Remeha quinta ketel storing 6 en 9

Hans karmann

 • #1
Mijn ketel gaat bij warm watervraag aan de slag als een malle zodat temperatuur oploopt tot boven 90 en springt dan naar 9 (aanvoertemp. Warmwater te hoog ) dit alles neemt nog geen 2 min. In beslag…
hetzelfde doet hij als hij aanspringt voor cv temperatuur loopt op tot 90 en springt dan op 6 (aanvoertemp. Cv te hoog) dit alles neemt nog geen 2 min. In beslag… wat kan dit zijn ?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #2
is er dan wel warm water, ik verdenk de pomp
 

Hans karmann

 • #3
Heel even warm water ….
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #4
Pomp of te weinig water.
 

Hans karmann

 • #5
Hoe bedoel je te weinig water ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #6
Niet voldoende gevuld
 

Lange Herman

 • #7
Dat de druk in de cv-installatie te laag is.
De in het toestel gemonteerde manometer wil nog wel eens defect gaan.
Hoe controleer je dat?
Door aftetappen bij het vulpunt.
Maak het toestel spanningsloos.
Pak een emmer.
Bevestig de vulslang aan het vulpunt.
leg het andere eind van de slang in de emmer.
Kijk welke druk de manometer aangeeft.
Open het vulpunt.
U moet nu minstens een hele emmer kunnen vullen.
Kijk nogmaals op de manometer, is de druk niet zichtbaar lager dan is de manometer waarschijnlijk defect.
Remeha art.nr. manometer: S58938
Remeha art.nr. automatische ontluchter: S62728 of S101608.
 

Hans karmann

 • #8
meer als een emmer eruit …. En zit nog meer in ….. manometer staat nog precies zo … dus kapot ….. zat er nou dan te veel water in waardoor te hoge druk ? En daardoor in beveiliging …? Zodat hij misschien zo wel, als temp. Gezakt is, wel gaat werken?
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #9
Hangt even van het vulpunt af zit deze onder de ketel of elders in de installatie?
Direct onder de ketel dan is de pomp nu hoofdverdachte, zit hwt vulpunt ergens veel lager in de installatie dan vuldruk controleren

Overvullen kan niet echt als er echt teveel in zit knapt de overdruk open.
Veel druk geeft ook geen storing behalve als de overdruk eruit schiet, dan loopt de ketel leeg en blijft de overdruk lekken.
 

Hans karmann

 • #10
bovenkant vulpunt (net boven drukvat) zit 20 cm. Onder onderkant ketel en 80 cm. Ernaast…. Heb de grote schroef uit pomp gedraaid … en pomp gaat rond… begrijp er niks meer van….
 

Auto-Geen

 • #11
Functioneert de automatische ontluchter boven op het buffervat wel?
 

Hans karmann

 • #12
Iemand nog ideeen. .?
 

debueger

 • #13
Ik zou de warmtesensor verdenken. Dat past ook bij error-code 6 ( Retour temperatuursensor kortgesloten ). Als de sensor namelijk niet door heeft dat de juiste temp bereikt is en door gaat met verwarmen dan wordt het te heet. Alleen weet ik niet wat component dan meet dat de temp te hoog is geworden. Je gaf aan dat het zowel bij warm water als bij CV gebeurd. Met andere woorden zowel het open en gesloten systeem hebben er last van. Dan lijkt mij druk niet de belangrijkste factor. Maar nu je er een emmer uit hebt gehaald, is de druk wel laag vermoed ik.
Ik ben geen cv expert maar heb vroeger altijd mijn eigen ketel onderhouden. (nu niet meer)
 

Hans karmann

 • #14
Die warmtesensor stuurt de brander .. snap ik dat goed ? …. Dan vind ik dat wel een logisch verhaal ….. hij gaat bij zowel CV als warmwater vol gas aan de gang en valt binnen 2 minuten in code 6 of 9 omdat de temperatuur te hoog is …. Zit die sensor in het branderhuis (lijkt mij logisch ) ? Graag suggesties Mvg.
 

debueger

 • #15
De warmte sensor meet alleen de temperatuur. Ik heb ooit zoiets met mijn Agpo ketel lang geleden gehad. Alleen toen bleef alles juist koud omdat de sensor aangaf dat het water op de juiste temp was.
Maar goed als de logica van de ketel vindt dat de temp hoger moet zijn dan wat de sensor aangeeft, dan stuurt die de brander aan. Hoe groter het verschil, hoe harder het de brander laat branden.
Alleen snap ik dan nog niet goed hoe de 90 graden uitgemeten wordt. Ik zou dat alleen kunnen rijmen als er een extra sensor is voor de beveiliging of dat dat op basis van druk gaat, immers water zet uit bij verhitting.
Bij Agpo zat deze sensor op een (koperen) buis geplakt in de ketel maar buiten het verbrandingshuis en was deze simpel te vervangen. Misschien goed om te kijken of je op internet of in de instructie kan vinden waar de sensor bij jouw Remeha ketel zit.
 

debueger

 • #16
ik denk dat de kans wel erg klein is dat die sensor in het verbrandingshuis zit want dan meet je de temperatuur van het vuur en niet dat van het water. Het zal toch op de buis die uit het verbrandingshuis komt zitten. Volgens mij lopen er waterleidingen door het vebrandingshuis heen en daar wordt het water verwarmd. Daarnaast zal de sensor in het vuur anders verbranden en wil je zo min mogelijk gaten in het huis hebben om gas lekkages te voorkomen.
 

Hans karmann

 • #17
Allereerst erg bedankt voor je meedenken tot dusver … in eerste instantie was mijn redenatie hij blijft volgas doorlopen dus temp. Sensor kapot omdat hij niet gestopt word met verwarmen… maar bij nader inzien hoe weet hij dan dat hij te heet is (hij geeft het zelfs in graden aan) dus dan kan de sensor juist niet kapot zijn …. Dan vind ik de suggestie van headhunter dat de pomp kapot is misschien toch logischer ….van de pomp heb ik de grote schroef eruit gedraaid en gechecked of de pomp draait/ los is …. Hij is los en draait dus… kan hij dan even zo goed kapot zijn ? …. Zowel de inlaat zijde als de uitlaatzijde voelen beiden heet aan…. Help …
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #18
Je moet de as voelen draaien.De rotor kan nl vastslaan door slijtage, hij draait dan met de hand wel maar blokkeerd als het electrisch word aandedreven.
Ook kan de motor te zwak zijn doordat de condensator defect is geraakt.
 

Hans karmann

 • #19
Is het zo dat als de pomp stuk is je cv niet werkt en ook geen warm water hebt? ….. en omdat de pomp niet draait (als dat dan zo is ) dat beetje water wat hij heeft, er word immers geen koud water aangevoerd omdat de pomp niet draait, daarom zo snel richting 95 graden gaat en de ketel naar 6 respectievelijk 9 gaat ?….. en hou controleer ik dat die pomp ….? Schroef eruit, handdoek erbij, pink in gat en voelen terwijl ketel aanstaat …..? Alvast Mijn dank !
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #20
De pomp zoegt voor circulatie.
De pomp pomp water door de warmtewisselaar naar de sanitairwisselaar voor warmwater of naar de cv voor verwarming.

Je controleerd dit door de schroef te verwijderen en een grote platte schreovendraaier op de as te zetten en dan de as tegenhouden.

Het is een slechte eigenschap om vingers te gebruiken om draaiende delen te controleren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu