Reparatie of vervanging?

relex83

  • #1
Goedemorgen,

Ik heb een houten kozijn van ongeveer 3,5 meter breed met openslaande deuren en vaste ramen (met isolatieglas). Het kozijn is uit 2017 maar er is bij plaatsing een fout gemaakt waardoor er een capillaire werking is ontstaan aan de onderzijde van het kozijn met als resultaat dat het kozijn over de gehele breedte (letterlijk van hoek naar hoek) volledig is weggerot aan de onderkant. Ik kan zowel aan de binnen- als buitenzijde met een vinger eenvoudig gaten drukken in het kozijn en op diverse plaatsen is er zwamgroei zichtbaar. Een gat van binnen naar buiten drukken is geen probleem. Ondertussen is ook een deel van de gipsmuur aangetast waar het kozijn op aansluit, lijkt op het oog een logisch gevolg maar dit moet ik nog bevestigen. Het lijkt erop dat de verticale delen van het kozijn, waarin onder andere de deuren rusten nog niet zijn aangetast. Maar dit is alleen een conclusie op het oog.

Nu vraag ik mij af of ik er goed aan doe om het kozijn te (laten) repararen en de oorzaak van vochtprobleem te verhelpen. Het is een vrij nieuw kozijn dus wat dat betreft zou het zonde zijn om te vervangen. Ik vraag mij alleen af hoe groot het risico is dat ik nog meer problemen ga tegenkomen als ik overga tot reparatie waardoor ik in een nog slechtere situatie zit ten opzichte van de huidige totdat het kozijn eventueel kan worden vervangen met het oog op lange levertijden. Wat ik momenteel in gedachten heb zijn potentiele problemen met de verticale onderdelen waar de deuren in rusten. Gaan de deuren nog wel goed open en dicht na reparatie? Hoe nauw luistert dit bij een reparatie? Hebben jullie hier een idee bij?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je zou eens wat foto's kunnen plaatsen van de situatie.

Maar als ik het zo lees, zal het gehele kozijn (of op zijn minst de gehele onderkant) vervangen moeten worden en heb je daar een bedrijf bij nodig dat ervaring heeft in een dergelijke situatie. Dit valt echt niet evenzelf te repareren en is daarmee ook geen echte dhz klus.
 

relex83

  • #3
Dank voor je reactie! Ik zal hier inderdaad niet snel zelf aan beginnen maar hoop wel op wat input qua risico’s vanuit de mensen met ervaring hier. Bijgaand wat foto’s van de situatie.

8C263B78-823B-49F3-B3D9-66639997D9CE.jpeg D3464A76-66CC-4AD0-ABF2-47D7B5A9F95E.jpeg 67AE1575-57EE-470A-BD64-57663107A46A.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dank voor de foto's. Zelf heb ik te weinig verstand van zaken om een advies te geven, misschien iemand anders.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Die onderdorpel had niet van hout moeten zijn... De KVT is daar duidelijk in.

Dit is te repareren, en repareren is ook goedkoper dan een compleet nieuw kozijn.

Als je ergens de productie-tekening van het kozijn kunt achterhalen, dan is het mogelijk om hiervoor een (isolerende) glasvezel versterkte onderdorpel incl. neuten voor te laten maken. Daarvoor moet wel het hele kozijn uit de gevel gehaald worden, anders krijg je deze niet gemonteerd.
 

MvanV

  • #6
Ik vraag me af of het echt een cappilaire werking is. Ik zie duidelijk een loodslabbe.
Ik zie wel dat tussen het onderste en het latje er boven iets van een kier zit, en het onderste balkje is vrij vlak. Het is superlaag in het opspatgebied ook. Ik denk dat het water daar wel eens naar binnen zou kunnen komen. Dichmaken kan je dat niet zomaar want dat heeft een ontluchtfunctie voor hetnhout van t glas. Het schuine stuk zou over het balkje heen moeten vallen dunkt me.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
MvanV schreef:
Ik vraag me af of het echt een cappilaire werking is. Ik zie duidelijk een loodslabbe.
Druiplip en meer dan 8 mm ruimte, iets meer is beter, tussen het kozijn en het lood. Water kleeft en daardoor kan het lang nat blijven. Is er iets van ruimte kan je erbij met een kwast.

WP_20230120_11_08_39_Pro[1].jpg
 

relex83

  • #8
Nog een update op deze klus. Uiteindelijk is recent het gehele kozijn vervangen, bij verwijdering werd duidelijk dat het de juiste keus lijkt te zijn. De gehele onderbalk tot ongeveer 30cm in de stijlen omhoog was aangetast door houtrot.

Het lood was niet correct geplaatst, stond net iets schuin naar binnen waardoor capillaire werking optrad. Tevens bestond het lood uit meerdere, niet goed aansluitende delen. Ik zal jullie de foto’s en ellende besparen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
relex83 schreef:
Ik zal jullie de foto’s en ellende besparen.
Das nou jammer daar kunnen heel veel lezers van leren.
Maar toch bedankt voor de update.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu