Riool en putten (gresbuis) vervangen

BJVR

  • #1
Aantal vragen...


1) Heeft iemand een idee hoe je aan een plattegrond/bouwtekening kunt komen omtrent het riool rondom je eigen woning - zodat je ook weet hoeveel huishoudens op elkaars putten aangesloten zitten.

Onze woning betreft huisnummer 31 en is gebouwd in 1947

Op de tekening hieronder schets ik een beetje hoe ik denk dat de situatie loopt. Blauw is hemelwater en rood is riolering.

CleanShot 2023-11-13 at 08.47.52.png


Ik besef mij heel goed dat er aardig wat putten in onze voortuinen (hele blok) zullen liggen, aangezien er in 1947 geen T-stukken bestonden.

2) Wat ik graag zou willen weten van iemand met ervaring is of in 1947 ook elke woning een eigen aansluiting richting de straat had of dat putten gedeeld werden. Kortom hoeveel huishoudens kunnen er mogelijk op mijn put/hoofdaansluiting aangesloten zitten. Huisnummer 29 zou niet zo erg zijn maar als nummer 27 en-/of 25 ook nog op mijn aansluiting zit dan krijgt mijn riool heel wat te voortduren.

----

Ik ben gaan graven voor onze woning en kom dit tegen.

E = huisnummer 29 en met de blauwe lijn probeer ik aan te geven hoe het hemelwater op deze put zit aangesloten. Er zal niet direct een toilet op deze put uitkomen. Deze ligt precies op de erfgrens. Toilet van de buurvrouw zit aan de andere kant van haar woning.
C = is gietijzeren aansluiting van ons toilet, deze komt te vervallen omdat dit helemaal weggerot is.
A = hoofdaansluiting, straatkant, het doel is dat alles richting A spoelt.
D = is eigenlijk een soort overflow en/of doelloos stuk riool. Ik heb dit doorgespoeld met de tuinslang en aan de andere kant komt dit uit op de put van het hemelwater dat van de achterkant komt. Geen wc-papier of dergelijke resten in deze buis te vinden.

IMG_2422.JPG


Gresbuizen bij D zijn schoon. Ik heb het vermoeden dat dit alleen gelegd is om het riool te ontlasten. Soort overflow. D komt uit op de put van het hemelwater, deze is duidelijk een stukje dunner en niks lijkt erop dat hier ooit vuilwater doorheen gaat.

Zodra wij een nieuwe situatie gaan creëren denk ik dat ik D laat vervallen.

IMG_2419.JPG



Wat ik in gedachte heb tijdens de renovatie.

1) De put voor onze voordeur (gedeeltelijk) afbreken.
2) Aansluiting maken op 155 mm gresbuis d.m.v. krimpmof met tokrolring.
3) Keldergat naast onze voordeur slopen en daar een nieuwe aansluiting 125 mm --> verloop --> 110 mm naar binnen brengen.
4) Regenpijp loskoppelen van de put op erfgrens en direct op nieuwe PVC aansluiten.
5) Zodra de put voor onze deur weg is twee bochten (45 graden 125 mm PVC) aansluiten op A het hoofdriool.
6) Gresbuizen bij D weghalen en aan de andere kant de put van het hemelwater + afdichten.

IMG_2422 2.JPG



Kijkje van boven in de put bij onze voordeur.

IMG_2412.JPG


Dieper in de put... onderaan zie je een mooi gat waar een nieuwe PVC buis op aangesloten kan worden, richting de straat en het hoofdriool.

Dit gat heb ik nog niet opgemeten maar met een beetje geluk, hoop ik dat ik in dit gat ook nog een stukje 125 mm PVC kan steken.

IMG_2413.JPG
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
2. Wat er onder de straat ligt aan huisaansluiting zou bekend moeten zijn.
Je zou een Klic melding kunnen doen.
Met een beetje geluk staat dit ook op de bouwtekeningen, je maakt een betere kans daarop omdat de blokken waarschijnlijk tegelijk gebouwd zijn. Deze kan je meestal ergens bij de gemeente of een archief opvragen. Ideaal is het nog ouderwets en krijg je een map waar je zelf daarheen kan bladeren. (ik heb het gevoel dat er bij het digitaliseren hier in de gemeente veel verloren is gegaan)

Ik gok dat de hemelwater afvoer origineel niet apart ging en dat D toen nog die functie had, gewoon richting A. Een overstort richting HWA zou ook kunnen, of juist andersom, dat bij extreme regelval regenwater naar het gewone riool kan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Hemelwater en afvalwater was in die tijd nog niet gescheiden. 3 huizen op één riool aansluiting komt vaker voor. Zoveel water werd er in die tijd niet gebruikt per huishouden, men had net een wc ipv een ton.
 

BJVR

  • #4
Jackd schreef:
Met een beetje geluk staat dit ook op de bouwtekeningen
Bouwtekening van de woning hebben we al maar daar staan enkel de draagmuren en vloerdelen op. Geen verdere informatie helaas.

Klopt hemelwater zit niet apart - ook niet in de straat. Echter kun je zien aan de mof/spie -verhouding dat het nooit de bedoeling is geweest dat het hemelwater wat van achterom komt in put A terecht komt. De (stromings)richting van de gresbuizen liggen van A --> richting het hemelwater. Niet andersom.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu