Radiator tijdelijk verwijderen - de juiste stappen?

StephanK

  • #21
Dank voor alle hulp tot zover.
Ik neem aan dat deze wel goed is:

1627335093376.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Klusser1954

  • #22
Beter een stalen eindkap nemen, is sterker en meer draad.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #23
Ik zou beter een sok nemen met een aftapper zodat je gemakkelijk leeg kunt laten lopen.
Als je een dop hebt kan aan de andere kant nog een plomp water zitten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #24
Dat zal op zolder wel meevallen, maar als er nog leidingen hoger weglopen is dat idd wel beter. Scheelt dweilen.
 

StephanK

  • #25
Nogmaals dank voor de hulp. Het afkoppelen is gelukt.

Vammiddag of morgen ga ik m terug plaatsten. Moet ik bij het ontluchten dan alle radiatoren af hiervoor of is één radiator voldoende?
Het hele systeem wordt opnieuw gevuld weer
 

Han S

  • #26
Het hele systeem moet worden ontlucht en voor je gaat vullen: controleer of het expansievat nog in orde is door er tegen te tikken, moet een helder geluid geven. Klinkt het dof dat zit er water in en dat mag niet bij een drukloze installatie.
 

Onderhoudtje

  • #27
Sorry maar het tikken tegen een expansievat is hetzelfde als met een glazenbol proberen de toekomst te voorspellen. De juiste manier is, de druk van de installatie halen en met een bandenspanningsmeter de voordruk meten binnenin het expansievat. De voordruk staat wel op het expansievat, maar meestal is dit 1bar.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Han S

  • #28
Maar als er geen voordruk meer in het vat zit of het membraan is kapot, dan zit het vat vol met water en dat hoor je als je er tegen tikt met een euromuntje oid. Overigens hebben de meeste vaten uit mijn 35 jarige installatieperiode een voordruk van 0.5 bar. Ik heb nog een nieuwe in de berging, 18/05.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #29
Tikken tegen een expansievat zegt weinig. Meten is de enige betrouwbare methode.
 

Han S

  • #30
Klopt, maar als het vat zonder installatiedruk vol met water zit hoor je dat als je er tegen tikt en dan weet je zeker dat het niet klopt. Als ik je moet vertellen hoeveel vaten ik heb moeten vervangen ben ik ff bezig en het losnemen van zo'n vat vol met water is nogal tricky, want het weegt zomaar tegen de 20 kg.
Ik maakte de opmerking voor de topic starter omdat zijn installatie drukloos is en als je dan tegen de onderste helft van het vat tikt en je hoort een helder klinkende toon, ben je er zeker van dat er geen water in zit zoals dat hoort bij een drukloos systeem. Maar klinkt het als een dode tik, dan ga je meten en je meet 0 bar. Ga je met een geod werkend vat meten dan heb je kans dat het ventiel gaat lekken omdat het rubbertje van het ventiel al jaren tegen de zitting zit en mogelijk is verkleefd. Druk je dan het pennetje in, dan heb je kans dat het lek raakt en mag je hopen dat een nieuw binnenventieltje goed gaat werken. Maar als er rubber is achtergebleven op de zitting blijft het mogelijk lekken. Ingewikkeld hoor. Gewoon ff tikken en als het helder klinkt niks meer aan doen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu