Regendouche aansluiten met 10mm waterleiding, kan dat?

Cuprani

  • #1
Ik ben begonnen met mijn badkamer verbouwing en ik zit even met de volgende vraag.

Mijn huis is van 1993, dus alle leidingen zijn nu 27 jaar oud.

De muurplaat voor mijn douchekraan heeft een standaard 1/2" aansluiting. Nu zag ik vandaag na demontage van een koof en stukje muur dat de waterleiding naar mijn doucheplaat maar 10mm is.

Vanaf het stukje muur wat ik gesloopt heb kan ik net in een koof kijken die in mijn trapruimte van zolder naar de begane grond loopt. Hier zit een 22mm koud waterleiding die van de hoofdaansluiting naar mij CV ketel op zolder loopt. Hier zit een soldeer Tstuk tussen van 22mm naar 10mm.

Daarnaast loopt een 15mm warm waterleiding die van mijn CV ketel naar beneden loopt. Hier zit thv mijn badkamer ook een T-stuk tussen van 15 naar 10mm.

De waterleiding verdwijnt vervolgens in mijn muur. Dit is een betonnen draagmuur. Mijn doucheplaat is zo'n 2 meter van de koof verwijderd, dus de 10mm leidingen zijn zo'n 2 meter lang.

De snelheid van je water gaat natuurlijk omhoog in een leiding met kleinere diameter, maar omdat er bij de vernauwing ook drukverlies optreed vraag ik me af of dit kwaad kan icm een flinke regendouche.

Ik heb mijn oude kraan even verwijderd en rechtstrees een kraantje op de koud, en warm waterleiding gezet.

Via enkel mijn koud waterleiding komt er 21,5 L/min uit de kraan.
Via enkel mijn warm waterleiding komt er 9,8 L/min uit de kraan.
Ik heb ook gezamelijk gemeten (warm en koud, rechtstreeks uit de muurplaat), dan komt er 34,3 L/min uit de kraan.
Dat is meer dan ik had verwacht, maar waarschijnlijk komt dat omdat er bij de eerste 2 metingen een kraantje tussen zat, en nu niks meer.

Ik kon helaas niet via mijn thermostaatkraan meten omdat dit een waterbesparende thermostaat kraan is. Dan krijg ik dus geen realistisch beeld. Echter ben ik niet bang dat mijn warm water capaciteit te weinig is omdat ik een hele goede nieuwe CW6 CV ketel heb hangen.

Ik zit er totaal niet op te wachten om nu die complete 2m waterleiding te vervangen. Ik wil het liefst de oude muurplaat gewoon weer gebruiken. Ten eerste omdat ik niet over 2 meter lengte in mijn draagmuur wil sleuven. En ten tweede zie ik het niet zitten om in die koof te moeten gaan solderen. Je komt hier bijna niet bij, en de koof is afgewerkt met gipsplaten en hout dus brandgevoelig.

Kan ik een regendouche monteren met de oude waterleiding, of is dit niet verstandig?

Ps.. het enige wat de fabrikant aangeeft is dat je minimaal 1 bar waterduk moet hebben. Ik weet alleen niet hoe ik in mijn situatie de hoeveelheid water kan omrekenen naar druk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarom monteer je niet een douchekop die hetzelfde comfort geeft als een regendouche, maar veel minder water gebruikt?
 

Cuprani

  • #3
Vanwege het design en eerdere ervaring met deze regendouche (ander huis) willen we deze nu ook weer in de badkamer hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu