Radiator in vloerverwarming bijplaatsen

Jan Bal

  • #1
Ons hele appartement is voorzien van vloerverwarming. De temperatuur in de badkamer wordt niet hoger dan 21 C bij een buitentemperatuur van - 5 C Dus niet comfortabel. Ik overweeg een design lage temperatuur radiator bij te plaatsen: Vloerverwarmingsbuis ophakken en in verwarmingslus de radiator opnemen. Zonder kraan of i.d. Dus eigenlijk extra vermogen bijplaatsen. De badkamer wordt nu al afzonderlijk geregeld met een zone-regeling. Vraag: kan dit en heeft dit zin?
 

Willemjanw

  • #2
Is het niet mogelijk de zone van de badkamer op de vloerverwarming verdeler verder open te schroeven? De ketel kan het vast aan. De boel open hakken is ook nog al wat.
 

Auto-Geen

  • #3
Elektrische design radiator ?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Hier zal bij de bouw wel "berekend" zijn, dat bepaalde ruimtes niet hoger in temperatuur kunnen worden, door de verwarmingsbuizen verder uit elkaar of dichter bij elkaar te leggen.
Een helaas nog steeds gebruikte onnozele manier van vloerverwarming ontwerpen. In de praktijk blijkt, dat een ruimte als bijvoorbeeld een slaapkamer momenteel vaak gebruikt wordt al werkkamer. Dan liggen er te weinig verwarmingsbuizen in de vloer (berekend op bijv,. max 18 graden C) en is de temperatuur weinig of niet te veranderen. De architect heeft dat bepaald en de installateur zal daarvan niet afwijken en wat meer verwarmingsbuis in de vloer leggen (het goedkoopste onderdeel van de vloerverwarming).
Zo ook met een badkamer:. Deze is hoogstwaarschijnlijk "berekend" op max 21 graden C. Daar verander je nu weinig meer aan.

Een radiatoren erbij plaatsen op de vloerverwarming is geen goed idee: je weet niet wat je in het totale plaatje verandert, waardoor je elders in de vloer andere klachten creëert.
Daarnaast loop je de kans, dat het water, wat door de vloer circuleert niet voldoende warm is om een radiator goed op temperatuur te brengen.
De suggestie van @Auto-Geen -geen is zo gek nog niet, of hang een infrarood verwarmingspaneel in de badkamer op.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Marcn.88

Jan Bal

  • #5
Ik ben het met de schrijvers eens dat het geïnstalleerde vermogen in de badkamer te klein is. Om een extra kacheltje te plaatsen is de weg van de minste weerstand. Ook zit er geen wandcontactdoos waar zo'n elektrische radiator geplaatst kan worden.
Ik begrijp dat een radiator aangesloten op de vloerverwarming niet warmer zal worden dan zo'n 35 C, maar door extra VO zal het m.i. warmer moeten worden. Daarom mijn vraag waarom het niet zou kunnen en welke problemen ik dan aan het creëren ben.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Omdat de radiator ook warmte verbruikt welke dan niet meer de vloer in gaat, en dus de vloer kouder blijft en nog minder afgifte heeft, of dat de vloer al zoveel energie uit het water heeft gehaald dat er niet voldoende over is om de radiator iets te laten doen.

De retour komt ook nog eens kouder terug wat weer invloed heeft op de rest van de installatie.
 

Jan Bal

  • #7
Ja daar heb je wel een punt. De vloer iets minder maar wel extra VO door de radiator. Dus per saldo meer warmte lijkt mij. Er ligt nu 70 meter buis in de vloer. Als men 90 meter zou hebben gebruikt dan zouden we geen probleem hebben gehad en zou de rest van de installatie toch ook goed hebben gefunctioneerd? Dus radiator i.p.v. deze 20 meter buis maar is alleen boven de grond geplaatst.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Volgens mij begrijp je niet helemaal wat er aan wordt gegeven..
Als je een radiator gaat plaatsen, wordt de rest van de vloerverwarming minder warm, en dat niet alleen in de badkamer maar ook in de rest van het huis/groep.
Dus dan heb je straks een probleem in de rest van het huis, dat je het daar niet warm krijgt.

Maarja als je dan toch perse een radiator aan wilt sluiten op de vloerverwarming, moet je dat gewoon doen.
Daar kunnen wij je niet van tegen houden.
Er zijn voldoende andere alternatieven, om een badkamer bij te verwarmen als je het te koud vind.
 

Jan Bal

  • #9
Klopt, ik begrijp wel wat er geschreven wordt, maar ik begrijp niet waarom dit invloed zou hebben op de rest van de installatie. De installateur heeft het vermogen van de ketel al teruggebracht naar ca. 11 kW en een buffer aangebracht, dit alles om het pendelen te voorkomen. Er is dus vermogen zat beschikbaar.
Ja misschien ben ik eigenwijs, ik noem het liever vasthoudend, maar dat een vloerverwarmingsinstallatie niet uitgebreid kan worden dat gaat er bij mij niet in.
Om te kiezen voor een alternatief, zover ben ik nog niet.
 

Willemjanw

  • #10
Als je er radiator tussen plaatst. Heb je kans dat een groot deel van je vloerverwarming geen warmte meer afgeeft omdat je radiator alles opslokt. Want het water wat uit de radiator komt is afgekoeld en dat koude water moet terug naar de ketel.

Ik zou eerst kijken welke verwarmingsgroep het is en kijken of deze verder open te zetten is.

En anders zoals hierboven al word genoemd een infrarood paneel t ook wonderen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Je vloer gaat minder warmte afgeven bij toevoegen van de radiator.

Je kan kijken of je meer water door die vloer kan sturen of iets warmer en dan de andere groepen iets terugregelen om die gelijk te houden.
 

Jan Bal

  • #12
OK, ik zet de thermostatische kraan op de verdeler op 45 C en de doorstroming van groep badkamer op 3 ltr/minuut.
De kamer/keuken en slaapkamer 1 en slaapkamer 2 hebben hun eigen ruimtethermostaat, dus dit zal op deze groepen niet zoveel invloed hebben.
 

Freekcv

  • #13
Hey jan, succes met je probleem. Iedereen die er hier zijn dagelijkse werk van heeft gemaakt zegt niet doen. Blijf lekker vasthoudend. Gewoon zelf uitproberen. Maar niet mopperen dat je een hoop werk heb gehad, je vloer open heb moeten halen, en een installatie creëert die nog slechter werkt dan nu.

een infrarood paneel zou een prima oplossing zijn. Desnoods aan het plafond via je centraal doos gevoed. ( wel in de goede zone plaatsen overigens !! )

voor nu, een fijne kerst, en succes met je project.
 
  • Like
Waarderingen: Degooyer en Willemjanw

Willemjanw

  • #14
Inderdaad zoals Freek CV zegt. Breek de boel goed open. Maar niet mopperen als het niet werkt.
Succes met de uitdaging
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Dat stond er ook al. :o
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu