PVC buizen aan elkaar vast maken

Nath

  • #1
Hallo,

Hopelijk kan iemand mij met het volgende helpen:
Ik wil graag een constructie maken van een rechte PVC buis en een 90graden elleboog PVC buis. Bestaat er een mogelijkheid om deze 2 buizen aan elkaar vast te maken met de mogelijkheid ze tov elkaar te laten draaien?

Alvast bedankt!

Groetjes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Welke maat buis ?
Mogen ze ook in de voet draaien ?
 

Nath

  • #3
Ik had de maat van de buizen nog niet bepaald, ik ben nog bezig met een ontwerp. (maar ze worden niet te dik, een maximum diameter van 10cm en ongeveer een totale lengte van de constructie van 30cm denk ik).
De constructie zal bestaan uit de volgende buizen (juiste volgorde): elleboog - rechte buis - elleboog. Daarbij wil ik graag de onderste elleboog buis laten draaien ten opzichte van de rechte en de andere elleboog graag vast maken op de rechte buis.
Het maakt eigenlijk niet uit hoe ze draaien tov elkaar. Alle tips zijn welkom! :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik wacht wel even op de tekening :wink:
 

Nath

  • #5
Ik heb nog geen echte tekening gemaakt, daar wordt aan gewerkt. Aangezien dat nog even zou kunnen duren heb ik alvast een simpele paint versie gemaakt om mijn verhaal wat te verduidelijken.



Wat ik graag wil is de onderste elleboog draaiend hebben tov de rechte en bovenste elleboog buis. Hoe maakt niets uit.
Mocht er geen oplossing voor zijn, kan het misschien ook met een alternatief als de onderste elleboog vervangen door een ander materiaal. (ik denk aan een stuk hout, anders soort plastic etc... als het maar hol is en kan draaien!)

Ik hoop dat dit alles een beetje duidelijker maakt!?

Bedankt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Moet het 360 graden kunnen draaien.
*wgb*
 

Nath

  • #7
Graag wel, dat zou mooi zijn.
Mocht dat niet kunnen, neem ik genoegen met 180. :wink:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een sleuf in de buis maken en een boutje, pennetje in de knie.
Het wordt wel wat zwakker door de sleuf in de buis en hoe licht moet het kunnen draaien.
*wgb*
 

Nath

  • #9
Ik zie net dat mijn tekening op 2 manieren geïnterpreteerd kan worden...
Maar ik wil graag dat de elleboog in het horizontale vlak draait. Dus in principe, als ik de elleboog buis aan de recht draai, zou dat gebruikt kunnen worden voor het draaien... maar dan moet ie nog vast zitten ;)
(duidelijk ben ik niet echt heb ik t idee)
 

Ralph

  • #10
Je zou het met deze soort bochten kunnen creeeren, hier pak je dan het rubber eruit. Dan kan je de buis er vrij loszittend insteken.

Om het op de plaats te houden dat het er niet afvalt kan je wel een klem creeeren met aan één kant vrijdraaiend, dan kan je 360 graden draaien.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Nergens voor nodig om de pijp en de bochten vast te zetten, eruit waaien doen ze niet wanneer u de bochten die Ralph op de foto heeft staan gebruikt.
 

Nath

  • #12
Zou je me misschien iets meer willen uitleggen hoe het werkt? Ik ben niet zo een held met dit soort dingen.
Ik heb inmiddels al wat meer in mijn hoofd wat betreft maten: een diameter van 12cm en een lengte van de rechte buis van 20 cm ongeveer. Verder moet het een beetje handelbaar zijn, ik wil er graag "speelgoed" van maken. Een soort periscoop-achtige constructie wordt het (in de ellebogen wordt ook gezaagd, er gaat een driehoek af, precies in de rechte hoek om plaats te maken voor kleine spiegeltjes)
 

Ralph

  • #13
Dan maak je inzake een periscoop wel een kleine denkfout omtrent het onderling draaien van de buizen/bochten.
Dat kan namelijk niet en zo werkt een periscoop niet omdat de spiegels in een vaste opstelling staan t.o.v. elkaar.
Alleen dan heb je een beeld om de bocht, maar als je aan de bocht gaat draaien verdaai je de opstelling van spiegels met als resultaat te zien.......een mooie binnenkant van de buis.
Ergo, alle buizen moeten vast staan.
 

Nath

  • #14
Volgens mij klopt het wel. Het idee is om de spiegels mee te laten draaien met de buizen tov mekaar, dat ze vast zitten en meebewegen. Hierdoor zal het beeld nog steeds "de hoek om" door gegeven worden. Wel zal het beeld gedraaid zijn, of zelfs ondersteboven (wanneer het beeld in de richting wordt gegeven waar het ook vandaan komt, dat de spiegels als het ware loodrecht op elkaar staan ipv parallel aan elkaar (als je de afstand tussen de spiegels even wegdenkt)).
Omdat de spiegels vast zitten in de "elleboog", wil ik ook graad de hele elleboog draaien tov de rechte buis. Als het mogelijk is, gebruik maken van de (draaiende) aansluiting tussen beide buizen.
Toch? Als ik verkeerd zit, of als je t anders ziet, zeg t me.

Tips voor handige "handvaten" om de constructie vast te kunnen houden zijn ook welkom! Ik wil ze graag vast schroeven op de onderste elleboog.
 

Ralph

  • #15
Je hebt gelijk, bij exacte opstelling blijf je het beeld zien. Alleen het is wel hetzelfde beeld, maar dan in al zijn facetten zeg maar. Tenzij je aan de uitkijkende kant draait terwijl je aan de inkijkende kant kijkt.
 

Roncitf

  • #16
Misschien niet wat je wilt, maar een kleine camera boven in te buis, CCD heten die dingen geloof ik en een TFT scherm onderaan. Dan kan de kabel in de buis draaien en blijf je altijd goed beeld krijgen. je hebt die dingen in 12v, dus ongevaarlijk voor kinderen.
 

Nath

  • #17
Dat is zeker wel een goed idee. Maar helaas buiten budget en het idee is dat de kinderen het ding zelf kunnen maken dus ik probeer het toch vrij simpel te houden!
Bedankt voor je tip iig.
Maar uiteraard, alle suggesties zijn nog steeds welkom!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu