Randaarde stopcontact.

Mr. Happy

  • #1
Als je in een ruimte geen enkel randaarde stopcontact hebt en je wil er één plaatsen ivm plaatsen monoblock airco kan dat dan of moeten in die bewuste ruimte dan alle stopcontacten randaarde worden ?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dan moeten in die ruimte alle wcd's worden geaard.
 
  • Like
Waarderingen: Mr. Happy

Mr. Happy

  • #3
Vonken_trekker schreef:
Dan moeten in die ruimte alle wcd's worden geaard.
Stel ik boor een gat in de muur trek daar mijn geaarde snoer van de airco door en plug hem dan in die andere ruimte (meterkast) in een geaard stopcontact, mag dat ?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Goede vraag, ik denk dat dat wel mag. Al weet ik zo niet uit mijn hoofd wat te NEN norm daarover zegt.

Wellicht dat iemand anders hierover meer kan zeggen?
 
  • Like
Waarderingen: Mr. Happy

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Het idee van de regel of alle stopcontacten met randaarde of geen is het volgende:

Stel je hebt een toestel aangesloten op een wcd zonder randaarde en van dat toestel staat door een defect de behuizing onder spanning. Verder heb je een ander, niet defect toestel - eveneens met metalen behuizing - aangesloten op een wcd met randaarde. Als je nu beide toestellen tegelijk aanraakt, loopt er een stroom van fase naar aarde dwars door je lichaam. Dat ga je waarschijnlijk niet overleven.

Voor dit effect maakt het natuurlijk niet uit of toestel 2 in dezelfde kamer in een geaard stopcontact steekt of wordt gevoed met een verlengsnoer vanuit een ander vertrek. De mensen die de NEN hebben geschreven, hebben het verlengsnoerscenario waarschijnlijk niet meegenomen in hun overwegingen.

Het is sowieso een goed idee om in je hele huis alle contactdozen te vervangen door exemplaren met randaarde. Als je dat een brug te ver vindt, dan is het allemaal beter om één wcd met randaarde in een kamer te hebben, dan helemaal geen, onafhankelijk van wat er in de NEN staat. Het scenario met die twee toestellen is extreem onwaarschijnlijk en daar zou ik me niet druk om maken.
 
  • Like
Waarderingen: Mr. Happy en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Die gedachte ken ik inderdaad. Hier wordt nu gesproken over bewust een wcd in andere ruimte gebruiken maar zoiets gebeurt natuurlijk op vele plaatsen zonder er specifiek over na te denken.

Overigens lijkt mij 1 geaarde wcd ook veiliger dan geen maar volgens de NEN mag dat niet.
 
  • Like
Waarderingen: Mr. Happy

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu