Raamkozijn repareren

PvS-1

  • #1

In mijn huis heb ik een naar buiten stekend vuren raam. Op 1 hoek heb ik keer op keer problemen (ieder jaar repareren). De probleem plek betreft de kopse kant van het vuren kozijn en zit boven. Telkens bladdert / scheurt de verf hier. Ik heb meermalen geschuurd, grondverf erop en dan lak (oliebasis) maar dat ging telkens maar 1 jaar goed. Laatste keer moest ik wat hout wegsteken (verrot), gewacht tot het goed droog was en daarna heb ik het ruw gemaakt en met 2-COMPONENTEN houtrotvuller afgesmeerd (1-5 mm dik). Na 1 1/2 jaar kwamen er weer scheuren in de verf en na afsteken bleek de houtrotvuller niet meer te hechten.

Wie heeft een suggestie om dit voor langere tijd te repareren?
Wat kan ik doen om die houtrotvuller blijvend te laten hechten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Interessant detail. Vraag me af hoe dit waterdicht is gemaakt.

Je zou er een hardhouten lat overheen kunnen zetten, of een stukje lood.

Maar dan moet je eerst weten hoe het detail in elkaar zit. Heb je de bouwtekeningen? Ziet er niet oud uit.
 

PvS-1

  • #3
Dit is inderdaad relatief nieuw (13jaar). Ik heb bouwtekeningen van het huis. Ik heb echter geen detail tekeningen van de raamconstructie.

Hoe is dit waterdicht gemaakt? Bovenop de U-balk ligt lood dat bovendien is ingemetseld. Dit is nog net op de foto te zien. Dat lood lag oorspronkelijk gespijkerd, 2 jaar terug heb ik het vastgezet met een soort teer van onze nationale olie maatschappij, ook de spijkergaten heb ik daarmee dichtgesmeerd. Er is nog steeds ventilatie onder het lood door mogelijk. Onder de U-balk komt hout tevoorschijn, dat komt daarna naar voren en is waar je op de foto ziet dat ik hout heb weggestoken.

Waarom deze vraag? Ben je bang dat het hout van het raamkozijn vanaf helemaal boven nat wordt?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ik vind het ook een beetje een rare construktie, zo op de foto te zien.
Kun je eventueel een paar foto's plaatsen van de zijkant, en eventueel een foto van iets verder weg.
 

PvS-1

  • #5
Hierbij nog 2 foto's:

 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Wat een bizarre constructie zeg. En lelijk ook met dat U profiel (of H) in het zicht. Zal zo altijd een zwak punt m.b.t. inwatering zijn met name op de kopse kanten van het hout.

Zoals ik het zou doen: kraaldelen verwijderen, klossen in het u profiel slaan en een boeideel er tegenaan. Dat boeideel iets laten overlappen over het kozijndeel en een nieuw kraaldeel er boven monteren.

 

PvS-1

  • #7
Bedankt voor de oplossing

Tja, bizarre constructie, lang leven de architect die deze bedacht heeft. Zou je ze moeten laten opdraaien voor de oplossing.

Resten mij nog 2 vragen:
1) hoe zorg ik ervoor dat de houtrotvuller blijft hechten? Op mijn 1e foto (oorspronkelijke post) zie je een stukje vertikaal open hout. Dit is op een plek waar 2 stukken hout verlijmd zijn bij fabrikage (heet dat niet vingerlas?) de houtrotvuller blijft daar telkens los komen.
2) Alvorens die boeidelen te monteren: Wat te doen met de nu kale delen hout?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu