Remeha Calenta tapwater na korte tijd koud ipv heet. CV goed

Evduijn

  • #21
Hi Calenta

even een update
ik heb de capaciteit van de (weinige) radiatoren die ik in huis (vanwege verbouwing) aktief had verdubbeld
Het probleem lijkt nu inderdaad weg
Dacht ik zal je nog even updaten hierover
Bedankt voor de tip!!

groet
erik
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #22
Graag gedaan.

De oplossing is vaak simpel als je het maar leest.
:mrgreen:

Calenta :cool:
 

Evduijn

  • #23
Hallo

enige tijd geleden dat ik hierboven een storing beschreef vanb mijn calenta 40c
Toen werd het douchewater na korte tijd kouder tot helemaal koud, daarbij stond ketel in e10 storing. Bij debietverlaging (knijpen van ww kraan`) bleef hij er wel in, schoorsteenvegerstand ging hij er na korte tijd uit (e5). Oplossing was vergroten aantal radiatoren. Had er ivm verbouwing twee open staan en nu vier (alle kleintjes weliswaar). Het doucheprobleem is hiermee nog steeds prima verholpen.

Echter, sinds een aantal dagen elke dag wederom e10 storingen aslleen nu niet tijdens /na het douchen (ketel blijft er keurig in) maar 's morgens vroeg voor het douchen en als ik 's middags einde vd middag thuis kom. Kennelijk - althans dat is mijn vermoeden - gaat hij in storing als hij de radiatoren moet gaan opwarmen. Snap alleen niet dat hij dat nu pas doet, heb hem nu een jaar en nooit een probleem geweest (behalve toen met het in storing gaan tijdens het douchen agv teweinig radiatoren, nu dus 100% verholpen)

Is het mogelijk om de ketel in vermogen terug te schroeven om te zien of dat een positief effekt heeft?
Hij staat nu nog op zn fabrieksinstellingen

p.s.: o ja als zo'n e10 storing optreedt dan moet ik hem 2x resetten en dan kan ik daarna gewoon douchen zonder dat hij daarop in storing gaat. Ik vermoed dus zoals ik al noemde dat het moment dat hij weer in storing gaat het moment is dat er een grotere CV--vraag komt ('s morgens vroeg en einde vd middag)

Hoop dat iemand een tip heeft
erik
 

Xr8

  • #24
De Calenta is volgens de handleiding niet gevoelig voor weinig stroming. Kijk op pagina 17 van de handleiding. Heb laatst een stuk of wat solo toestellen van dit type geplaatst. Ben over het ontluchtingssysteem van deze ketels niet echt enthousiast. Geeft veel problemen bij in bedrijf zetten. Veel meer dan bij een Avanta/Quinta is mijn ervaring.

Succes.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #25
Mogelijk pomp? Zit hij nog in de garantie? Zoja laat Remeha er maar naar kijken.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #26
De ketel ontluchter zit er niet op om de gehele installatie te ontluchten.
Dit wordt vaak onterecht gedacht. Ik ben juist zeer te spreken over de automatische ontluchter op de Calenta. Nooit geen water meer op je printplaat of knoeierij bij het vullen. Het slangetje op de ontluchter voert het perfect af. Heb ook nooit geen problemen met in bedrijf stellen. Je moet gewoon het stappen plan van installatie en in bedrijf stellen opvolgen.
Wij als nederlanders staan erom om bekend om de gebruiksaanwijzing niet of nauwelijks te lezen...

Het toestel is Minder gevoelig voor doorstroming storingen.
Toch zal de maximaal thermostaat ingrijpen wanneer het water boven de ingestelde temp. Komt.

Zet je aanvoer temp. Maar op 90 graden, dan is je probleen waarschijnlijk over. Al snap ik nog steeds niet dat je met zo,n gering aantal radiatoren een 40 C / L ketel hangt.

Calenta :cool: :mrgreen:
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #27
Je schreef eerder al eens dat je een aanvoer temp. Van 90 graden naar 60 had verlaagd, en dat je dacht dat dit de tapwater temp. Was...

Zet deze eens terug op 90.

Succes.

Calenta :cool:
 

Evduijn

  • #28
Hallo

de tapwatertemperatuur heb ik destijds een keer verlaagd van 75 naar 60 (via isense)
Ik was toen in de war met de waarde omdat als ik op de ketel de knop onder het kraatje indruk, ik een waarde van 90 zag. Misschien verkeerd gezien destijds
In ieder geval: de max CV-temperatuur staat (op isense afgelezen) reeds ingesteld op 90 graden

Wel gister testje gedaan en de temperatuur van nacht en van 's morgens vroeg 1,5 graad dichter bij elkaar gebracht (temperatuursprong die calenta moet opwarmen 's morgens dan minder groot)
ketel voor de eerste dag deze week niet in storing vanmorgen voordat ik ging douchen (en daarna ook niet maar dat gebeurde sowieso een tijdje al niet meer overigens)!

p.s.: ketel is zo groot omdat het huis dat straks toelaat, alleen nu nog niet echt kennelijk. Er zitten er nog weinig radiatoren in (in verbouwing) i.c.m. een erg oude ketel (25 jaar oud) die een half jaar geleden de geest had gegeven. Die had dan ook geen probleem met de weinige radiatoren. Nieuwe radiatoren wil ik nu nog niet kopen ivm beschadiging (verbouwing zit nog in ruwe fase, vloer eruit etc etc., plagfonbalken vervangen => oud huis uit 1900)

Groet
erik
 

Xr8

  • #29
Als de ketel op het hoogste punt zit, wat nogal eens voorkomt dan zal een groot deel van de lucht eruit gaan via deze ontluchter. Inderdaad is het slangetje wel handig. Ben vandaag wederom terug geweest om weer te ontluchten. Bij Quinta en Avanta deze ellende nog nooit meegemaakt. Heb toch het idee dat er iets niet klopt. Het gaat om 4 ketels met allen hetzelfde probleem. Vind het vreemd.

Succes.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #30
@xr8,

Heb het ook al eens beleeft. Dat ligt niet altijd aan de ketel, maar ook vaak aan de installatie. Als je een mogelijkheid hebt om automatische ontluchters te plaatsen zou ik dat doen

Calenta :cool:
 

Evduijn

  • #31
Hallo

heb de calenta 40C nu twee ochtenden en middagen aangezien en is niet in storing gevallen. Wat ik gedaan heb: ik heb de temperatuurstap voor het opwarmen 's morgens vroeg en 's middags kleiner gemaakt
valt nu 's morgens en 's middags niet meer in de 'geen doorstroming' fout (E10)
Is voor nu even gesust maar niet opgelost want deze temperatuurstap stond er al een jaar in en nooit eerder problemen met CV (wel met tapwater maar de e10-storing die ik daarvan kreeg - steeds na douchen - is nog steeds weg na toevoegen van extra radiatoren)

Vraag me af: zou het - omdat het probleem ondanks deze maatregelen steeds weer opduikt - mogelijk zijn dat de doorstroming daadwerkelijk steeds kleiner aan het worden is? Het valt me wel op dat de radiatoren - ook al moet de ketel owarmen van bijv. 17 naar 21 graden nooit echt goed warm worden (wel een beetje maar niet echt veel, zeker niet heet)

De radiatoren bevatten sowieso geen lucht (zijn convectoren waar meteen water zonder lucht uitkomt als ik ze probeer te ontluchten, al meerdere keren geprobeerd)
Ik begrijp ook dat er een filter zit (in de CV-retour?) in de ketel. Misschien dat ik die zou kunnen checken? Kan die makkelijk losgenomen worden?

Alvast bedankt
erik
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #32
Je hebt het nu over convectoren, dat verklaart helemaal een hoop.
De waterzijdige inhoud van je installatie is zo klein dat dit vragen om problemen is.
Ketel zal wel lekker pendelen ook denk ik.
 

Evduijn

  • #33
Ja het zijn staande convectoren van Jaga type mini
 

Evduijn

  • #34
Heren

heeft even geduurd maar de oorzaak dat mijn calenta 40C de volgende problemen had:

1. tapwater na bepaalde tijd koud of meteen al (niet warm te krijgen)

>> vervuiling in flowsensor. Schoepje van propellortje bleef af en toe 'hangen'. zat een heel dun koperragje in of beter gezegd vlakbij, vermoedelijk ooit bij uitbramen ergens in de leiding verdaagd en niet tijdens reinigen eruit gekregen (misschien toen ook blijven haken)

2. reden dat ketel zeer regelmatig in E5 of E10 storing stond

>> dit had een andere oorzaak: de filter die zich in het systeem bevindt zat nagenoeg dicht (korfje had nog maar 20% van de gaatjes open)
Omdat het filter in het interne circuit zit, dus niet ergens na de 3-weg-klep (en dus niet in uitsluitend het cv gedeelte) had dit dichte filter een heel ander effekt dan een dichte radiator (waarvan eerst vermoed werd dat het de oorzaak was; ik had namelijk erg weinig radiatoren in het huis ivm verbouwing, nu heb ik overigens nog steeds datzelfde lage aantal maar is het dichtdraaien van alle radiatoren geen enkel probleem meer)

Ik dacht, ik geef dit nog even door. Hoe het filter zo vuil is geworden, tja, misschien heeft een van de radiatoren die ik voor nood heb laten plaatsen toch wat gruis bevat oid (want het leek op kleine zandkorreltjes die in het filter zaten; het filter is erg fijn overigens)
Wat me verder opviel: in de handleiding van de calenta (ook in de servicehandleiding) wordt vrijwel niet gerept over dit onderdeel, bijna alsof het niet bestaat. Dat heeft ook niet bepaald meegeholpen

Groet! en bedankt voor de grote hoeveelheid tips bij dit topic!

Erik
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #35
Ja, wat ik zeg... koffie dik kijken.

Dit was idd ook nog een mogelijkheid.
Bij de eerste onderhoud interval, dient dit filtertje ook altijd schoongemaakt te worden en gecheckt.

Mooi dat het toch is getraceerd.

Calenta :cool:
 

Evduijn

  • #36
Hi Calenta

ja idd ja. Is jouw ervaring dat de calenta hier gevoeliger voor is dan andere ketels oid? De servicemonteur was een beetje verbaasd dat dit filtertje zo fijnmazig is. Gaf ook aan dat er in veel ketels helemaal niets zit of wel maar dan iets grofmaziger.

Toch vreemd dat er in de handleiding weinig over gesproken wordt. Ook had de monteur de ' helpdesk' van remeha aan de lijn die dit niet als oorzaak heeft genoemd (hij is er zelf achter gekomen)

Hoe dan ook, idd opgelost en hij draait weer als een tierelier. Was al bang dat ik zo'n maandagmorgenmodel had gekregen!

groet!
 

Evduijn

  • #37
Hi Calenta

ja idd ja. Is jouw ervaring dat de calenta hier gevoeliger voor is dan andere ketels oid? De servicemonteur was een beetje verbaasd dat dit filtertje zo fijnmazig is. Gaf ook aan dat er in veel ketels helemaal niets zit of wel maar dan iets grofmaziger.

Toch vreemd dat er in de handleiding weinig over gesproken wordt. Ook had de monteur de ' helpdesk' van remeha aan de lijn die dit niet als oorzaak heeft genoemd (hij is er zelf achter gekomen)

Hoe dan ook, idd opgelost en hij draait weer als een tierelier. Was al bang dat ik zo'n maandagmorgenmodel had gekregen!

groet!
 

Louis1952

  • #38
Hallo Evduijn
Ik heb je problemen en antwoorden met grote interesse gelezen, zeker omdat ik volgende week ook dezelfde ketel krijg.
Ik ben machinist (in ruste) dus niet zozeer cv monteur, maar kreeg (al lezend) al het vermoeden dat er iets met de stromingsmeter van het sww deel was.
Soms echter zijn er signalen die je volledig op 't verkeerde been zetten.....heerlijk om uit te zoeken als er de tijd voor is.
Met de huidige electronische automatisering wordt je vaak voor raadsels geplaatst.
Ik ben in 1973 gaan varen en mijn toenmalige leermeester zei altijd "Louis jongen, het moet iets eenvoudigs zijn" Mijn ervaring 40 jaar later is dat dit een waarheid als een koe is.
Gewoon gezond verstand blijven gebruiken.
Hoop dat je lekker warm kan blijven douchen en dat je huis ook warm blijft.
Groeten Louis
 

Evduijn

  • #39
Louis tja inderdaad vaak wel ja. Alleen het probleem is dat je vooraf niet alle mogelijke ' simpele' oorzaken in beeld hebt waardoor je het toch soms moeilijker gaat zoeken. Je moet er dus even opkomen ;)
Nu, de monteur in kwestie zocht het hier eerst ook niet in (incl. de remeha helpdesk) maar op een gegeven moment heb je al zoveel uitgesloten...
Gelukkig inderdaad opgelost

p.s.: wel nog een manco met de netschakelaar van de ketel. Weet nog niet 100% zeker of het in de schakelaar zelf zit of in de kap van de ketel eromheen maar de schakelaar is een drukschakelaar met een houdkontakt die het schakelkontakt in de aan-(of juist de uit)stand houdt op het moment dat je hem loslaat. Af en toe gebeurt dit niet waardoor - zodra je de ketel aan wilt zetten en de schakelaar na indrukken weer loslaat - de ketel meteen weer uit valt (hij houdt hem dan niet in de aan stand). Heeft niets te maken met niet diep genoeg indrukken, daar zit de clou niet. Ben er nl. inmiddels achter dat hij het wel doet als je in de uit stand de schakelknop helemaal uittrekt (naar buiten trekt) waardoor kennelijk het mechanisme in die schakelaar pas echt in de uit-stand komt.
Zet je hem daarna aan, dan doet hij het wel steeds goed. Als je de schakelaar eruit haalt en met een multimeter test, dan krijg je hem niet in de fout. Lijkt er dus op dat de schakelknop bij het uitveren (bij het van aan naar uit schakelen) niet helemaal ver genoeg naar buiten komt doordat de behuizing van de ketel hem teveel klemt/afknelt oid
Betwijfel dus of het de schakelaar is, lijkt mij dus meer de wijze waarop deze gemonteerd is. Dit is dus nog even zoeken maar gelukkig qua complexiteit niet het meest vervelende probleem.
Schakel hem nu uit met de stekker en mocht ik hem niet aan krijgen, dan doet tijdelijk een paperclip of lucifer ook wonderen ;)

Succes met de ketel, voor de rest doet hij het nu prima! (hem hem i.c.m. Isense themostaat)
 

Louis1952

  • #40
Ik was nav jouw problemen aan het snuffelen, in onderdelen boek PDF, naar het water filter, maar ze hebben het in de brochure ook over een zelfreinigend kalkfilter, wat in koudwater zou moeten zitten. Kan het niet vinden!?
Ik heb besloten de ketel te huren en daar zit plaatsing bij.

Je netschakelaar heb ik in het boek gezien, kost 13,20 maar staat niet afgebeeld in onderdelen boek.
Hier kan ik je dus niets zinnigs over vertellen. (alleen papieren wijsheid in dit geval)
Jouw verhaal bracht me wel op iets anders, als het een magneet schakelaar is, wat ik niet vermoed, dan zou de ketel bij een stroom storing niet meer aan gaan. Dat zou te gek voor woorden zijn met vorst, stroomstoring en je bent niet thuis?? Maar voor 13,20 heb je geen magneet schakelaar volgens mij, dus zit anders; mechanisch waarschijnlijk.

Je vaste vragen beantwoorder Calenta is bij mij, waarschijnlijk onbewust voor hem, de reden dat ik voor een Calenta gekozen heb.

Isense heb ik niet, heb een regelsysteem die vloerverwarming en radiatoren regelt en met een aan/uit systeem vanuit elke kamer de ketel aanstuurt..........werkt perfect alleen nu nog een niet modulerende 31 kw ketel en die blaast nu de meeste warmte de schoorsteen uit.

Groetjes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu