Remeha Evita buffervat aansluiten

Meligi

  • #1
Beste
Ik ben in het bezit van een Remeha Evita Combiketel. Hier zit een sterling motor in die stroom op wekt. Echter deze draait alleen als de verwarming ook aan is. Dus niet op het sanitair deel omdat dit niet kan. Het gevolg is dat de sterlingmotor en dus de stroomopwekker alleen in de winter draait en stroom levert.

Nu heb ik bedacht om een buffervat aan het verwarmingdeel te koppelen zodat met de sterlingmotor het sanitairwater wordt voorverwarmd. Dit zou dan zomers en in de winter moeten kunnen werken. Gevolg is dat er stroom wordt geproduceerd en dat het warm water wordt voorverwarmd zodat minder gas nodig is. Ik moet allee nog wat verzinnen om of alleen het buffervat te laten verwarmen of alleen de radiatoren (zomer of strenge winter als het buffervat te veel cap. vraagt). Ik heb reeds het volgende schema uitgewerkt maar ik heb maar een beperkte installatie kennis. Opmerkingen, aanvullingen en degelijke zijn zeer welkom.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Heb je berekend wat je dit aan extra rendement gaat opleveren?Ik ben nl. bang dat dit alleen extra gaat kosten ipv opleveren.
Alleen al de rendementen van de buffer zouden de winst kunnen laten vervallen.
 

Meligi

  • #3
Dank je voor de reactie; Ik heb niet het rendement berekend (weet ook zo niet hoe dat zou moeten). Wat wel is dat als de sterlingmotor draait deze in verhouding weinig gas verbruikt en stroom op wekt (1kW). Als tijdens het opwekken van stroom ook mijn buffervat wordt verwarmt resulteert dat in een positief rendement.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee, zo werk dat niet.
Je verstookt gas om de buffer te verwarmen terwijl er geen vraag is.
De energie die je in het vat stopt krijg je er niet geheel weer uit.

Als deze oplossing het hoogste rendement zou geven zou dit ook in de installatiehandleiding van de ketel staan.
En zou de ketel al uitgerust zijn om zulke constructies aan te sturen.
 

Meligi

  • #5
Gedachte is dat de sterlingmotor verwarmd en stroom op wekt als deze draait. De stroom is mooi mee genomen en levert het extra rendement. Maar in geval van de warmwatervoorziening draait de sterlingmotor niet en wekt deze geen stroom op. De sterlingmotor draait niet omdat deze een aanlooptijd heeft en niet te voorspellen is of de warmwatervraag kort of lang is. Door het buffervat te gebruiken kan deze langzaam worden opgewarmd met de sterlingmotor en is het sanitairwater voorverwarmd als deze de combiketel in gaat. Dat moet zo toch wat op leveren of zie ik dat verkeerd?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
De laagstand capaciteit van de evita ketel is zo hoog dat het buffervat snel op temperatuur is, dan bent u weer net zo ver.

De verwarmingscapaciteit is ook op de laagstand hoog.
Dat de stirling motor 1kW electra oplevert is niet 1 kW warmte maar is eigenlijk meer restwarmte tijdens het verwarmen (als ik me goed herinner is dat minimaal 3,5 kW)

Uw installatie moet tenminste 2500 m3 gas verstoken per jaar om deze ketel het juiste rendement te kunnen laten leveren.( de installatie moet groot genoeg zijn )

Uw ketel bevat ook nog een brander voor de capaciteit van het warme water vandaar dat de stirling motor dan niet draaid.

Vr Gr en succes ermee
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu