Pvc meegieten in beton

De boez

  • #1
Binnenkort ga ik betonstorten voor een aanbouw. Hierover heb ik twee vragen:

1. mag ik het leidingwerk (pvc) al vooraf monteren en via het betonnet en een laagje beton naar de kleilaag leggen?

2. ik ga werken met een strokenfundering en wil in een later stadium de hele verdieping (dus de huidige bestaande bouw + de nieuwe aanbouw) voorzien van vloerverwarming. Kan ik in de aanbouw alvast het leidingwerk leggen (en de rest van de rol onder de vloer van de bestaande bouw op een rol laten liggen)?

Hopelijk zijn mijn vragen een beetje helder en kan iemand hier een antwoord op geven.
 

Sharky

  • #2
PVC leidingen (elektra), waterleiding en verwarmingsleiding zou ik mee laten storten in de beton. Wel even de uiteinden die boven de beton komen aftappen.

Let er wel op dat je de leidingen voor de vloerverwarming niet te diep in de beton legt en goed isoleren naar beneden toe. :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Je kan dan beter de vloerverwarming in de dekvloer doen.
 

De boez

  • #4
Dus ook de afvoeren van wasmachine, vaatwasser enz door het beton? Ontstaat er dan langs het pvc geen optrekkend vocht wat bij het betonijzer kan komen? (of is die kans verwaarloosbaar)

Heeft iemand een gouden tip hoe ik dit het volgende het beste kan aanpakken:

deze verbouwing staat gepland voor het einde van dit jaar. Pas in de zomer van volgend jaar willen we in het hele huis (begane grond) vloerverwarming (hebben nu houten vloer die we willen vervangen door beton). Ik begrijp dat de vloerverwarming het beste in een dunne laag kan liggen. We kunnen dus in de aanbouw een dekvloer leggen en hier pas in de zomer een strijkvloer bovenop. Hoe gaan we dit in het tussenliggende halfjaar doen? (we willen er namelijk wel wonen!)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je kan best een goedkoop stukje vloerbedekking op het ruwe beton leggen voor een halfjaar.


Maar als je een goude tip wilt.
Sla je spullen tijdelijk op
En doe alles in 1 keer.
 

De boez

  • #6
Natuurlijk zou de beste optie zijn om alles in 1keer te doen maar helaas is dit in die tijd van het jaar voor ons niet mogelijk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Daarom is mijn advies ook om pvc-afvoeren in de betonvloer te storten en later in 1 keer de cementdekvloer met vloerverwarming over de hele kamer+uitbouw te maken.

Je hoeft je geen zorgen te maken over vocht wat langs het pvc de wapening bereikt.

Als alles op staal is gefundeerd, heeft de aanbouw mooi in tussentijd de kans zich te zetten. Dus ik denk dat de dekvloer dan zonder dilatatie doorgestort kan worden.
 

De boez

  • #8
Mooi, dat klinkt goed.

In de nieuwe aanbouw komt de woonkeuken. Omdat we daar een halfjaar gebruik van willen maken (voor we de vloerverwarming, dekvloer en definitieve vloer gaan leggen) moeten we een tijdelijke oplossing bedenken. Vooral voor de keuken die we gaan zetten. Heeft iemand een slim idee hoe we toch al de keuken kunnen gebruiken (en stellen?) en na een halfjaar deze niet compleet moeten afbreken?
 

Millew

  • #9
Je zou het gedeelte van de vloer waar de kasten komen te staan al op hoogte kunnen brengen.
Je kan daar dan geen vloerverwarming en tegels leggen. Maar dat hoeft in principe ook niet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
IJkenhout schreef:
Als alles op staal is gefundeerd, heeft de aanbouw mooi in tussentijd de kans zich te zetten. Dus ik denk dat de dekvloer dan zonder dilatatie doorgestort kan worden.
Als er tegels op komen, dan zeker wel een delitatie voeg houden, op de oude fundering.
Want ook na vele jaren, kan het nog geen werken of iets gaan verzakken.

En wat betreft de vloerverwarming, kun je deze starks het beste in 1 geheel aanleggen.
Anders heb je nu kans, dat de slangen te kort zijn, en je een koppeling in de vloer aan moet gaan brengen, wat niet bevordelijk is.

Dus net zoals al eerder geschreven werd, de afwerk vloer er nog uitlaten, en tijdelijk een stuk goedkope vloerbedekking op de beton vloer leggen.
En eventueel daar waar de keuken komt te staan, alvast een stukje smeervloer aanbrengen, of onder de stelpoten van de keuken, wat opvul blokjes aanbrengen.
 

De boez

  • #11
Duidelijk. Eerst gewoon beton storten en achteraf de vloerverwarming met dekvloer.

Als oplossing voor het keukenblok spreekt mij de oplossing wel aan om daar wel alvast een dekvloer te smeren. Werken met blokjes is op zich wel een oplossing maar deze moeten dan weer verwijderd worden als de totale dekvloer gestreken wordt. Ze zullen dan ook ondersteund moeten worden dus ja...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu