Reparatie schuurdeur

tjeerdbreij

  • #1
L.S.,

Ik ben bezig met het schilderen van het houtwerk aan mijn schuur. De deur is kapot aan een van de hoeken en is aan het rotten geweest. Ik weet niet zo goed hoe ik dit het beste kan repareren, want ik doe dat liever dan een nieuwe deur kopen.

Heeft iemand advies? Ik kan het niet repareren met houtrotvuller aangezien de binnenstructuur van de deur zichtbaar is. Wellicht een heel dun plankje eroverheen monteren en een hoekje maken? Hoor graag als er andere betere ideeen zijn.

Dank jullie wel alvast! Groeten Tjeerd

20211027_111938738_iOS.jpg 20211027_111943367_iOS.jpg 20211027_111950562_iOS.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Waar is de deur van gemaakt? Zo te zien is dat multiplex.

Je zult alle losse delen en vezels moeten verwijderen. Dit is te doen met een bolkopfrees op de boormachine. Daarna kun je met een 2K houtrotvuller de hoek van de deur weer herstellen.

Een paar latjes als mal gebruiken is een prima idee. Plak dan wel van tevoren stroken schilderstape over het oppervlak van de latjes.
 

tjeerdbreij

  • #3
Dank voor de snelle reactie! Ik denk inderdaad dat het multiplex is aangezien er buiten neem ik aan niet gekozen wordt voor een holle deur (we hebben dit huis nog niet zo lang, dus dit is de eerste keer dat ik met het houtwerk bezig ben).

Hoe krijg ik het mooist weer een rechte hoek erin als ik met 2k houtrotvuller ga vullen? 2 latjes ertegenaan plakken oid en weer weghalen?

Groeten Tjeerd
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Prik eerst de onderzijde van de deur eens af met een priem.
De kans is groot dat er veel meer is aangetast.
 

tjeerdbreij

  • #5
Thanks beiden! En dat prikken met een priem ga ik even doen!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Maar pak ook meteen het kozijn aan, dat ziet er ook rot uit.
 

tjeerdbreij

  • #7
Tx, die ga ik inderdaad ook aanpakken:)
 

tjeerdbreij

  • #8
Het hout onderin het deurkozijn is inderdaad rot, dus ga het weghalen en vullen met houtrotvuller. Ik denk dat de reden is dat het hout gelijk aansluit op het steen wat eronder zit. En neem aan dat er optrekkend vocht het hout in is gegaan. Er is een stuk weg nu (tot ong het scharnier) wat ik zal moeten vervangen/vullen. Is het slim om op de steen een stukje lood te leggen om optrekkend vocht te voorkomen?

Dit is ook het geval naar de deur waar een kozijn is met een houtenpaneel erin. Onder de dorpel en boven de steen zit daar ook een loodslab bevestigd.

Of zijn er andere oplossingen hoe ik dit weer goed af kan werken?

Groeten Tjeerd
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
De houtrotvuller zal ervoor zorgen dat er geen vocht meer in de stijlen trekt. Bij nieuwe houten kozijnen wordt er tegenwoordig een afdichting van EPDM of ander dichtingsmateriaal gebruikt om de kopse kant van het hout te beschermen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Een kozijn zit vast met ankers in de muur. Deze gaan ooit een keer roesten met houtrot tot gevolg.
Het kan dus zijn dat het kozijn op die plek straks niet meer goed vastzit.
 

tjeerdbreij

  • #11
Dank, ik ga het gewoon goed afwerken met houtrotvuller dan, en eventueel op zoek naar een klein stukje EPDM voor eronder. We moeten dan maar even zien hoe lang de ankers het volhouden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu