Radiator niet warm. Aanleg goed?

Gks mech

  • #1
Beste mensen,

Al 35+ jaar leef ik met deze radiatoren op mijn zolderkamer. Het gaat de laatste jaren echter niet meer zo comfortabel want 1 radiator wordt niet meer warm. Zo'n 15 jaar geleden begon de verslechtering. Ondertussen wordt mijn eigen warmteregulatie steeds kritischer en neemt het ongemak toe. Het kan dus zijn dat het altijd al niet zo goed werkte en ik er nu veel meer op let. Maar de radiator wordt nu helemaal niet meer warm en dat was eerder toch echt niet zo. Mijn vraag: is dit in principe goed aangelegd?

Alles is doe het zelf. In de rest van het huis werkt alles naar behoren. Ook radiatoren stroomafwaards van deze aansluiting. Alle vertrekken hebben een eigen thermostaat, verbonden met een centraal kastje waar bij warmtevraag met een mechanisch relais de ketel wordt aangezet én via een solidstate relais het zoneventiel voor de betreffende ruimte wordt opengezet. Zo kan het hele huis steenkoud zijn, met alleen mijn zolderkamer warm. Installatie: sinds 2017 ketel: Atag Q51C met open verdeler en externe pomp etc. etc.

Foto 1: driesprong. Beide radiatoren li en re worden goed warm. Beide radiatoren zijn goed te ontluchten, er komt water uit. De leiding naar beneden gaat 450cm onder de vloer door naar de andere kant van de zolderkamer en komt uit bij
Foto 2: De nu definitief koud blijvende radiator. Goed ontlucht; ook nog eens door ook het uiteinde nog 10 cm op te lichten! (wel wat ruig, zo doe ik het verder niet.) .
DSCN7232.JPG
DSCN7233.JPG

Ik zie wat op tegen het loshalen van de radiator en het later doorstromen van de leidingen met leidingwater en hetzelfde te doen met de radiator. Dit om een eventuele mechanische belemmering te verwijderen. Voor 15 jaar terug zat op de plek van foto 2 gewoon een kraan met 4 meter 15mm leiding naar de 22 mm leiding die verder de lagere verdieping voorziet. De retourleiding is zoals in 1982 aangelegd blijven zitten, die zie je op de foto2 er achter langs lopen. De huidige aanvoer van deze radiator is circa 15 jaar geleden bekort door onder de vloer de zolderkamer recht over te steken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Het lijkt toch het meeste op lucht of een te lage pompdruk, aangezien het eerder wel gewerkt heeft.
De aanleg is niet bepaald ideaal, de aanvoer is veel te dun voor deze radiatoren en het is ook niet
handig om een aanvoer een stuk naar beneden te leiden en aan de andere kant weer naar boven.

Lucht
Pomp (toerental/opvoerhoogte)
Radiatorkraan van de 3e radiator zit vast? (als die er zit, mogelijk in de retour?)

Probeer eens de goed werkende radiatoren links en rechts dicht te draaien en kijk dan of de 3e werkt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Geen expert. Radiator links is van boven aangesloten. Ik zie een foto met een buis van links boven aangesloten die de vloer ingaat. Is dit dezelfde radiator dan zou deze buis links onder aangesloten moeten zijn. Dus als een buis die retour gaat naar de CV ketel.
 

Gks mech

  • #4
Ronny en Wgb, bedankt voor de genomen moeite om te antwoorden.

Ronnie:
Ik vermoedde ook al dat lucht een probleem zou geven. Maar lucht gaat toch altijd in een leiding , zeker bij stilstand, omhoog. Dus dan zou het via de ontluchting van de radiatoren er uit te halen moeten zijn. Bij foto1 uit de ontluchting van de linker én rechter radiator en bij foto2 bij de derde. Bij de linker en rechter radiator heb ik dat ook uitgebreid gedaan. Die radiatoren werken goed. Zoals in de openingspost beschreven heb ik ook de derde radiator bij foto2 drastisch voor ontluchten te pakken gehad. De leiding onder de vloer heb ik met een waterpas bekeken: het laagste punt zit ongeveer in het midden. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat daar ergens toch een luchtbel blijft zitten. Maar het kan natuurlijk, ik pas maar net plat liggend tussen het plafond van de kamertjes eronder en de vloer van de zolderkamer waar de radiatoren staan: dus waterpassen is een heel gedoe en niet zo betrouwbaar door mij te doen.

Op de derde radiator zit geen kraan en ook geen voetventiel dat eventueel dicht kan zitten. Als ik beide kranen van de radiatoren op foto1 dichtdraai, wordt de derde radiator flink heet aan het uiteinde waar de aanvoer zit: te zien op foto2. De waterstroom gaat alleen veel te traag want aan het andere uiteinde is de temperatuur ook na geruime tijd wel wat opgelopen maar toch nog véél te laag.

Wat betreft de pomp: Helaas is bij de laatste nieuwe ketel (2017) een extra pomp verplicht geworden ivm de garantie. Daardoor is er voor mij een zeer complexe, zeg maar té complexe factor bij gekomen. Er is nu een regelende ketel maar ook nog een regelende pomp met verschillende programma mogelijkheden. Maar als het kan wil ik daar toch wel verder over doorgaan, want ik vermoed dat daar goed het probleem kan zitten. Ik heb niet meer helemaal helder wat ik er mee geëxperimenteerd heb. Dit, omdat ik In het hele huis, (oude boerderij) ,ook op veel grotere afstand, verder geen problemen heb, alleen met deze radiator die nota bene vrij dicht bij de ketel zit. Dan zal wel de hele installatie aan bod moeten komen denk ik. Als het zou kunnen wil ik het hier graag aan de orde hebben. In verband daarmee zijn ook je opmerkingen over de leidingdiameters van belang.

Wgb: Ik vermoed dat mijn foto's wat voor verwarring zorgen. Op foto 1 is de onderste koppeling een driesprong 15-22-15. De bovenste 15 van de onderste driesprong gaat naar de bovenste driesprong 15-15-15 waarmee links en rechts een radiator van aanvoerwater voorzien wordt. Dat zijn twee radiatoren.
De onderste 15 van de onderste driesprong gaat naar beneden om door de vloer en vervolgens na oversteken van de kamer weer naar boven te komen op foto 2 waar de derde radiator voorzien wordt van aanvoerwater.
Op foto 1 zie je op de achtergrond de 22 mm aanvoerleiding op een Heimeyer ventiel aangesloten dat met een thermomotor bediend wordt.
Op foto 1 zijn geen retour leidingen te zien. Die zitten links en rechts aan het ander uiteinde van de radiatoren aan de onderzijde. Ik moet toegeven dat ik je opmerkingen niet helemaal kan volgen. Hopelijk geeft dit wat meer duidelijkheid van mijn kant.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu