Probleem reeds gelegde houten vloer

Dennisb23

  • #1
Ik heb ongeveer 4 maanden geleden samen met een vriend een massief houten vloer in mijn woonkamer en keuken gelegd. De ondergrond is beton en daarop hebben wij
12 mm spaanplaat met waterkit verlijmd.

Vervolgens hebben wij hierop de houten delen verlijmd met een speciaal voorgeschreven lijm. Nu zijn we 4 maanden verder en de vloer begint hier en daar op te krullen. Ik ben dan ook van mening dat het spaanplaat heeft losgelaten van het beton.

Zijn er voor ons nog mogelijkheden om de vloer in zijn oude staat terug te krijgen, zonder dat er gesloopt dient te worden?

Het betreft hier een hout skeletwoning met daaronder een kruipruimte. De vloer ligt overigens 1-1,5 cm vrij van de muur. Het vochtigheidspercentage in de woning schommelt zo rond de 58%.

Ik hoop dat u mij van verdere informatie kunt voorzien.
 

Kees61

  • #2
Kan het zijn dat de massieve delen zijn gaan krimpen?
Ze kunnen daardoor best wel krom trekken en de spaanplaat ondervloer meenemen.
 

Dennisb23

  • #3
Onder mijn keukenblok kan ik net voelen dat het spaanplaat van het beton heeft losgelaten. Oftewel de waterkit was niet krachtig genoeg om de mogelijke werking van het hout tegen te gaan of de waterkit was niet bestemd om het hiervoor te gebruiken.
 

H@ns

  • #4
Het probleem zit 'm in de verlijming beton-spaan.
Ik weet niet wat waterkit is? Maar normaal gebruik je hiervoor een speciale lijm die je met een lijmkam aanbrengt.

De spaanplaat dient uit kleine stukken, "broodjes" te bestaan zodat de spanningen minimaal zijn en als er iets los komt het maar een klein oppervlak is.

Voorstrijken van het beton kan soms ook noodzakelijk zijn.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Waterkit is een water-oplosbare lijm die gebruikt kan worden om bijv. vinyl op een spaanplaat- of board ondergrond te lijmen. Wanneer deze lijm nat wordt, laat ie gewoon los, je kunt na verwijderen van zo'n vloerbedekkingslaag dan ook de lijm verwijderen door herhaald dweilen.

Het wateroplosbare ervan zal vermoedelijk verklaren waarom de ondergrond los laat. Als het beton vocht optrekt is het al snel gebeurd, vooral indien er wat spanning op de vloer komt te staan.
 

Lance

  • #6
De kans is behoorlijk groot dat de ondervloer is gaan loslaten.

De reden is dat een watergedragenlijm ( dispersielijm ) niet een goede optie is om een plankenvloer te verlijmen omdat een plankenvloer een behoorlijke trekkracht heeft. Dit komt doordat het hout vaak teruggedroogd wordt tot 9 à 11% wat inhoudt dat het hout gaat uitzetten als de vloer is gelegd.

De beste optie was geweest om zowel de ondervloer als de planken vloer te verlijmen met een lijm op alcohol basis of een PU lijm.

Je verteld niet of je grote spaanplaten of spaanplaatbroodjes hebt gelegd
Ik zou je aanraden om degene die de vloer heeft geleverd, om die aan te spreken .i.v.m je probleem.

Ik zou je graag van dienst willen zijn om te kijken wat de eventuele oorzaak is maar dan moet ik eerst de goedkeuring hebben van 1 van de moderators zodat ik je even kan bellen voor een afspraak.

Let wel! Ik ben hier niet om klanten te werven of reclame te maken voor mijzelf.

Maar uit ervaring weet ik dat het probleem vaak groter kan gaan worden.
Daarom raad ik je ook aan om de verkoper aan te spreken op zijn ( misschien ) verkeerde uitleg om een vloer te monteren
 

Dennisb23

  • #7
Heren,

Bedankt van jullie reacties. Bij elke reactie word ik weer een stukje wijzer. Ik heb de vloer samen met een maat van mij gelegd dus geen gebruik gemaakt van een bedrijf.

De vloer hebben wij direct bij de leverancier besteld. Mijn schoonvader heeft precies dezelfde vloer (gelegd zonder ondervloer) en deze ligt nog steeds vlak.

Ik heb zojuist even in de kruipruimte gekeken en deze is toch redelijk vochtig. Maar ik moet wel zeggen dat hij erg goed geisolleerd is. Wij hebben een waterkit van B***n (zijn grote emmers van 2,5 of 5 liter)gebruikt en grote stukken spaanplaat. Wat er precies fout is gegaan weet ik nu inmiddels. Ik heb te grote stukken spaanplaat en de verkeerde lijm voor de ondervloer gebruikt.

Maar is er voor mij ook nog een oplossing zonder de vloer te verwijderen of te demonteren. Dit is namelijk geen optie omdat we dan meer vernielen dan herstellen.

Ik heb zelf ook even zitten te denken. De spaanplaat staat op een aantal punten bol. Nu dacht ik als je een gaat op een onopvallende plaats boort en met een compressor op een of ander manier lijm onder vloer spuit en dan door middel van bouwstempels de vloer op de juiste plaats duwt... maar misschien heb ik een te grote fantasie :P

Ik hoor graag van jullie.
 

Lance

  • #8
Voor een goede hechting van de ondervloer op beton gebruik je ten alle tijden spaanplaatbroodjes (12 mm x 15 cm x 30 cm ) die je verlijmt op het beton, grote spaanplaten verlijm je en dan deze vastspijkeren met beton nagels of slagpluggen ( maar dit gebeurt nooit meer i.v.m. leidingen in de vloer).

Ik weet niet of het nog lukt, maar je zou een gat van 6 of 8 mm kunnen boren door het hout en in de betonvloer vervolgens een constructielijm erin spuiten en de vloer naar beneden drukken en vervolgens vastschroeven. (gebruik hier wel een proppenboor voor, zodat je het gat in de plank op een fatsoenlijke manier herstelt).

Het slimste is toch nog (mag het eigenlijk niet zeggen) om er een gevalletje waterschade van te maken en de vloer op een goede manier te laten repareren.
 

Dennisb23

  • #9
Lance,

Ik ga nadenken of ik het zelf zal gaan doen of dat ik het nu zal uitbesteden.

Gevalletje waterschade zal helaas niet opgaan. Ik werk zelf bij een verzekeraar en zal deze schade dan bij mijn naaste collega moeten claimen die uiteraard al op de hoogte is van mijn probleem. Ik ga dus voor de optie proppen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Met alle goede bedoelingen van Lance ten spijt moeten we toch vermelden dat het forum niet bedoeld is voor adviezen in die richting.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Een advies om een verzekeringsmaatschappij op te lichten hoort zeker niet op dit forum thuis. Ik had dit van een degelijk overkomende vloerenman als Lance toch eigenlijk niet verwacht! :?

Het aanbod om ter plaatste inspectie te houden, ook al is dat niet om klanten te werven, is ook al helemaal niet, zoals het forum bedoeld is!

Ik verzoek Lance dit soort uitlatingen in het vervolg achterwege te laten.
 

Lance

  • #12
okè

Ik zal dit soort uitingen niet meer maken maar voor de inspectie staat ook dat dit in overleg met een moderator gaat.
Ik ben een zelfstandig ondernemer en mag deze inspecties houden zonder er iets voor te vragen en een passende oplossing te zoeken.
Daar wordt niet mee bedoeld om de verzekering op te lichten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Lance schreef:
Het slimste is toch nog (mag het eigenlijk niet zeggen) om er een gevalletje waterschade van te maken en de vloer op een goede manier te laten repareren.
Is dit geen advies om de verzekering op te lichten?
Of wordt dit beschouwd als een "passende oplossing"?
Wel creatief dan... :?

Het antwoord van de moderator is:
Als je zelfstandig ondernemer bent en inspecties mag maken, betekent dat nog niet dat je via Klusidee de contacten daarvoor mag leggen. Daar is het forum niet voor bedoeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu