Regenwater door steens muur

Pookster

  • #1
Er komt een betonvloer in onze garage. Bij het uitgraven heb ik gemerkt dat er in een hoek van de garage water naar binnen sijpelt bij regen. Aan de buitenkant zit tuin en tegels. Water blijft hier niet staan.

Ik ga de binnenkant isoleren. Moet ik iets aan dit 'lek' doen? Er staat na een dag toch aardig wat water onderin de garage. De vloer komt volledig op een zandbed te liggen. Mijn eerste gedachte was om de muur daar aan de binnenkant dicht te smeren. Maar of dat een oplossing is? Ik hoor graag jullie mening

IMG_20211201_085135.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dan ligt je bestrating zeer waarschijnlijk met het afschot naar de garagemuur toe.
Hoe hoog ligt de bestrating tov de nieuwe vloer?
Dichtsmeren aan de binnenkant heeft geen nut.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Komt het water door de fundering naar binnen, of op maaiveld hoogte?
 

Auto-Geen

  • #4
Metselwerk slaat vaak door als de regen met harde wind er op staat. Behandelen met goede impregneer aan de buitenzijde kan een oplossing zijn.
 

Pookster

  • #5
Bedankt voor jullie reacties. Om antwoord te geven op jullie vragen. Zie tekening voor de situatie buiten
- De tegels liggen op afschot. De tegel in de hoek ligt op afschot naar de zijkant. Wel zit direct naast de tegel een stuk grond met daaronder nog wel een stuk zandbed. Zou het water daar niet goed weg willen? En zou het probleem opgelost zijn als ik het zand weghaal zodat het beter de grond in kan trekken?
-De vloer moet nog gestort worden. De bovenkant van de vloer zal iets boven de tegels ligggen.
- Water komt door de fundering (witte steen) en dan met name door het voegwerk. Dit is ook niet heel sterk daar.
- Impregneren is denk ik geen optie omdat we het hier niet over het doorslaan van vocht hebben maar echt naar binnen 'stromen' op de plekke waar het voegwerk niet goed is.

Als dichtsmeren van binnenuit geen optie is dan zou ik nog kunnen bedenken om de buitenkant open te gooien en alles bij de hoek opnieuw te voegen.

Nieuw project.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Auto-Geen schreef:
Metselwerk slaat vaak door als de regen met harde wind er op staat. Behandelen met goede impregneer aan de buitenzijde kan een oplossing zijn.
Dan zou impregneer gaten opvullen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Pookster schreef:
- Water komt door de fundering (witte steen) en dan met name door het voegwerk. Dit is ook niet heel sterk daar.
Wat mij opvalt twee soorten stenen
Geef is aan op de foto tot hoe hoog de aarde ligt aan de andere kant van de muur.
 

Pookster

  • #8
Blauwe lijn: tegels
Rode lijn: aarde

muur.jpg
 

Hharbers

  • #9
Zwarte grond laat slecht water door en kan drijfnat worden
Als tegen buitenzijde van je garagemuur zwarte grond ligt welke drijfnat is het kan nergens anders naar toe dan komt water wel naar binnen getrokken.

Wat je kunt doen is aan buitenkant tegen muur zwarte grond weghalen tot onder vloerpeil van je garage en vervangen door grof zand/gebroken puin. Dit laat water veel sneller door mits je grondwater niet te hoog staat. Je zou ook nog eerst een strook EPDM tegen muur kunnen plaatsen welke net boven zand inwerkt in de horizontale voegen
 

Pookster

  • #10
Ik vraag me af of dat echt het probleem gaat verhelpen. Aan de andere zijde van de garage zit een muur van 6 meter waar de tuin van de buren aan grenst. Langs de gehele muur zit er direct modder aan de buitenkant. Hier heb ik geen last van water
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Zover mijn kennis gaat, kalkzandsteen is waterdicht. Dan denk ik, kijk eens aan de buitenkant naar de voegen van de kalkzandsteen en de eerste laag stenen. Om de een of andere reden mankeren die voegen iets. Het zelfde zie je regelmatig bij de eerste laag die op een betonnenplaat wordt gemetseld.
 

Pookster

  • #12
Ik denk inderdaad ook dat de voegen de boosdoeners zijn. Volgens mij is de kwaliteit daarvan niet al te best. Stel dat ik deze ga vervangen in de betreffende hoek, hoe kan ik dat het beste doen? Op dit moment kan ik daar van binnenuit het beste bij. Zou wel schelen omdat ik dan aan de buitenkant niets hoef open te breken/scheppen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Zo zou ik ook beginnen. De kunst is, denk ik, een goede hechting met de oppervlakken van de stenen te krijgen. Vullen is niet moeilijk maar dusdanig dat de specie ook onder en boven goed hecht aan de stenen.
Voor veel producten is er een primer in de markt. Wellicht is er een truukje.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Kalkzandsteen is niet waterdicht, wel vochtbestendig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu