Tips steigerbuizentafel deel 2

Steigertafel

  • #1
Hi, net als vicenti ben ik ook bezig met een tafel uit steigerbuis, maar dan met een multiplex (beton of meranti) blad er op. En wat groter: 250x100.

Heb wat ontwerpschetjes gemaakt maar zit nog een beetje met de stevigheid. Een wiebelende tafel zit ik niet op te wachten ;-)

Schets 2 vind ik mooier dan schets 1, omdat dan op de lange zijde geen horizontale buis direct onder het blad loopt. In de tekening ben ik uitgegaan van de dikste steigerbuis (48,3mm). Als dat dunner kan, is dat beter. Wil het blad overigens kunnen demonteren, dus verlijmen op een buis gaat 'm niet worden.

Graag jullie tips & adviezen!

Schets 1:


Schets 2:



(en waarom kan ik geen png bestanden uploaden??)
 

Millew

  • #2
Hoeveel gewicht komt er op te staan?

Uitgaande van 100 kg/m2 kunnen de buizen voor de sterkte wel wat dunner, maar de vormvastheid moet in beide ontwerpen komen uit de stijfheid van de koppelingen. Er zitten nergens schoren in het buizenframe. De stijfheid van de koppelingen is bij dunnere buis natuurlijk minder.

Ontwerp 2 is wat gevoeliger voor torsie in de lengte en wordt het tafelblad wat minder goed ondersteund langs de lange randen.
Zelf zou ik het tafelblad dan wat dikker nemen. Dat oogt ook beter bij zo'n zwaar buizenframe.
Bij ontwerp 2 zal in z'n geheel genomen het tafelblad in de lengte minder doorbuigen omdat de lange buizen gekoppeld zijn. Dit vormt een flink stijve ligger.
 

Steigertafel

  • #3
Dank voor je snelle reactie. Zat zelf te denken aan 22mm plaat, dat is het dikste in de standaard bouwmarkt.

Als ik nou ipv de twee verticale 'staanders' tussen de twee lange buizen een schoor maak, (een lange diagonaal), lost dat de torsie in de lengte op? En kan ik dan voor de dunne buizen kiezen?

Qua gewicht: het blad komt er op, dat weegt al wel iets, en ik ga 'm gebruiken als eettafel. Lekker stevig is de bedoeling, 't moet vooral niet over een jaar uit elkaar knappen. Maar geen idee aan hoeveel belasting in kg ik dan moet denken.
 

Millew

  • #4
Mijn opmerkingen waren kwalitatief, m.a.w. het ene ontwerp in vergelijking met het andere ontwerp. Beide ontwerpen zijn sterk genoeg voor het doelgebruik, ook met dunnere buis.
De stijfheid van het geheel, b.v. gaat de tafel scheluw staan, als je hem bij één hoek optilt, moet uit de verbindingen komen.

Gewone steigerbuiskoppelingen zijn constructief gezien, scharnieren. De stijfheid krijg je door op de juiste plaatsen schoren te zetten.
Ik ken de verbindingen, die je gaat gebruiken, niet, dus valt daar moeilijk iets over te zeggen.

Een lange diagonaal zal eerder negatief werken dan positief m.b.t. torsiestijfheid omdat de staande buizen nu de liggende buizen nog enigszins verbinden.

Dikker multiplex is wel aan te komen. Je zal dan bij een bouwmaterialenhandel moeten kijken. Anders twee platen op elkaar lijmen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu