Radiator verwijderen lukt niet, druk blijft dalen

Anoniem157

  • #1
Met hulp van wat YouTube-video's probeerde ik één van onze radiatoren af te koppelen zodat de stukadoors er goed achter kunnen komen.

Mijn idee was dat als ik de kraan dichtdraai en het voetventiel heb dichtgedraaid ik de radiator kan laten leeglopen zonder dat dit de waterdruk in de rest van het systeem beïnvloedt. Vervolgens kan ik dan de radiator na de kraan en voor het voetventiel (op de eerste foto links van de kraan en het ventiel) demonteren en heb ik geen eindkappen nodig.

Maar terwijl ik de radiator leeg liet lopen bleef de druk dalen. Volgens mij betekent dit dat er water uit de kraan of uit het voetventiel terug de radiator in loopt (en krijg ik hem zo dus ook nooit leeg). Wat ik heb gedaan:
  • CV-ketel uitgezet (stroom eraf)
  • Voetventiel (eerste foto onder) dichtgedraaid met schroevendraaier. Ik had geen inbussleutel, maar hij lijkt wel goed dicht te zitten.
  • Kraan (eerste foto boven) dichtgedraaid
  • Ontluchtingsventiel (tweede foto boven) opengedraaid
  • Laatste punt (tweede foto onder, weet niet hoe dit heet) opengedraaid, water opgevangen
Op basis van filmpjes en de andere radiatoren lijken het ontluchtingsventiel en het laatste punt verkeerd om te zitten. Het straaltje water was ook erg miezerig. Maar dit zou denk ik geen invloed op de waterdruk moeten hebben.

Op de kraan staat "1/2" aangegeven (niet op de foto). Ik las dat dat kon betekenen dat ook als de kraan helemaal dicht is gedraaid er nog 1/2 water wordt doorgelaten. Kan dat hier het geval zijn? Hoe kan ik dan de radiator afkoppelen zonder dat ik het hele systeem leeg laat lopen? Ik heb een eindkap die op de buis past (vóór / onder de kraan), maar ik ben bang dat als ik de kraan nu loskoppel het water uit de buis stroomt. Of is dat niet zo?

2021-03-16 14.03.18.jpg

2021-03-16 14.03.27.jpg
 

Lange Herman

  • #2
1/2 is, denk ik, 1/2" (duims).
Niet moeilijk doen, twee eindkappen 15 mm halen.
Installatie aftappen, afdoppen, vullen.
 

Anoniem157

  • #3
Ik heb die eindkappen al, maar die passen volgens mij alleen vóór de kraan en na het ventiel (dus rechts op de foto). Loopt het water er dan niet uit als ik de buis daar open schroef?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Ja.
Daarom schrijft Lange Herman ook: Installatie aftappen, afdoppen, vullen
 

Anoniem157

  • #5
Aha - maar bij het aftappen moet ik toch het hele systeem laten leeglopen? Is er geen manier dit te doen zonder de rest van het systeem te ontregelen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Je ontregelt niets. Gewoon even aftappen, afdoppen en na 10 minuten ben je alweer aan het vullen. Neem aan dat de CV wel even een kwartiertje uit mag?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu