Ongeveer 3 jaar geleden is bij ons een nieuwe ketel geplaatst, een intergas 36 48 en zijn twee zones aangelegd geregeld door twee honeywell tweeweg regelafsluiters. Vanaf het begin functioneert het systeem niet goed. De temperatuur in zone 1 (huis) is goed regelbaar. Zone twee echter (de aanbouw) is ook goed te verwarmen maar opvallend is dat de radiator zonder thermostaatkraan die In de ruimte met de thermostaat is, voortdurend bijzonder heet blijft, ook als de ruimtetemperatuur al lang bereikt is. In die situatie zou de ketel toch niet meer moeten verwarmen (vlammetje op thermostaat is immers uit)? Dit gebeurt echter toch en de radiator wordt keer op keer bloedheet. De overige radiatoren in de aanbouw zijn voorzien van thermostaatkranen die allemaal enigszins openstaan. Een paar maanden na installatie gemeld dat het niet goed werkte. Monteurs kwamen en na uren zoeken waren ze erachter dat dit door een afgebroken draadje in een kroonsteen zou komen. Het systeem leek te werken maar na enige tijd merkten we weer dat het niet goed regelde en de radiator toch bloedheet wordt. De ketel kan alleen worden uitgeschakeld door het dichtdraaien van de bewuste radiator in de ruimte van de thermostaat.
Ik heb alles gecontroleerd wat in mijn vermogen ligt; waterdruk is gemiddeld 1,4 alles is ontlucht ook de ketel zelf. Nieuwe duracells in de thermostaat geplaatst, geen verandering. Naar de verbindingen met de kroonstenen ging mijn volgende twijfel. Om een los draadje of slecht contact uit te sluiten is alles nu gesoldeerd. Dit heeft echter geen veranderde situatie opgeleverd.
Toen ben ik naar de parameters van de ketel gaan kijken, bijgaand een overzicht van de huidige instellingen. U ziet enkele afwijkingen zoals 1 installatietype omdat de ketel uitsluitend als CV wordt gebruikt. verder moet de zoneregeling bij A in een opdeling in groepen staan; optie 3. Ik heb optie 7 ook geprobeerd maar dit verandert de regeling niet. CVvermogen en max toerental ventilator staan ook iets lager.
Toen ben ik naar de aansturing van de kleppen gaan kijken. De kleppen worden aangestuurd door de thermostaat (plunjers zie je bewegen, de kleppen lopen ook soepel.
Ik heb de installatie instructie van de Honeywell tweewegkleppen dus goed doorgenomen en hier kwam ik iets opmerkelijks tegen. In deze installatieinstructie (bijlage) staat het volgende: indien een zoneregeling met twee zoneregelaars wordt toegepast moet er een drukverschil overstortregelaar worden geplaatst de Honeywell DU 145. In het systeem bij mij thuis vind ik nergens deze drukverschil overstortregelaar. Is het mogelijk dat dit de oorzaak van het slechte regelen is? Het grootste probleem is dat het gasverbruik ongelooflijk hoog is doordat de ketel nu voortdurend blijft opwarmen als ik de radiator van zone 2 opendraai. Het lijkt alsof de ketel in een soort loop zit. Graag hoor ik van jullie hoe dit op te lossen is. Misschien moet er dus zo’n drukverschil regelaar worden geplaatst? Of is het iets anders?
met vriendelijke groet, Albert Boot