Rem-automaat zonnepanelen

Hoi allen,

Ik ben in discussie met installateur van 2jaar oud zonnepanelen systeem. Systeem zit aangesloten via pv-verdeler op zolder en in meterkast zijn ze toen niet geweest.

Meterkast is erg standaard 1fase 35a met 2 aardlekken (40a) en daarachter 7 groepen verdeeld. (16a)

Nou krijg ik plotseling een mailtje van installateur: ja de richtlijnen van de nen1010 zijn vorig jaar veranderd en ik moet een rem-automaat plaatsen om de max stroom in de kast te begrenzen op 40a. (Moeten wij zelf betalen)

Nou klopt het dat die begrenzing mist want in theorie kan de aardlek nu 35+16a=51a te verduren krijgen. Ik ben echter van mening in de nen1010 uit 2015 al stond dat alle componenten van het elektrische systeem geschikt moeten zijn voor de extra ingevoerde pv-stroom. En dat het dus ten tijde van installatie al niet goed was.

Kan iemand bevestigen wie gelijk heeft? Is de nen1010 daadwerkelijk dusdanig veranderd dat sinds toen deze overstroom beveiliging noodzakelijk is?

Groeten,
René
 
Normbladen vallen onder copyright, daarom geldt:

* Er worden via dit forum geen schema s, (service-) documentaties of normbladen verstrekt,

Maar met een kleine zoektocht kwam ik dit bericht van 2 jaar geleden tegen:


Wel opvallend dat de installateur zich bij jou meldt, in plaats van andersom... Zit deze soms om werk verlegen?
 
In de vorige versie van Nen1010 was het ook niet toegestaan dat componenten buiten specificatie gebruikt worden.

Maar waarom heb je 3x35A , voor de meeste huishoudens is 3x25A meer dan voldoende. Dan bespaar je ~€1000 per jaar. En je zit op 41Ampere max.
 
In de vorige versie van Nen1010 was het ook niet toegestaan dat componenten buiten specificatie gebruikt worden.
Dit is de hele clue van het verhaal, het is nooit toegestaan om componenten buiten specificaties te gebruiken, niet volgens NEN1010, niet volgens NEN-EN-IEC 61439. Maar er staan op dit vlak niet specifiek aandachtspunten voor PV in NEN1010 en het woord "remautomaat" ga je er ook niet in vinden, ook niet in de nieuwste versies.

Dit probleem wordt wel specifiek beschreven in NPR5310, de praktijkrichtlijn bij NEN1010. Dit staat hier in sinds NPR5310:2016, gepubliceerd in oktober 2016.
 
Is dit niet gewoon iets waar sinds kort meer aandacht voor is?

Kost ook niet de hoofdprijs om het goed te krijgen.
Een c40 automaat + een half uurtje werk?
 
Tijdens onze discussie zijn ze al langs geweest, ze staan niet meer in voor een veilige werking als we zouden weigeren. De pv groep is op een nieuwe alamat gezet. Deze alamat is samen met de invoeding van het net op een c40 gekomen, die daarna richting aardlekken gaat.

De discussie zal dus gaan over of dit onder garantie gedaan wordt.

Overigens is dit niet de enige afwijking van de norm. De pv-verdeler hebben ze namelijk aangesloten op een stopcontact die op een vertakte groep zit die het halve huis van stroom voorziet... Tijdens de aanpassing vroeg partner of ze de rest konden controleren op juistheid: ja hoor, alles is in orde....
 
Als je iets laat aanleggen met een gespecificeerde begroting is het niet vanzelfsprekend dat je een niet is deze begroting genoemd onderdeel gratis gratis ontvangt.

Het principe is dat het evenveel mag kosten als dat het wel in 1 keer goed was gegaan.
het onderdeel moet je dus betalen extra voorrijkosten en extra tijd ten aanzien van het in 1 keer goed doen niet.

Met andere worden het alsnog aanleggen van een groep voor die pv panelen is geen garantie maar meerwerk.
 
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als 'leek' mag je verwachten dat je een installatie krijgt die voldoet aan de normen en veilig is. Offertes zijn vaak ook niet dusdanig gespecificeerd. Je koopt een installatie die de installateur verplicht is op te leveren volgens geldende normen.
 
Wat ik afgelopen jaren wel geleerd heb is dat leggers van zonnepanelen geen elektriciens zijn (een enkele goede uitgezonderd). Niet voor niets vallen ze bij bosjes om als de markt zoals nu tegenzit.
 
Er klopt dus nogsteeds niets van.
Ze bellen zelf dat ze niet aan de norm boldaan hebben met de REM automaat, maar zetten een solar verdeler op een algemene groep.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan