Puibalk tussen IPE en L-ligger

robert0318

  • #1
Hallo beste mensen. Ik ben bezig met het voorbereiden op een schuifpui. Wij hebben een gat laten zagen in de muur en twee balken laten plaatsen op basis van constructeur.
Ik heb nu een vraag over het maken van een spouwlat/puibalk zodat ik het stelkozijn kan vastzetten.

De IPE is met vier klossen vastgelast aan de L-ligger op de buitenmuur. Die is nodig voor de een kleine laag (circa 6) bakstenen, maar misschien kiezen we voor cementplaat want we willen toch stucen (als er weer geld is). De ligger valt onder de overstek. De balklaag ligt op de IPE240.

Hoe kan ik hier het beste een houten balk (blauw) bevestigen aan de zijkant van de nieuw geplaatste IPE? De ruimte is maar 5 centimeter (net zoals de spouw),dus het kan geen grote balk worden. Bij nader inzien had ik klosjes erin moeten laten lassen, maar dat is achteraf. Ik kan een draadeind door de IPE boren en het hout, en een klosje tussen de balk en IPE, maar ik wil niet dat de balk gaat bewegen. Jullie tips?

Puibalk.png
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
jkan je niet gewoon ket stelkozijn tegen de ipe bevestigen met zelftappers?
 
  • Like
Waarderingen: robert0318

Sander 1972

  • #3
Tussen het staal hoeft geen hout. Kozijn zet je vast aan de zijkanten
 

robert0318

  • #4
De leverancier van het aluminium kozijn heeft wel een lat ingetekend bovenaan.
Zelftappers zou ook nog kunnen.. en ik neem aan alleen in de IPE, dus niet in de L-drager? Het stelkozijn is 12,5cm breed op een spouw/ruimte van 5 cm..
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
@Sander 1972: Ik zou een schuifpui toch niet graag alleen op de zijstijlen willen bevestigen. Enig idee wat winddruk op de gevel doet? Verankering aan de bovenzijde is gewoon nodig. De schroeven moeten uiteraard wel binnen de waterkering vallen welke vanuit de spouw komt en mogen deze zeker niet doorboren.
 

Sander 1972

  • #6
Waar ik ook kozijnen weg haal zit eigenlijk nooit boven vast, weet niet hoe het met aluminium kozijn gaat.

En als we ze plaatsen ook niet, maar onder het kozijn zit het wel goed.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
VMRG:

Gevelelementen dienen op een rechte, vormvaste en vlakke basis te rusten (bij voorbeeld een onderdorpel van een stelkozijn of op het bouwkundig kader). De onderdorpel van het kozijn moet zodanig zijn ondersteund, dat er geen deformatie van het kozijn kan optreden die de functionaliteit beïnvloed. Verwachte toekomstige vormveranderingen van het bouwkundig kader dienen vooraf kenbaar gemaakt te worden.

De plaats en uitvoering van de ankers en andere bevestigingsmiddelen dienen zodanig te zijn dat het gevelelement niet door de bouwconstructie kan worden belast.

De onderlinge afstand van de bevestigingspunten van gevelelementen hart-op-hart aan het bouwkundig kader mag niet meer bedragen dan 800 mm. Bevestigingspunten dienen tussen 150 en 300 mm vanuit de buitenhoeken van het element c.q. vanuit ontmoetingen met stijlen en dorpels te worden geplaatst.
(eisen te stellen aan de bevestigingsmiddelen?)


Tenzij door berekening of beproeving kan worden aangetoond dat een grotere hart-op-hart afstand geen bezwaren oplevert tegen enige eis, moet aan de eis worden tegemoet gekomen.

Doorschroeven is toegestaan indien achtervullingen worden toegepast en de elementen niet worden vervormd. Bij het eventueel doorschroeven van onderdorpels dienen er voorzieningen te worden getroffen teneinde te voorkomen dat langs de schroefgaten water in de bouwkundige constructie kan dringen. Waterkeringen mogen door de montage niet worden beschadigd door bijvoorbeeld doorboren.


VKG:

De verankeringen moeten tussen 150 en 200 mm vanuit de binnenhoeken van het element zijn aangebracht. De onderlinge afstand van deze bevestigingspunten mag niet meer bedragen dan 700 mm. Verder dienen de verankeringen te worden aangebracht 150 en 200 mm vanuit de binnenhoeken van de aansluiting van tussenstijlen of -regels. Op de plaats van de scharnieren van ramen en deuren moeten de puntlasten op het bouwkundige kader worden overgebracht, echter rekening houdend met de minimumafstand van 150 mm uit de hoeken of tussenstijlen of -regels. De stijlen die direct aan het bouwkundige kader worden bevestigd en waaraan beweegbare delen worden gemonteerd of waarop puntlasten aangrijpen, moeten deugdelijk worden gefixeerd, bijvoorbeeld door middel van doorschroeven met achtervullingen.

KVT (Online)
Hoekankers ter plaatse van stijlen en bovendorpels


1. Ter plaatse van de stijlen, afstand spouwlat van het kozijn tot aan het hart eerste hoekanker bedraagt 150-200 mm, ter plaatse van de bovendorpels 80-120 mm

2. H.o.h. maximaal 700 mm

Indien de bovendorpel verankerd wordt aan de bovenliggende vloer dient deze verankerd te worden met een hoekanker voorzien van een verticaal slobgat. Het verankeringsmiddel in het verticale slobgat dient met de juiste moment aangedraaid te worden. Hierdoor ontstaat een verbinding die ervoor zorgt dat de vloer nog kan “nazakken” en het kozijn op de juiste plek houd.

Bovenstaande is grafisch weergegeven in tekening 11.B1.06
 
  • Like
Waarderingen: robert0318

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu