Rehema Quinta 28C op hol?

Sander en Esther

  • #1
Hallo. Sinds gisteren het volgende probleem met onze ketel (Remeha Quinta 28C, bouwjaar 2005)

In huis bleef de temperatuur maar oplopen, radiatoren gloeiend heet, temp op de thermostaat 24+ graden, instelling op 20 graden! Op de (celica 20) thermostaat gaf ie zowel het brandertje als het signaal voor warmwatervraag (kraantje), maar geen radiator teken.

Vervolgens warm water geprobeerd, wat schetst mijn verbazing, kraan geeft geen warm water.

Ketel gereset, daarna in ruststand. warm water kraan open en ketel ontsteekt en springt daarna op 4 (warmwater vraag). Helaas nog steeds geen warm water uit de kraan. Toen ketel nogmaals gereset en behalve dat ie geen warm water gaf leek alles ok. Half uurtje later blijkt de temp in huis weer op te lopen! Ga weer bij de ketel kijken, code 4 (warmwater vraag) zonder dat er een kraan open was geweest!

Uiteindelijk de stekker van de ketel er maar uit getrokken, werd een beetje een sauna in huis...

Nu gevonden dat het waarschijnlijk de print van de besturing branderautomaat kan zijn, of de driewegklep.

Ga zometeen de ketel maar es van zijn voorpaneel ontdoen en zien wat ik kan vinden.

Kan iemand me tips geven? En waar zouden eventuele nieuwe onderdelen (print of 3weg klep) te verkrijgen zijn?

Alvast hartelijk bedankt voor eventuele tips!
Mvg Sander en Esther
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #2
Idd het binnewerk oftewel de cartridge van je driewegklep.

als je de kap eraf hebt dan zie je rechts bovenin een grijs kastje en die kan je eraf nemen, klein aluminiumkleurig pinnetje net boven het messing huis indrukken en een halve slag draaien de grijze motor.

nu zal je een pin zien met een veer eromheen, die blijft in ingedrukte stand hangen [cv stand] trek deze uit en je hebt voor vandaag weer warm water.

zit de motor[grijs kastje] ook compleet vast, dan deze ook vervangen.
dit kan je testen door het toestel te resetten met de motor eraf en je vinger het witte lipje weg te duwen van het montage gat, loopt deze wel heen en weer is deze nog goed.

adressen mogen we niet geven mbt de richtlijnen van het forum maar zoek op google naar binnenwerk driewegklep en honeywell en je vind voldoende ;)
 

Xr8

  • #3
Binnenwerk is een standaard te verkrijgen onderdeel. De motor ook. Waarschijnlijk zit er nu een 8010 in. In de nieuwere Quinta's zit de 8040. Deze is stiller dan een 8010.

Je kunt eea ook oplossen door tijdelijk even de warmwater voorziening uit te zetten zo werkt de cv nog wel indien nodig. Dit kun je doen door de zwarte knop onder het kraantje voorop de ketel in gedrukt te houden tot dat er boven een rood lampje gaat branden. De ketel gaat nu geen tapwater maken.

Kan zijn dat de motor kapot is, of dat het binnenwerk kapot is. Het kan ook zijn dat beide kapot zijn. Komt vaak doordat het binnenwerk zwaar gaat lopen en daardoor de motor vernielt.

Print lijkt me in deze onwaarschijnlijk en hoop ik niet voor je kost ongeveer €350,-.

Succes.
 

Sander en Esther

  • #4
Hoi! En super bedankt voor de tips!!

Meteen aan de slag gegaan, motor van de klep af gehaald. En meteen komt de pin met de veer eromheen uit zichzelf naar buiten door de veerspanning. Ff getest, en ja hoor zoals voorspeld meteen weer warm water!! Dus we kunnen weer douchen, fantastisch dit forum!

Nu de motor willen testen zoals beschreven. Zoals ik het begrijp, reset ik de ketel en probeer meteen daarna het witte lipje op de zijkant van het kastje in het sleufgat naar achteren te duwen. Ding zit dus muurvast, is geen millimeter beweging in te krijgen. Durf niet harder te duwen want ik denk dat dan de hele boel afbreekt..

Kan ik nu concluderen dat de 3weg klep nog goed is (zit dus niet vast) maar de motor stuk is? Of is dat te kort door de bocht?

Hoop het wel, want dan kan ik dus zonder de hele boel te hoeven aftappen een nieuwe motor bestellen, plaatsen en dan zou alles weer naar behoren moeten werken?

Weer bedankt voor de reacties allemaal!!

Groetjes Sander en Esther
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Ja, motor is defect.
En kapot is hij toch al dus meer kapot kun je niet duwen.

Motor zal rond de 60 euro liggen (ongeveer)
 

Sander en Esther

  • #6
Daar waren we weer. Super bedankt voor jullie hulp!

Nieuwe motor is reeds besteld via internet en zoals gezegd we kunnen weer douchen! En als ik het in huis wat warmer wil hebben, zet ik de motor er weer ff op, deze blokkeert dan de klep in de CV stand en dan werkt de CV gewoon weer.

En de reden waarom ik dacht dat het ding overstuur was, was dat ie uit zichzelf op standje 4 sprong en dan het hele huis in een sauna omtoverde. Nu snap ik dat dat komt doordat ie zijn inwendige reservoir op temperatuur wilde brengen, dus code 4 warmwatervraag, maar doordat de motor bleef hangen en dus de klep in de cv stand bleef staan, stookte ie het huis warm. En doordat het reservoir dus nooit op temperatuur kwam, bleef ie maar doorstoken!

Tis allemaal erg logisch als je eenmaal snapt hoe het aparaat in elkaar steekt, dus nogmaals, geweldig dit forum! En nogmaals bedankt allemaal!'

Groetjes Sander en Esther
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu