Renovation waterleiding

Jojo1234

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb al veel informatie opgedaan op dit Forum om o.a. plan voor leidingwerk van onze woning te maken. Voor de verbouwing van ons huis gaan we nieuwe waterleidingen aanleggen. Er zijn een aantal vragen. Idee is om Uponor RTM te gaan gebruiken. Zie tekening.
2022-04-1613.54.364315118113576746852.jpg

1. Is het handig om vanaf de hoofdleiding een verdeel kraan te gebruiken? Of is het beter om aftakkingen te maken? In dat geval moeten ze ingestort worden, kan dat?
2. Vanaf de hoofdleiding gaan de leidingen 2 kanten op (zie foto); 1 kant is richting wc en 1 kant is richting cv ketel en keuken. Voor deze laatste vraag ik me af of het handiger is om vanaf de hoofdleiding naar de keuken een leiding te leggen. En dan vanaf de hoofdleiding naar de cv ketel nog een, dus dan heb je 2 buizen vanaf de hoofdleiding? Warm water gaat dan vanaf cv ketel naar keuken.
3. Er komt een schuimbeton vloer, met vvw, waar kunnen we het beste de waterleidingen leggen? Onder, in, boven schuimbeton?
4 Is de leidingdiameter voldoende?
5 Er gaat warm en koud naar boven voor douche, dubbele wastafel en wc is 16mm voldoende?

Alvast bedankt voor een reactie!

Groet,
Johanna
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
vanaf de meter naar de ketel 25 of 26mm leiding leggen, toilet en watafels kunnen met 16.
warmwater kan ook 16, als je geen koppelingen in de vloer wil dan elke gebruiker zn eigen leiding geven( dit heeft mijn voorkeur) kw onderin schuimbeton leggen
 

ADDave

  • #3
Heb je een regendouche? Dan 20mm naar boven tot aan de douche. Wastafel/toilet kan 16mm.

Keuken zou ik inderdaad vanaf de bijkeuken maken en niet vanuit de meterkast.
 

Jojo1234

  • #4
Hartelijk dank voor de tips! @Marcn.88 kan de ww leiding dan beter in het beton? En kun je dan volstaan met een kw en ww leiding naar boven voor de badkamer en die boven aftakken naar douche/wastafel/wc(in de muur?)
 

Jojo1234

  • #5
Ik wilde gister de waterleiding bestellen maar ben toch weer verward door de diameter als ik die vergelijk met koper leiding. Nu hebben we 12mm koper en bij gebruik van wastafel en keukenkraan gelijktijdig (zitten op afstand van 5meter van elkaar) is er wel minder capaciteit. We kiezen om hep te gebruiken, moet ik dan de 28mm (of toch 22?) nemen vanaf de watermeter naar de cv ketel en van daaruit met de 15 mm aftakken om zo wel voldoende capaciteit te waarborgen? Graag jullie advies,

Alvast bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu