(Soms) Rioollucht in huis

Jochem Jansen

 • #1
Beste experts,

Een kleine twee jaar geleden is ons huis verbouwd net voor we daar gingen wonen. Onder andere het riool (in huis) is verbieuwd, incl toilet en badkamer. Nu hebben we sinds het begin al last van een rioollucht in de gang beneden die er soms wel is, soms lichtjes en soms ook helemaal afwezig. Ook stinkt het in badkamer na het weglopen van douche/badwater.

Volgens de loodgieter die het heeft aangelegd, zou het aan de wind(richting) liggen. Dat zou wellicht met ont/beluchting te maken hebben? Helaas reageert hij niet om het ook zelf te komen oplossen.

We willen er wel graag vanaf, dus wil hier even controleren of de inschatting ‘de wind’ kloptBijkomende vraag is dat de ontluchting boven het (platte)dak op een ‘vreemde’ manier uit de schoorsteen komt (zie situatieschets). De ontluchting komt aan de zijkant van de schoorsteen naar buiten en loopt met een bocht naar beneden (buis 110mm).

Kan dit zorgen voor de rioollucht in huis? En hoe los ik dit op?

dank,
Jochem

F401927C-CB9B-4B44-AFEF-EEC8F66B1912.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Het is een goede oplossing om de buis van de rioolontluchting naar beneden te laten lopen. Een riool kan veel vocht en water maken. Nu drupt het altijd op je dak.
Trekt er riool lucht in huis is er iets anders aan de hand. Heb je mechanische ventilatie in huis gekregen en hoe oud is de woning.
 

Jochem Jansen

 • #3
Dank voor je antwoord, en goed om te weten dat dit het waarschijnlijk niet is.

De woning komt uit 1955, er is geen mechanische ventilatie in huis (behalve in de badkamer).

Ik heb eerder een andere loodgieter over de vloer gehad, die heeft de sifons etc. gecontroleerd en die waren allemaal ok (niet droog). Hieronder een schetsje van de riolering (mocht dat helpen).

Het probleem (de stank) zit dus rond het toilet beneden (en soms in badkamer bij weglopen douche/bad water)


1610101169961.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
Anders laat eerst een een rookinspectie uit voren zodat je er zeker van bent dat er niks stuk is.
Als er een scheur bovenkant in een leiding zit en normaal geen last en zo gauw als je lage lucht druk gebied hebt dan gaat deze scheur stinken, of andere plekken die open staan.
ScreenHunter_01 Sep. 01 22.53.gif
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #5
1955 dat is niet nieuw meer.

Een rooktest is een oplossing om meer te weten te komen.

Zelf zou ik hiermee beginnen als er geen wil is om het op te lossen.
Ergens moeten er ook nog buizen voor de afvoer van regenwater zijn. Heeft jouw dak dezelfde vorm als de schets staat de buis voor de aan het einde van de riool rechtomhoog naar het dak.
Als je in het bezit bent van een ladder en je kan bij de goot van het dak komen moet je iemand de toilet laten doortrekken en jij luister of je het water hoort stromen. Zo kom je te weten dat je riool open is en kan tochten zoals het hoort. Daardoor is er minder kans dat syphons worden open gezogen en lucht door kieren of gaten in de woning kan komen.
 

Jochem Jansen

 • #6
Het huis is inderdaad niet nieuw meer, maar er is wel veel vernieuwd ;)! Zoals ik schreef is er twee jaar geleden veel vervangen, inclusief de riolering binnen, de standleiding etc.

Dank voor de tip van een rookdetectie, is inderdaad een goede optie om eea uit te sluiten.

De regenafvoer loopt langs de zijkant van het huis en komt uit op de garage (twee onder een kap), aan de zijkant van de garage is dan een afvoer naar het riool.

Bedoel je met de "goot van het dak" de standleiding? Dan kan ik daar eens gaan luisteren inderdaad
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
Inderdaad maar het is geen standleiding. Je oor mag je ook bij de uitgang van de stanleiding, schoorsteen, te luisteren. In iedergeval moet je bij beide het geluid van water horen lopen.
Enig idee waarom de loodgieter dwars ligt.
Wees voorzichtig met dingen te doen je zou de loodgieter, in verband met garantie, een stok kunnen geven om jouw te slaan.
 
Laatst bewerkt:

Klussen Verbouwen

 • #8
Is deze *rioolbuis ook vervangen? Laatst had een kennis n.l het zelfde probleem. Huis uit de jaren 60, *de hoofdafvoer onder de gang (die dus richting straatriool gaat )was kapot, en dat ging stinken in de gang. Na reparatie probleem verholpen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
Er staat dat riolering is vervangen onder de vloer.
er kunnen meerdere dingen zijn nl:
* de aan sluiting op het oude riool is niet goed, maar dan krijg je geen stank badkamer wel toilet.
* de leiding is verzakt waardoor voor vulling van het riool en dan kan moeilijk lucht weg waardoor die gaat sifons leegzuigen.
* En of de ontspanning boven iets in die bochten zit op schoorsteen.

Trouwens wel vreemd dat de ontspanning zo is gemaakt als de wind uit een bepaalde hoek komt achter de schoorsteen dan zit ie in de luwte.
Waarom is ie zo geplaatst?
Heb je een situatie foto?
 

Jochem Jansen

 • #10
Dank voor de (snelle) reacties :)!

Er is veel vervangen, maar niet de buizen die onder de vloer zitten. Deze zitten namelijk in het beton van de vloer (geen kruipruimte). Het rode deel op afbeelding hieronder is niet vervangen. Kan het ook lekken als het in het beton zit?

Geen idee waarom de loodgieter niet meer reageert.. Bij bellen/sms neemt hij niet op en zegt steeds terug te bellen "bel je morgen" en doet dit vervolgens niet. Uitermate irritant. Maar goede tip mbt de garantie en zelf sleutelen!

Ik loop morgen het dak even op om een foto te maken! Geen idee waarom de ontspanning zo is gemaakt, ik vermoed omdat ze niet door de bovenkant (beton) van de schoorsteen wilden?!
1610110335632.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Het is bekend dat een riool veel vocht is dat condenseerd en je maakt water. Zou je die pijp verticaal gebruiken is er kans dat er water langs de buitenkant van de pijp naar beneden loopt. Dat maakt de waterdichte aansluiting pijp met weet ik wat extra zwaar. Deze manier voorkomt dit en het water drupt naar beneden.
" Ik loop morgen het dak even op om een foto te maken! Geen idee waarom de ontspanning zo is gemaakt, ik vermoed omdat ze niet door de bovenkant (beton) van de schoorsteen wilden?! "

Met zo'n telefoon maak je de fotos en je kan er ook het geluid mee opnemen. Ja ja de techniek van tegenwoordig.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
deze afvoer van wc zit niet in het beton maar er onder vaak in zand.
Vroeger storte ze beton zo op het zand en vaak vooral toen zit hier een gietijzeren leiding en heel soms een gresbuis.
De aansluiting naar de wc is vaak van lood daar in maken ze een kunststof overgang naar de toilet een pvc buis is mooi rond en sluit goed af maar een loden leiding is wat vervormd dus kan gaan stinken.
In de jaren 50 ging gewoon de ontspanning recht door en recht omhoog in de schoorsteen.
Als je een pannendak hebt vaak werd dat met zinkenpijpen aan gesloten door deze dak.

Heb je geen foto`s van je verbouwing?
 

Jochem Jansen

 • #13
Ah, dat is nuttig info. De gresbuis daaronder is volgens mij niet vervangen. Ze hebben in de straat wel de riolering verniewd vorigjaar, maar niet het gedeelte van het riool tot aan de woning. Had dit wel aan de uitvoerder gevraagd, maar hebben ze niet gedaan.

Heb geen hele goede foto's, maar heb het sloopwerk zelf gedaan (was asbest buis). Dit is de koof (1e foto), en de ingang richting het riool, waar de ontluchtingsbuis op is aangesloten (foto 2). op de derde foto is de nieuwe koof te zien, maar heb geen foto van de aansluiting daaronder.

Stel de buis onder de vloer is lek, is dat lastig om te vervangen? Klinkt nogal ingrijpend (vloer open etc..?)


1610113920957.png
1610113936688.png
1610114298965.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
bedankt foto`s geeft meer in zicht.

ja dit is een asbest buis.
En dat de uitvoerder het niet gedaan heeft deze mag niet aan asbest komen dan moet er een asbest saneringsbedrijf bij.
Nu ben ik wel benieuwd hoe je die aansluiting hebt gemaakt op de standleiding in de vloer?
En de aansluiting van je wc in de vloer?
en hoe zijn je afvoeren in badkamer aan gesloten die was denk ik loden buis.
 

Jochem Jansen

 • #15
Even voor de duidelijkheid; maar de asbest buizen zijn dus verwijderd en daarvoor zijn pvc buizen geplaatst. De hele ontluchtingspijp en alle afvoeren in de badkamer zijn pvc. Behalve het gedeelte onder de vloer beneden (onder het beton), daar is niks aan veranderd.

Hoe de aansluiting is gedaan, dat weet niet... heeft de loodgieter destijds gedaan en ik heb het niet bekeken voor de boel dicht ging.

Als het aan die aansluiting zou liggen, waarom ruik ik het dan niet altijd?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #16
zoals ik al eerder zei met de luchtdruk gebied dus bij storm of bij mist buiten of bij veel regen.
Vandaar dat ik zei rook inspectie dan komen deze dingen zo aan het licht.
Ik zag een een stuk buis wat in de vloer zat
1610132921680.png

Als je een goede afsluiting wilt maken moet er een kraag zitten dus dan moest hij nog dieper weg kappen.
Ook zal er nu wel een boel rommel in die buis zitten.
Ik vermoed dat er een stuk buis in de pijp is gedrukt en vol gegoten cement.
Zelfde ook voor aansluiting wc.
De standleiding had zoals op de 2e tekening worden aan gesloten.
Misschien dat daarom loodgieter niet komt.
eternit verbinding.jpg
 

Jochem Jansen

 • #17
Beste experts,

Nogmaals hartelijk dank voor de input. Ik heb contact met aannemer opnomen die de oorspronkelijke loodgieter heeft langs gestuurd.

De buis met bocht was niet de rioleringsontluchting. De ontluchting zelf kwam niet tot bovenin de schoorsteen (maar tot halve meter daaronder). Deze is nu verlengd tot boven de schoorsteen, en dat zou stank moeten oplossen.

Aanhechting op oude buis had mij expres met veel cebar (??) omhuld, dus dat kon volgens loodgieter het probleem niet zijn.

We gaan het zien (ofja... ruiken :)!)
 

Putschep

 • #18
Als je een lekke Rioolbuis hebt die onder een vloer ligt zonder kruipruimte, dan kan deze van binnen ook weer als nieuw worden gemaakt middels relinen. Gewoon ter info
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu