Reparatie riool tussen twee vaste muren

FSC

 • #1
Goedendag,

ik heb het volgende probleem. In een leidingschacht van 50 cm breed ( en 5m diep!) is de 125mm-buis gescheurd. Tussen de twee muren zat een verlijmde Y-mof (125-125-75). Ik heb alles ertussen uit gezaagd, waardoor er nog ongeveer 8 cm pijp uit de muren stak. Links, vanaf de trap gezien, een overschuifmof en rechts een Y-schuifmof geplaatst, toen daartussen in de overgebleven ruimte van 7,5cm een stukje pijp geplaatst. Om te voorkomen dat deze ring helemaal in de Y-mof zou schuiven, daar een stukje buis van 2,5cm in gelijmd tegen de stoottand. Daarna alles opgeschoven, op de tussenliggende pijp in het midden streepjes gezet zodat deze zichtbaar voor de helft in beide schuifmoffen komt .(randjes gevijld en met vaseline in elkaar gezet) Helaas blijft het geheel lekken.
Het mooie voorbeeld van een derde schuifmof gaat hier niet lukken vanwege die 50cm tussen de vaste muren. Er is in dit geval dus altijd de afstand van de buitenrand tot de stoottand van de mof, ongeveer 7 cm, die ik moet verdelen. Het lijkt er dus op dat door die 7,5 cm er teveel tussenruimte overblijft, waardoor er toch lekkage optreedt tussen de rubber ringen door. Weet iemand hier een oplossing voor?

622E5C89-E066-4C70-B8E0-61A4CAD97275.jpeg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
ken je bij de ruimte komen achter die muren?
 

FSC

 • #3
Nee, helaas. De ene zijde komt onder de gestortte kruipruimte uit en de andere zijde is de buitenmuur met spouw. Buiten graven is eigenlijk ook geen optie.
 

FSC

 • #4
Bestaat er misschien een “harmonica-mof“ die je tot 7,5 cm kan Indrukken?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #5
je moet iets anders nemen word wel passen en meten.
Ik zou een korte 90 graden T-stuk 125x75x125 90graden MV
en een korte expansiestuk KOMO deze kan je naar de gewenste punt schuiven deze moet aan 1 kant lijmen..
Het PVC expansiestuk kan zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst.
misschien de muur iets op kappen mocht je iets meer ruimte nodig hebben.
T-stuk komt rechts van de trap en de dunne afvoer verleg je
Naamloos.jpg
 
 • Like
Waarderingen: Marcn.88

FSC

 • #6
Bedankt voor uw uitgebreide antwoord. Los ik hiermee dan de speling van 7,5cm op die ik nodig heb om alles ertussen te krijgen? Ik dacht dat het expansiestuk alleen geschikt was voor kleine verschillen in lengte op te vangen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Die 45 graden Y-stuk is veel te lang dus dan moet je een korte T-stuk gebruiken zodat je ruimte creëert en daarom zei ik ook desnoods muur wat op kappen zodat je een stuk van de leiding kan afzagen
er zijn korte expansie stukken al deze dingen moet je bij de vakhandel wezen.
De manier wat jij had gemaakt krijg je niks tussen je zit met die 7cm mof diepte speling vandaar mijn oplossing.
ScreenHunter 1694.jpg
ScreenHunter 1695.jpg
 

FSC

 • #8
Top! Ik heb de spullen gehaald en met dat expansiestuk gaat het zeker lukken!
Bedankt, Henk!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
:prima: wel even de verbinding die je gaat lijmen ontvetten met pvc cleaner.
Succes.
 

FSC

 • #10
Hoi Henk, heb je nog een andere suggestie? Het lekt helaas nog steeds. Ik heb het kortste T-stuk en de kortste expansiestuk ertussen gezet. Ik moest toen nog ergens 3,5cm ruimte winnen om het geheel ertussen te krijgen. beide delen in elkaar geschoven en precies in het midden doorgezaagd en in elkaar gelijmd. Alles eerst gereinigd met cleaner. Het enige wat ik kan bedenken is dat de twee pijpen tegenover elkaar niet exact in lijn zitten. niet zichtbaar, maar toch wat moeite om de mof van het expansiestuk uit te schuiven.
Het lekken is maar een klein beetje, maar het is niet te zien waar het vandaan komt.
Kan ik eventueel PVC band om de lijnverbindingen lijmen en het deels uitgeschoven expansie-buis? Of heeft dat ook geen zin?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
je zei dat je niet kon zien waar ie lekt en ik ken dat ook niet zien ken je het wat dichter bij foto maken
en is of was de pvc buis niet gescheurd?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
wat bedoel je hier mee " precies in het midden doorgezaagd "
 

FSC

 • #13
Ik kan alleen aan de beweging van het water zien, dat er vlak onder staat, dat er nog ergens wat lekt. Een spiegeltje eronder gaat zelfs niet. Ik wacht anders wel tot het water wat gezakt is. Is pvc-band een optie om eromheen te lijmen. Tis maar heel weinig. Als ik alles weer moet slopen, blijft er te weinig pijp over wat uit de beide muren komt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #14
je bedoelt water wat in de grond zit er kan ook ergens anders vandaan komen.
Beter de grond weg halen zodat mooi vrij is en dan kijken waar het van daan komt.
Supersterke rubber tape klik hier op
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
wat zit er buiten dan zit daar een aansluiting wat kan lekken daar iets verzakt is waardoor spanning op de buis komt en daar om ook lekt.
 

FSC

 • #16
Ik daal morgen met een emmertje en spiegeltje af om te zoeken. Bedankt voor het meedenken. Ik laat wel horen hoe dit afloopt.
 

FSC

 • #17
vandaag opnieuw gekeken , het water eronder verwijderd en met een spiegeltje gezocht. Het herstelde pvc-werk is prima waterdicht. Het water lijkt van onderen te komen! Waarschijnlijk is er buiten toch een lek en stroomt dit terug door de muur onder water, i.i.g. Niet zichtbaar, maar door de beweging van het water wel constateerbaar.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #18
Dus dat heb je weer goed gemaakt.
Dan word het buiten bekijken waar dat water vandaan komt.
wat voor riolering buis is dit dan?
 

FSC

 • #19
Beste Henk253,
Door ander kluswerk is dit wat achterop geraakt. Vandaag buiten het riool opgegraven. In de buitenmuur zit een T-stuk (met 45 gr.aansluiting) die in spiraalvorm opengescheurd is. Waarschijnlijk door verzakking. Deze lijmmof zit in de buitenmuur. De aansluiting is tbv twee hwa-aansluitingen buiten en het water voert dus onder ons huis door naar de voorzijde waar het hoofdrol loopt. Aangezien het Tstuk niet te verwijderen valt (verlijmd in de muur), zou ik een 110-buis erin willen lijmen.
is dit lekvrij te realiseren? Of bestaat er iets anders om dit probleem op te lossen? Hier nog wat foto’s ter verduidelijking. De scheur loopt spiraalvormig door tot iets voorbij de 45gr-T, maar wel onderaan, dus als ik een U uitzaag in lengterichting, zou ik het gescheurde gedeelte kunnen overbruggen.

DE53929E-A152-4B50-87D7-DCF797D608DA.jpeg D951466C-5C79-4221-B5D8-22CCF23FB933.jpeg 3BC18B9B-8025-48C3-9FC9-CBBC71C6A539.jpeg 2C3B6FCD-A606-4020-93B7-1BA063E6FCBE.jpeg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #20
ik zou gewoon T-stuk en leiding er uit breken want verder op in de muur is ie ook gebroken.
Gewoon het pvc door kappen over de gehele lengte deze pak je de er uit dan dan kan je een 110 maken er door heen en alles buiten op aan sluiten en eventueel muur weer dicht maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu