Riool en vetput

H@ns

  • #1
In mijn schuur moet een rioolaansluiting komen.
De schuur staat achter in de tuin op ongeveer 10 meter van het rioolputje

Ergens tussen de schuur en het rioolputje moet een vetput komen. Riool ondergronds ligt doorgaans op 50 cm als ik me niet vergis (Hart buis) Klopt dat?
Moet ik het bestaande putje vervangen voor een variant met twee aansluitingen, dus een tussenput i.p.v. een eindput of kan ik de buis met wat geweld in de bestaande put krijgen zonder lekkage?

Heeft iemand ervaring en tips over/met het plaatsen en aansluiten van een vetput?

Welke diameter adviseren jullie? Er komt een vaatwasser met afvoer 50 op, een schrobputje met afvoer 50 en twee spoelbakken met afvoer 40 en sifon. (Veel hangt natuurlijk af van de standaard aansluitmaat van die vetput hoewel hier misschien verloopjes voor zijn)

Kan ik de rioolbuis horizontaal leggen (1mm afschot per meter) of gaat die regel hier niet op?
 

Bass

  • #2
Bedoel je met vetput een olie-/vetafscheider?

Je huisaansluiting zal, indien het een standaardsituatie betreft, op de perceelsgrens met een dekking liggen van ongeveer een halve meter (hart buis dus op ca. 55cm).

Bij je putje achter het huis iets hoger, dus je 50cm kan aardig in de buurt komen. Maar als je het even opmeet weet je het precies.

Ik weet niet wat voor een putje je hebt achter in de tuin, maar als het een straatkolk is bestaan deze niet met twee aansluitingen. Je kunt twee dingen doen:
  • De afvoer van de vetput met een T-stuk aansluiten op de rioolleiding die van de rioolput naar straat gaat.
    Of
  • Een gat hakken in het putje. Een steekmof met rubberringverbinding insmeren met PVC-lijm, door het groffe zand halen en dan instorten in het gat. De buis vanaf de vetput hierop aansluiten. Dan breekt bij zettingen de boel tenminste niet meteen af.
Voor buitenrioleringen zou ik minimaal 110 mm gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu