Reparatie scheur in T-stuk riooleiding

Beckertje2

 • #1
Beste Mensen,
Hoewel het onderwerp hier al vaker is behandeld moet ik het toch nog een keer aankaarten. De beschreven "standaardmethode", het erop lijmen van een stuk buis, gaat in dit geval niet op.

Bij de verbouwing van onze badkamer hebben we per abuis de PVC rioolleiding beschadigd. Omdat de Wc-pot verplaatst moet worden, hebben we de rioolleiding bloot gelegd. We hadden op de plaats waar het probleem is ontstaan een bocht verwacht, maar in de betonvloer bleek een T-stuk te zitten en daardoor is het T-stuk gedeeltelijk gescheurd. Ik heb twee foto's bijgevoegd. Met het blote oog is de scheur bijna niet te zien. Daarom heb ik een lamp in de buis gelegd en door het licht werd de scheur goed zichtbaar en blijkt erger dan aanvankelijk gedacht. Omdat de buis voor 3/4 in een massieve betonnen muur zit, lijkt het mij ondoenlijk om het hele T-stuk vrij te kappen en te vervangen. Wellicht zal de leiding daarbij nog meer beschadigd worden.

Ik heb een bekende lijm/kitleverancier om advies gevraagd en kreeg het antwoord, dat zijn geen product hebben voor dit probleem en dat siliconenkit niet geschikt is.

Zelf heb ik de volgend ideeën:

1. ingieten met snelcement
2. afdichten met bitumeuze kit zoals die voor dakranden word gebruikt
3. ingieten in polyester
4. afdichten met een polyester kit
5. instrijken met PVC lijmgel, die normaal wordt gebruikt voor ruime passingen

Mijn vraag is: Wat hebben jullie voor een advies? Heeft iemand dit al een keer aan de hand gehand?

Bij voorbaat dank,

Harry
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
@ beckertje2
Dit is maar 1 manier op open breken die vloer en nieuwe T-stuk plaatsen, ik heb zulke dingen vaak moeten doen en als je nieuwe plaatst doe dan met manchet verbinding.
Als je die foto ziet met de cirkel er om heen lijkt het net dat er nog een aansluiting vlak achter zit dus ruim bloot leggen en zie je meer dingen.
 

Beckertje2

 • #3
Henk bedankt voor je antwoord. Ik denk dat je gelijk hebt. het T-stuk moet eruit.
Alles wat rechts van het T-stuk ligt kan ik eventueel helemaal vervangen. Maar, het lijk me onmogelijk om de afgaande leiding (links) dusdanig vrij te kappen dat er een lijmmof (laat staan een manchet) overheen kan. Ik zit erover te denken om de buis haaks af te zagen en er een reparatiemof (zie beneden) in te lijmen en van daaruit alles rechts opnieuw aan te leggen. Het enige wat mij doet twijfelen is de onvermijdelijke stootrand. Ongeveer 50 cm rechts van de reparatiemof komt de WC. Is dit niet vragen om verstoppingen? Wat zijn jullie ervaringen met dit soort reparatiemoffen in horizontale leidingen?Groet,

Harry
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
Wat je zei lijkt je om mogelijk ben ik niet met je eens, want wat voor de T-stuk zit moet straks een nieuwe aansluiting komen voor je wc.

Aan de rechte kant zit ook aan sluitingen, maak dat wat meer vrij zodat je meer overzicht hebt.

Als je die leiding door wilt hebben moet je eerst zover mogelijk vrij kappen als het niet meer met sloop hamer kan dan met moker en punt beitel.

Je neemt een flex en flext er een rechthoekig gat in pvcbuis zo dat de flex hier verder in past en zo ga je geheel naar beneden.

Nu moet je voorzichtig met plattebeitel ruimte onder de buis maken en je zult dat op den duur met een ouwe schroever draaier desnoods moeten kappen ongeveer 7 cm lengte vrij, geduld is een schone zaak.

Hier kan je later een schuifsok met manchet verbinding schuiven en niks lijmen .

Die tekening die je liet zien is geen reparatie mof maar een krimpsok als bijvoorbeeld je buis 125 is dan heeft d 125mm en D 148 mm.
 

Beckertje2

 • #5
Henk, Ik weet dat ik eigenwijs ben, maar ik zie me dit echt niet doen. Ik zou dan zeker een gat van minimaal 20 x 30 cm in de betonnen muur moeten kappen om de achterkant van de buis vrij te kunnen bikken. Vergeet niet, de buis zit voor ¾ in de muur, ook al lijkt dit op de foto mee te vallen.
Rechts van het T-stuk zit inderdaad een aansluiting voor de badkuip, maar in het T-stuk zit meteen een verjonging naar 40 mm.

Ik kon geen betere Afbeelding vinden van de reparatiemof (ten minste niet zonder een merknaam door de afbeelding) Wat ik bedoel word in een aantal catalogi omschreven als "reparatiesok, inwendig lijm 110 verjongde spie. Te gebruiken als men geen hulpstuk om de buis kan plaatsen bij b.v een buis die in beton gestort is.".

Heb je hier geen ervaring mee?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #6
Die reparatiesok is prima geschikt voor uw doel.
Voor de 40 mm aansluiting hebt u nog wel twee schuifmoffen nodig en de buis zal vrijgemaakt moeten worden om die te plaatsen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Ik zou een reparatie sok nooit in liggende leiding leggen, ik schat de sytuatie duidelijk in, ik heb zelf dit een keer in 50 cm blauwbeton moeten doen, die dikte was er ivm pakeergarage.
Dus ik weet waar ik over praat qua deze werkzaam heden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #8

Benv70t

 • #9
Ben het volledig met Henk253, eens je zult het tstuk eruit moeten hakken
je bent er mischien een dag mee druk maar het is wel het beste.
 

Beckertje2

 • #10
Ik dank jullie allemaal voor jullie adviezen. Ik laat nog wel weten hoe het afloopt, maar dat kan even duren. Misschien dat ik pas volgende week aan deze klus kan beginnen.

Ik heb wel nog één vraag aan Henk. Wat heb je tegen lijmen? Volgens mij zit zowat half Nederland met PVC buizen aan elkaar gelijmd. En elders in dit forum heb ik gelezen dat afgeraden wordt om rubbermachentten in beton te gebruiken en de vloer zal toch weer dicht moeten.

Groet,

Harry
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
@Beckertje2
Ik heb niks tegen lijmen hoor, maar dat lukt je namelijk niet om een schuifsok te plaatsen met lijm.
Kan wel als het kleine maat is maar je moet heel snel handelen, om hem te schuiven trouwens je hebt namelijk in lijm verbinding geen schuifsokken, die moet je zelf de stoot rand uit vijlen.

Rubber manchet word al jaren gebruikt in de beton vloer is niks mis mee in de zestige jaren werder ook overgang stukken voor aansluitingen loden douche putten weg gestort en je kan ze weer gebruiken nu als het moet.
Kijk in nieuwbouw lijmt men is ook logisch maar daar ga je iets nieuw maken, maar om iets te repareren moet je improviseren maar wel in goede zin, jou probleem is dat jij 2 vaste punten waar je op aan moet.
Kijk als je kompleet nieuwe leiding kan maken mag je hem om mij wel lijmen eigen keus in.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
Beckertje schreef:
Rechts van het T-stuk zit inderdaad een aansluiting voor de badkuip, maar in het T-stuk zit meteen een verjonging naar 40 mm.
Die reparatiesok gewoon gebruiken en een schuifmof met rubber machet van 40 mm gebruiken, scheelt nogal in prijs.
 

Beckertje2

 • #13
@Henk
Nu snap ik waarom je niet wil lijmen, maar wat Jan voorsteld, om twee schuifmoffen met manchet te plaatsen over de 40 mm buis is natuurlijk ook een optie.

Nogmals dank an iedreen. Ik meld me terug over een aantal dagen.

Groet,

Harry
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
@jan kan jij door beton heen kijken, wou dat ik die gave had :mrgreen:
 

Beckertje2

 • #15
Ik ben vandaag aan de klus begonnen. Henk had gelijk. Zo’n reparatiemof is niet geschikt voor een horizontale leiding. Ik heb zo’n ding gekocht en eens in een buis gestopt. Volgens mij is dit vragen om problemen. Een verticale leiding is natuurlijk een heel ander verhaal, daar helpt de zwaartekracht een handje.
Dus ben ik de leiding aan het uitkappen. Ik kom alleen heel slecht bij de achterkant omdat die aan twee kanten opgesloten zit. Bovendien zit er een heleboel betonijzer in, waar ik niet met de haakse slijper bij kom. De enige mogelijkheid die ik zie is, het gaat om de muur doorkappen tot in de spouw, maar dat wil ik liever niet. Ik kom ca. 1.5 cm te kort om de lijmmof er helemaal overheen te schuiven. Nu ben ik aan het denken om de kraag van de lijmmof een stukje af te zagen. Wat vinden jullie daarvan?

groet,
Harry
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #16
Kan je misschien foto plaatsen kan ik meer bedenken
 

Beckertje2

 • #17
Sorry, heeft effe geduurd. De 15-gradenbocht steekt er nu los op, maar zou eigenlijk nog 1 cm verder op de buis moeten worden geschoven. Aan de onderkant zit een stuk betonijzer en bij het verder kappen klemt de beitel telkens tussen de buis en het betonijzer. De speling is minder dan 5 mm. Ik heb ook al met een schroevendraaier geprobeerd, maar ik ben bang dat de buis breekt als ik doorga. Daarom wil ik ca. 1 cm van de kraag ban de bocht afzagen.groet,

Harry
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #18
1 cm er af ken wel, maar je moet leiding schoonmaken en ontvetten.
Is dat beton ijzer niet met scherpe platte beitel door te kappen.
Desnoods dieper onder weg kappen zodat beton weg wil springen en betonijzer achter uit kan kappen.
 

Beckertje2

 • #19
Ik ga de kraag inderdaad één cm afzagen omdat ik echt niet verder durf te kappen. Als de buis breekt, kan ik helemaal opnieuw beginnen. Bedankt voor jullie advies, maar vooral Henk!

Iedereen, die eenzelfde probleem heeft en dit leest, wens ik veel sterkte.

Wat mij betreft mag dit onderwerp op slot.

Groet,

Harry
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #20
Bedankt harry wij denken met je mee.
Lamme armen en grote ogen hahahha :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu