Regenwater op enkelsteense muur op houten balk

Omlbg

  • #1
Ik ben een soort van zolderruimte bij mijn huis aan het ombouwen tot hobbyruimte. Daarvoor moet ook geisoleerd worden en een van de uitdagingen die ik daarbij ben tegengekomen is onderstaande.

Er zijn twee enkelsteens muren die ik graag wil isoleren. Dat kan natuurlijk aan de binnenkant (dampopen folie, isolatie, dampremmende folie, gips). De muren grenzen echter aan een plat dakje en staan op respectievelijk een stalen en op een houten balk (tja, jaren 30 bouwtechnieken).

Ik ben bevreesd voor regenwater dat tegen de muur slaat en door de stenen naar beneden sijpelt naar de houten balk of (in mindere mate) naar de stalen balk en daar na verloop van tijd voor problemen gaat zorgen.

Hoe pak ik dit het beste aan? Moet ik isoleren met voorzetwanden aan de buitenkant (liever niet, is niet zo mooi)? Kan ik de muren beter impregneren? De muren stukje voor stukje helemaal uithakken en lood (of kunststof of iets anders) tussen de stenen leggen? Of hoef ik helemaal niets te doen? Het is immers al tientallen jaren geen probleem gebleken?

1617743875998.png
 

ABCDE

  • #2
Wat is de overheersende windrichting tov de tekening? Wat is de staat van het metselwerk? Heb je overstek? Liggen er balken in die muren?
 

Omlbg

  • #3
Dank voor je reactie! De regenzijde is de bovenkant van de tekening (is ook een gevel, maar is niet ingetekend). De staat van het metselwerk is prima, het voegwerk is echter slecht dus daar moet ik sowieso iets mee. Er is geen overstek bij de stalen balk (wel 20 cm bij de houten), maar aangezien de dakdekkers nu bezig zijn kan dat wel nog gerealiseerd worden. In/tegen de enkelsteens muur met de stalen balk ligt een gording.
 
Laatst bewerkt:

ABCDE

  • #4
Heb je schuin dak er boven? En plat dak ronddom? Isoleren van buitenaf heeft altijd de voorkeur. Houdt je je constructie warm. Maar aansluitingen op daken kunnen dan lastig worden.
 

Omlbg

  • #5
Ja, schuin dak erboven aan de kanten van de muren. Het schuine dak is dus het dak van de tweede etage. Het plat dak is het dak van de eerste etage.

Ik kan nu wellicht nog iets regelen met de dakdekker. Die is nu bezig met het totaal renoveren van het dak. Dit is een probleem waar ik zelf tegenaan liep toen ik me ging bedenken hoe ik de muren zou gaan isoleren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu