Jaren 50 stalen raamkozijnen verven

rk1994

  • #1
Beste,

In mijn huis heb ik nog enkele jaren 50 stalen raamkozijnen, de ramen sluiten door middel van een klemmechanisme waarbij het metaal direct op het andere metaal duwt.
Toen ik dit huis 1,5 jaar geleden kocht waren de kozijnen in slechte staat, maar ik ben aan de renovatie gestart.

De buitenkant is door een schildersbedrijf geverfd, en ik heb zelf de binnenkant gedaan.

Hierbij heb ik de oude stopperverf zo goed mogelijk weggehaald en vervangen met bizon beglazingskit, de stopperverf begon namelijk af te brokkelen, doe ik hier goed aan?

Dan mijn echte vraag;
nadat de schilders het buitenwerk gedaan hadden heb ik na enkele dagen de ramen gesloten, waarbij de laklaag op een andere laklaag klemt onder de sluitende klemkracht van het raam. Bij de scharnieren is daardoor over de gehele lengte de laklaak en de grondverf van de ene helft van het kozijn aan de andere helft blijven plakken.

Geen probleem dacht ik, wanneer ik de binnenkant opknap (nu) pak ik de buitenlaag ook gewoon even mee, ik heb daarvoor hetzelfde materiaal gekocht als de schilders.

Dus ik opnieuw de rand van grondlaag en laklaag voorzien en maarliefst vier dagen de ramen wagenwijd open laten staan, en jawel, na de eerste keer de ramen dichtdoen wordt de grondlaag en laklaag er wéér afgetrokken!
daarnaast ontstaat er snel schade waar de sluitingen van de ramen iets aan kunnen raken.

Gebruikte verf;
Sigma coatings Multiprimer Prime
Sigma coatings S2u Allure Gloss

Heeft iemand enig idee hoe dit wél juist in de lak gezet kan worden?

Enige bron die ik hiervoor kan vinden was de volgende; http://homegrade.brussels/wp-conten...hures/Homegrade_erf_HistorischeStalenRaam.pdf
kozijnen zijn vergelijkbaar met die zichtbaar op pagina 6.

IMG_20200727_143536.jpg IMG_20200727_143634.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat blijft problemen opleveren, de verflagen gaan aan elkaar hechten omdat er geen ruimte tussen zit en de verf nog niet uitgehard is.
Hoe dikker de laag verf hoe langer de uithardingstijd en hoe harder de lagen op elkaar gedrukt worden.
Hebt wel speciale metaalprimer gebruikt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Hoeveel lagen verf zitten er over elkaar? Als de totale verflaag te dik is, wordt de druk te groot en beschadigt de verflaag op deze plaatsen. Waarschijnlijk ook als de lak volledig is uitgehard.

ik weet niet of de kozijnen volledig kaal gemaakt zijn, anders zou je dat eens kunnen proberen om de laagdikte minimaal te houden. Als dat niet werkt zou je eventueel de scharnieren nog kunnen laten aanpassen, maar dat wordt allemaal wel ingrijpend.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu