opschot in de horizontale buis in de kruipruimte dat zich nu eea ophoopt in de eindstop welke aan het T-stuk zit dat verticale rioolbuis op de horizonetale rioolbuis koppelt en dat dat de penetrante geur via de verticale rioolbuis naar boven transporteert waar het nu denk ik via de CV afvoer eruit kwam.

Klinkt mijn aanname logisch?


IMG_20200622_102239.jpg
 
Laatst bewerkt:

hvandrie

  • #4
Frank schreef:
Het zou kunnen dat de ontluchtingspijp ter hoogte van de 1e verdieping is losgeraakt. Zit daar wel een expansiestuk in?
Kan je vanaf het dak in de pijp kijken?
Is niet zichtbaar losgeraakt.
Er zit geen expansiestuk in.
Ben niet op het dak geweest nog. Maar hierop zit een nogal gesloten bekisting/box welke moeilijk verwijdert kan worden om de buizen te bereiken. Hierin komen meerdere afvoerbuizen nl in bij elkaar.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Ja, een lege sifon kan heel goed de oorzaak zijn. Even in de gaten houden en met de komende warmte sifon af en toe bijvullen wellicht. Ik zie niet zo gauw een verband met het geringe opschot van de pijp beneden.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
ben niet zo`n ster in lange verhalen te lezen.
Maar vind wel vreemd dat sifon cv leeg staat, als je een cv ketel opwarmt ontstaat condens water en dat druppelt in je sifon dus dan is ie vol dus geen stank.
Maar als je ontspanning leiding niet goed werkt en je trekt wc door dan zuigt hij de sifon leeg en dan heb je stank.

Ik zou het bedrijf weer laten komen en dat hun die ontspanning na kijken en gehele riolering met camera bekijken.
vermoed dat er nog een verstopping voor zit.

Ook zou ik direct met buis naar buiten gaan en dan buiten een polderstuk plaatsen op het riool.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu