Geverfd raamkozijn terubrengen naar origine houtlook

RosieB

  • #1
Goedendag.

In mijn woonkamer heb ik een groot raamkozijn 1.80x180, nu was dit lichtgeel geverfd toen ik hier kwam wonen. Ik heb het zelf over de bestaande verflaag wit geverfd.
Nu zag ik dat bij mijn buren het kozijn nog in originele staat is, gelakt hardhout en ik vind dit erg mooi.
Is het mogelijk de verflagen zodanig te vewijderen dat ik het weer in houtlook krijg en zo ja, wat is de beste manier hiervoor? of is het onbegonnen werk....
Alvast dank!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Naar mijn idee is dat inderdaad onbegonnen werk. Want dichtbij het glas van het raam moet je heel erg uitkijken met schuurmachines en schuurpapier. Met schuren heb je heel snel krassen in het glas! Laat staan dat je een verfföhn zou kunnen gebruiken. Ook met afbijt ga je het niet redden, want dat kan de kitlaag van het glas aantasten. Bovendien moet je dan met verfkrabbers aan de gang, met ook weer het risico van krassen in het glas.

En als het goed is, is de (grond-) verf enigszins in het hout getrokken en moet je een behoorlijke laag wegschuren om de oorspronkelijke houtnerf zonder verfresten te voorschijn te kunnen halen.

Ik zou er zelf niet aan beginnen...

Maar ik ben geen vakman op schildergebied, misschien heeft iemand een andere mening.
 

De Bob

  • #3
Glas goed afplakken, en afbijt erop, rustig laten opwellen, netjes verwijderen, en zo nodig meerdere keren herhalen tot alle verf eraf is.
Kost tijd.
 
Laatst bewerkt:

Verfgebeuren

  • #4
Kees heeft de beste oplossing: niet aan beginnen, zeker niet als - met alle respect - DHZ-er.
Waar een wil is is een weg maar die moet wel begaanbaar zijn.
 

RosieB

  • #5
Hartelijk dank voor de reacties, ik ga het dan zo laten. Groet!
 

Henk E

  • #6
Al eens gedaan bij ons vorig huis met verfföhn en krabber. Maar kreeg het niet goed en mooi schoon omdat de verf om plekken er dieper in het hout zat, (was wel gewoon vuren hout). Was geen succes en daarom gekleurde beits opgedaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu