Reservegroep in meterkast gebruiken voor zwembadverwarming

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik ben bezig met de aanleg van een zwembad, voor de verwarming, zandfilterpomp en verlichting ( 2x 300W met trafo van 600W )_heb ik grondkabels gelegd en deze laten uitkomen in mijn garage, daar heb ik simpelweg gebruik gemaakt van een aanwezig stopcontact. Op de groep van de garage echter zit ook een gedeelte van de woonkamer, de keuken en buiten. Ik ben bang dat ik teveel stroom ga trekken op dat ene stopcontact. Nu heb ik al adviezen gehad om er een 2f zekering tussen te plaatsen maar mijn ervaring gaat niet ver genoeg om te weten waar ik dat moet doen en hoe ik dat moet doen. Ik heb nog wel een reservegroep in mijn meterkast, daar zit niets op. Kan ik eventueel de garage uit de bestaande groep halen en deze aansluiten op die ongebruijte groep en heb ik daarmee dan mijn probleem opgelost? Weet iemand ook wat voor stop ik als weerstand moet gebruiken? Het kan zijn dat ik de 20Amp snel zal naderen, moet ik dan een stop gebruiken van 20Amp of bestaan die helemaal niet. De zwaarste die ik ken is 16 Amp maar misschien zit ik wel helemaal op de verkeerde weg. Ik zou graag reacties krijgen zodat ik verder kan. Alvast bedankt daarvoor ( ik weet er echt te weinig vanaf )
 
Ik zou hier maar geen risico mee nemen en een elektricien de stroomaanleg laten doen!!
Ik vraag me al af of je een zwembad zomaar even in een "stopcontact" kunt pluggen!?
Verder lijkt me een goede aarding/potentiaalvereffening ook noodzakelijk.
 
Bedankt H@ns,

Ik wil er ook geen risico mee lopen en ik heb wel geprobeerd er een elektricien bij te krijgen maar die hebben pas in september weer tijd, daarom probeer ik het één en ander uit te vogelen.

Qua zwemmen lopen we geen risico want alles op gebied van electriciteit bevindt zich buiten het bad, behalve de lampen dan maar die worden gevoed door een 12V trafo.

Maar in ieder geval wel bedankt voor je reactie.
 
DIt is een zaak voor de installateur. Die verwarming zal toch wel via een bypass in het water zitten ? Het water kan de electrische stroom heel goed geleiden. En proberen met verschillende waarden voor de zekering is al helemaal uit den boze!
 
Nee, de verwarming van het zwembad vindt plaats door een warmtepomp die ver van het bad staat ( soort omgekeerde airco ), het water wordt uit het zwembad gepompt en gaat door pvc leidingen naar de zuiveringspomp, daarna door naar de warmtepomp ( soort omgekeerde airco ) en daarna weer terug het zwembad in.
 
Zo zit dat ook in grote zwembaden en ook daar zit je met allerlei aanvullenden eisen voor de elektrische installatie.

Je kan niet gewoon even 20A voor een groep zetten, de bedrading moet daar geschikt voor zijn en het gebruikte schakelmatriaal moet ook geschikt zijn voor 20A en bij mijn weten zijn standaard wandcontactdozen dat iig niet.

Je aarding mag een maximale aanraakspanning krijgen van 24v dit betekend dat je dus extra moet aarden en vereffenen.
 
De zekering die je gebruikt moet overeen komen met de rest van de instalatie. Dan bedoel ik hoe de bedrading is aangelegd, in buis welke dikte buis hoeveel draden, of kabel, wat voor kabel in of op de muur dicht bij andere kabels of kabels in de grond liggen of niet. Al dat soort factoren bepalen wat de waarde van de zekering maximaal mag zijn. Ik kan nog wel even door gaan met wat van belang is maar uiteindelijk is dat niet iets wat je even 1 2 3 bepaalt. Ook wat er op die groep aangesloten kan worden is belangrijk.

Zit er ergens op de groep een gewone wcd (stopcontact) dan mag de zekering maximaal 16A zijn.

De beste oplossing is wellicht het zwembad aansluiten op de aparte groep En aangezien het een zwembad is gelden er weer aparte voorwaarden voor het aansluiten (aardlek, aarding). Beter dus even wachten tot de electircien tijd heeft. (en hopen op een lange zomer)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan