Radiatorkraan vervangen stadsverwarming

Jorris2

  • #1
Beste forumleden,

Ik heb stadsverwarming en ik wil van 1 van de radiatoren de radiatorkraan vervangen. Wie kan mij vertellen welke stappen ik moet nemen zonder dat ik een waterballet krijg? Ik heb ter illustratie een aantal foto's gemaakt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wanneer de hele radiatorthermostaat vervangen moet worden zal het systeem leeg moeten, net als bij de vraag die je in 2014 ook al gesteld hebt:
Radiator afkoppelen stadsverwarming
Daar heb je exact dezelfde foto's gebruikt. Principe is natuurlijk niet anders.

Indien alleen de knop vervangen moet worden, kun je volstaan met de knop eraf te halen. Hoe je dat moet doen kan ik je zo niet zeggen. Waarschijnlijk moet er aan de achterkant iets losgeschroefd worden. Eventueel een betere detailfoto plaatsen, ook vanaf de zijkant(en) van die knop.

Zo dus, maar dan een betere foto en ook vanaf de zijkanten gefotografeerd:

 

Jorris2

  • #3
Beste Kees.

Klopt dat ik dezelfde foto's heb gebruikt. Enig verschil nu is dat de kraan niet meer goed dicht wil. Zal iets met het palletje te maken hebben. Het eraf halen van de knop is het probleem niet. Metalen ring stukje draaien en naar je toe halen en vervolgens kun je de knop er af trekken. Omdat de radiator in dichte stand toch een beetje warm water doorlaat wil ik de hele kraan vervangen. Is het dichtdraaien van de kranen in de meterkast en vervolgens het leeg laten lopen van de radiator voldoende om de de complete radiatorkraan los te koppelen? Om er dan vervolgens een nieuwe tussen te zetten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wanneer je de kranen in de meterkast dichtdraait zou je het systeem inderdaad moeten kunnen legen. Om de kraan te kunnen vervangen is het echter niet voldoende om alleen deze radiator leeg te laten lopen. Het hele systeem zal leeg moeten tot een niveau ruim onder dat van de radiatorkraan.

Houd er rekening mee dat het soms kan zijn dat er ineens nog een scheut water van een radiator op een hoger gelegen etage (indien van toepassing) kan komen. Om dat te voorkomen moet je zorgvuldig de boel laten leegstromen met de ontluchterkrtaantjes open.

Verder zit de kans erin dat je de kraan alleen kunt vervangen als je de radiator eraf haalt (of een stukje naar rechts schuift). In dat geval zou je het onderblok even dicht kunnen draaien dan kan er daar (hopelijk) niets meer uit komen. Ik zou in elk geval het systeem liever helemaal leeg laten lopen, zo ver mogelijk als kan. Er komt zo al genoeg (vies zwart) water uit de radiator...

Dweilen en zo klaar houden! :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu