Welke richting pvc vloer leggen?

JUWEL33

  • #1
Kamer is 4 meter breed en 8 meter lang, op de 4 meter zit een raam over de hele breedte.
Hoe leg je de. vloer het mooist, in de breedte of de lengterichting ? Heeft de leg wijze ook
invloed op de zichtbaarheid van de naden? Iemand ook tip voor een goede ondervloer die 10 db
geluid moet dempen in appartement.?
 

blauwpet

  • #2
PVC plak je toch? Hoe ga je dat op een ondervloer plakken? Aangenomen dat een ondervloer platen zijn of een rol? Is een geluidsdempende ondervloer uberhaupt wel nodig bij pvc? Dempt dat zelf al niet genoeg? Het is toch een soort dik plastic?
 

JUWEL33

  • #3
Het is pvc klik, dus geen zeil.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Voor een ondervloer zou je even bij unifloor op de website kunnen kijken. PVC vloeren dempen overigens niet voldoende van zichzelf. Bij toepassing in een appartement moet er dus vrijwel altijd een dempende ondervloer onder.

Ook is het verstandig om even goed na te gaan wat er in de splitsingsakte en/of het huishoudelijk reglement van de Vve staat vermeld over de minimale geluiddemping waar je aan moet voldoen. Daar zit wel eens verschil in per appartementencomplex.

Let ook op dat je tenminste 10db delta Llin gelduidsreductie haalt. Bij veel ondervloeren wordt de delta Lw waarde vermeld, dat is een andere norm waarbij een veel grotere geluidsreductie wordt vermeld. Er staat dan bijvoorbeeld 20db geluidsreductie delta Lw vermeld, dat klinkt goed, maar dan voldoe je meestal nog steeds niet aan de minimaal gestelde delta Llin gelduidsreductie van 10db.

Verder leg je de stroken normaal gesproken in de lengterichting van de kamer, dus de lange kant van de stroken evenwijdig aan de lange zijde van de kamer.
 

JUWEL33

  • #5
Bedankt voor de info, komt toch nog wel wat bij kijken voor een juiste keuze.
 

PimKlus

  • #6
Click PVC kun je kopen met daaronder al een geïntegreerde ondervloer (vaak maar 2 - 3mm dik) of zonder ondervloer. Onder de 1e is het niet verstandig om nog een losse ondervloer te leggen.

Losse ondervloer bij click PVC moet druk vaster zijn dan bij laminaat, let hier dus goed op. Een te zachte ondervloer zorgt voor teveel spanning op de click verbindingen waardoor die naar verloop van tijd stuk gaan.

Lengte of breedte is meer een kwestie van smaak. Als je smalle lange ruimte breder wilt laten lijken, leg je juist de lange kant parallel aan de korte kant van de kamer. Dit is wel meer werk omdat je meer moet snijden. Maar bij click PVC is het snijden en breken erg eenvoudig.

Let ook op bij het leggen dat je aan het eind niet een heel smal stuk overhoudt.

Click PVC incl geïntegreerde ondervloer heb ik hier gelegd op 1e verdieping (betonvloer geëgaliseerd). Moet zeggen dat het erg stil is maar weet zo niet hoeveel dB volgens de norm.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
De geïntegreerde ondervloer van click pvc is vaak maar 1 tot 1,5mm dik. Het is inderdaad zo dat de ondervloer bij click pvc druk vaster moet zijn dan bij bijvoorbeeld laminaat. Anders gaan de verbindingen stuk.

Helaas voldoet veel van het pvc clicklaminaat met geïntegreerde ondervloer niet aan de 10 db delta Llin norm. Daar moet dan dus alsnog een geschikte ondervloer onder om voldoende demping te krijgen.

Ik heb zelf ook een pvc clickvloer met geïntegreerde ondervloer in mijn appartement liggen, deze is van Ambiant (Cotap) en voldoet wel aan de 10db delta Llin eis. Dat is dus wel iets om goed op te letten.
 

JUWEL33

  • #8
Toch veel aandachtspunten, maar wel goed om dat te weten, dank heren voor de uitleg!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu