Electromotor grasmaaier zit vast, rem/vertraging kapot?

Reehan

  • #1
Mijn Wolf grasmaaier blokkeert, de messen, c.q. motor kunnen een paar graden heen en weer roteren (motor uit, met de hand), maar daarna echt hard vast.

Heb de motor uit elkaar gehaald en vind een cup/ring op de rotor. Ik neem aan dat dit een vertraging is om de motor af te remmen als de stroom van de motor gehaald wordt.

Zowel links als rechtsom draaien van de ring t.o.v. de as duwt de ring +/- 5mm weg van de rotor en wordt daardoor tegen een schouder, bekleed met iets wat op remvoering lijkt, geduwd(zie foto) wat denk ik dus de remwerking geeft.

Ik kan misschien de ring er helemaal van af halen maar laat liever deze ingebouwde veiligheid erop zitten en zo ook geen kans de balans van deze roterende massa van de rotor te verstoren.

Ik stel het op prijs als iemand mij een idee kan geven hoe ik dit kan repareren.

In een andere soortgelijke post was gesuggereerd dat de condensator kapot is, echter als er geen stroom op staat zou dat niet uitmaken.

Bij voorbaat dank!

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat de motor niet of nauwelijks te bewegen is komt door de veiligheidsvoorziening, die maakt draaien onmogelijk.
Zet er toch maar een nieuwe condensator in, laat de oude even doormeten voor de zekerheid.
 

Reehan

  • #3
Condensator was het niet, met een nieuwe precies hetzelfde.

Motor weer in elkaar gezet maar de lange dunne bouten van de kooi minder strak aangedraaid dan ze oorspronkelijk vast zaten. Daardoor wat meer ruimte tussen de vertraging en de remvoering en motor draait weer als vanouds!

Als permanente oplossing zou ik een dunne ring onder het lager kunnen plaatsen zodat ik de bouten weer gewoon vast kan zetten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Zat er geen geribbelde ring onder het lager ?
 

Reehan

  • #5
Je bedoelt de stalen veer/ring? Ja, zat er oorspronkelijk in en ook weer terug geplaatst bij het in elkaar zetten van de motor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu