Radiatoren apart aansturen icm vloerverwarming.

Mo Andalus

 • #1
Beste klussers,

Ik heb me suf gezocht op “zoneregeling” en “Etageregeling” maar helaas de oplossing nog niet gevonden. Het probleem is als volgt. Ik hoop dat iemand me kan helpen:

- recent radiatoren benedenverdieping vervangen door vloerverwarming. Vloerverwarming beneden en boven 4 radiatoren. Stadsverwarming in huis.
- Radiatoren boven konden voorheen elk apart aangestuurd worden. Bevatten elk thermostatische radiatorknoppen. Nu gaan ze alleen aan als de kamerthermostaat in de woonkamer warmte vraagt. Ik wil ze apart kunnen aansturen.
- verdeelset vloerverwarming op beganegrond bevat al een zoneregelaar van het onbekende merk “Banico”. Is geplaatst op de aanvoer vloerverwarming. Ik zie bij verdeelset geen aparte circuit voor radiatoren. Dus een aanvoer en een retour. Vloerverwarming bestaat volgens mij uit 5 groepen
- boven in de washok bevindt zich de verdeler van de radiatoren.

wie kan mij helpen zodat ik radiatorn boven apart kan aansturen? Alvast veel dank!
930CEFCB-9E14-45BF-9ABA-2DB0E05A7D68.jpeg
5FAA8D42-3A18-4600-8977-277E6E5108FA.jpeg
70527801-F60F-4DBC-8FF6-F33CB10F227D.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Degooyer

  Specialist Vloerverwarming
  • #2
  Nogal slordig gemonteerde verdeler......heeft de installateur niet gewezen op mogelijkheden om vloerverwarming en radiatoren apart te verwarmen?
  slordig.jpg

  Juist bij stadsverwarming is dat heel eenvoudig te realiseren.
  Goed zoeken op "zoneverwarming" of "etageregeling", dan vind je echt al snel de gewenste informatie.
  Mo Andalus schreef:
  verdeelset vloerverwarming op begane grond bevat al een zoneregelaar van het onbekende merk “Banico”. Is geplaatst op de aanvoer vloerverwarming. Ik zie bij verdeelset geen aparte circuit voor radiatoren
  Dat is nogal logisch: deze verdeler is alleen voor de vloerverwarming: hierop worden nooit tegelijk radiatoren aangesloten.

  Ik zie al wel een ontvanger van een draadloze thermostaat met een klep in de een leiding. (beetje vreemde constructie met 2 kroonsteentjes)
  Deze klep zit m.i. niet op de juiste plaats (maar dat is helaas wat lastig te zien)
  Is dit de aanvoerleiding van de verdeler?
  Waar gaat die leiding waarin de klep zit naar toe en waar komt deze vandaan?
   
  Laatst bewerkt:
  • Like
  Waarderingen: Mo Andalus

  Auto-Geen

  • #3
  De klep zit in de aanvoer vanaf de afleverset. Na de klep splitst de leiding naar vloerverwarming en verdeler radiatoren. De installatie wordt dus op 1 punt centraal geregeld. Wil je het anders hebben dan zal er aangepast moeten worden. De ruimte is beperkt dus deze keer geen schoonheidsprijs. Ook gelijk even informeren wanneer kroonsteentjes wel gebruikt mogen worden!
   

  Mo Andalus

  • #4
  Dank voor de snelle reacties. De installateur heeft mij helaas niet gewezen op de consequenties van centrale aansturing via kamerthermostaat in de woonkamer waardoor radiatoren boven niet individueel apart aangestuurd kunnen worden.

  Wat Auto-geen zegt is volgens mij correct. De klep zit op de aanvoerleiding die vanuit de afleverset komt. De rode en de blauwe leiding die je ziet op de detailfoto’s die ik hierna plaats gaan inderdaad volgens mij naar de verdeelset van de radiatoren boven.
  Ik heb al vaak op Heatnet gekeken maar die geven aan dat een zonneklep om radiatoren apart aan te sturen ook aparte circuits vereisen als ik het goed heb begrepen. Ik voeg nog wat detailfoto’s toe. Vraag is hoe het anders moet zodat de radiatoren boven individueel aangestuurd kunnen worden met de thermostatische radiatorkranen zoals in de situatie voor plaatsing vloerverwarming. Moet de huidige zonneklep op een andere plek? Of moet er een extra zonneklep bij? En kan ik mijn huidige thermostatische radiatorkranen behouden of moet ik toch overstappen op de dure draadloze systemen? Veel vragen waarvoor excuus! Heel veel dank alvast!
   
  Laatst bewerkt:

  Mo Andalus

  • #5
  image.jpg
  image.jpg
  image.jpg
  image.jpg
  064C662F-C11F-418D-ADD3-3A044B0D0E47.jpeg
  image.jpg
   

  Auto-Geen

  • #6
  De aanvoer leiding naar de radiatoren moet voor de klep worden aangesloten. Dan kunnen de radiatoren onafhankelijk van de vloerverwarming gebruikt worden.
   
  • Like
  Waarderingen: Mo Andalus

  Mo Andalus

  • #7
  Oké veel dank! Een lekenvraag: dit betekent dat de leidingen verplaatst moeten worden of betekent dit dat de klep verplaatst moet worden?
   

  Bernhard

  • #8
  Is de installatie door een sloopbedrijf geinstalleerd?
   

  Mo Andalus

  • #9
  Hoi Bernard,

  Nee. Ik ben een leek dus was me er niet van bewust dat dit heel onprofessioneel is. Achteraf gezien denk ik dat ze wel kunnen frezen maar het installatie-deel blijkbaar geen kaas van hebben gegeten. Kan je iets meer toelichting geven? Alvast dank!
   

  Auto-Geen

  • #10
  Het esthetische aspect heeft niets met het functioneren te maken. Hier is sprake geweest van een mis communicatie wat simpel op te lossen is. Straks een ontlasting eromheen en pico bello.
   
  • Like
  Waarderingen: Mo Andalus

  Mo Andalus

  • #11
  Dank je. @Auto-Geen : wat bedoel je met de volgende zin: “strak een ontlasting erom heen”? De ruimte is zeer beperkt om de Aanvoerleiding voor de klep te installeren. Zijn er nog kleine kleps die minder ruimte in beslag nemen? Alvast bedankt!
   

  Auto-Geen

  • #12
  Niet opgelet met auto-invullen, moet zijn "omkasting". Heb geen kleinere klep nodig, de bestaande iets omhoog zodat er een T-stuk onder kan.
   
  • Like
  Waarderingen: Mo Andalus

  Mo Andalus

  • #13
  Oké dank je! Moet ik de klep verplaatsen naar de plek met de gele pijl ( zie foto)?
  Zo nee, waar dan wel? Zou je dit met een pijl kunnen aanwijzen? Heel veel dank!!!
  C861A4FF-035C-43BB-B785-9259A9C61322.jpeg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu