Rammelende radiator

Reezb

  • #1
Ik woon in een flat uit 1974 en in de woonkamer, onder het raam, hangt een radiator die vrij lang is, ongeveer 2 meter. De radiator is bevestigd aan 4 beugels, elk in de hoek. Het midden is dus niet ondersteund.

We horen de radiator met enige regelmaat 'rammelen' als iemand door de woonkamer loopt. Dit is waarschijnlijk de resonantie. We hebben de twee parallellopende buizen die in de grond lopen vastgeklemd met een blokje hout. Dit scheelt een hoop. Onder het middenstuk van de radiator hebben we een bus Wilhelmina pepermunt geplaatst (past perfect) voor extra ondersteuning. De bank staat er voor, dus niks lelijks op het oog.

Heeft iemand tips en trucs om de radiator extra te verstevigen. Of tips om rammelende buizen te stoppen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Tussen de buizen een stukje hout en dan twee tie ribs er omheen, helpt dan eventueel een nettere oplossing bedenken.
 

Fmrama

  • #3
Het kan ook rammelen bij de ophanghaken. Had ik ook. Ik heb daar rubber binddraad van het tuincentrum tussen getrokken. Weg gerammel.
 

Reezb

  • #4
Bedankt voor de tips! Ik ga het proberen. Anders moet de woningbouw toch maar een beugel plaatsen in het midden van de radiator...
 

Reezb

  • #5
Even een update. Ik heb het altijd verkeerd gehad. Ik dacht dat het rammelen werd veroorzaakt door de twee parallelle buizen die in de vloer lopen. Bijzonder is wel dat als ik er een blokje tussen klemde, het rammelend vaak stopte. Maar na verloop kwam het weer terug. Dus dat zou al een aanwijzing moeten zijn.

Zoals eerder gezegd is de radiator vrij lang (ca 2,40m). Alleen de uiteindes zijn bevestigd met een beugel. Het middenstuk dus niet.

Ik heb de proef op de som genomen. Stampen: rammelen. Stampen terwijl je tegen het midden van de radiator duwt: geen gerammel. Dus... is de resonantie van het middenstuk.

Ik heb een bus Wilhelmina pepermunt aan de onderzijde geklemd... maar dat maakt niks uit. Het gaat om de druk tegen de voorkant aan, dus niet zozeer de steun vanaf de onderkant.

Tijdelijke oplossing is: de bank (die er al voor stond) nu helemaal tegen de verwarming duwen. Er is genoeg ruimte tussen de bank en verwarming omdat ik twee van die radiatorwaterdampdingetjes aan de verwarming heb hangen... dus de bank drukt vooral daar tegenaan, en niet rechtstreeks tegen de radiator.

Maar het is allemaal profisorisch, dus er moet een betere oplossing komen (uiteindelijk). En die leek makkelijker dan gedacht.

Namelijk, aan de bovenzijde deze plaatsen:
ontbreekt

Alleen nu mijn vraag. Kan deze geplaatst worden zonder de verwarming te verwijderen? Het beugeltje dat aan de muur bevestigd moet worden komt dus iets achter de radiator. Ik zat eraan te denken om 'm gewoon op z'n kop aan de muur te bevestigen. De beugel die aan de radiator klemt en het moertje kun je er los indoen. Dus zou het niet moeten uitmaken toch?

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik zie daar geen enkel bezwaar in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu