Probleem radiatoren

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hey hallo,

Zelf eigenlijk een leek wat betreft dit soort dingen, dus even wat vraagjes over cv/radiatoren in m'n zus d'r nieuwe huurwoning...

In een klein zijkamertje, waar zij absoluut niet van plan is te stoken, word de radiator kokend heet, als hij op dat sneeuwvlokje stand staat.
In andere kamers was dit hetzelfde, er zaten van die klemmetjes in. Die heb ik eruit gehaalt en daar kan de radiator nu wel helemaal uit.
In het zijkamertje dus niet.
Monteur erbij gehaalt, heeft er een nieuwe thermostaatknop opgezet, en volgens hem is dat heet worden gewoon zo'n veiligheidsstand wanneer het te koud word.
Allemaal leuk en aardig, maar hij blijft gewoon kokendheet zolang de binnenthermostaat zijn gevraagde temperatuur niet heeft.
Een veiligheidsstand of winterstand of hoe je het ook noemt, lijkt mij meer gewoon een beetje opwarmen zodat de boel niet kapot vriest, maar toch niet kokendheet.
De knop op die radiator kan zelfs nog iets verder terug dan het sneeuwvlokje...maar blijft gewoon kokendheet.
Verder dicht gaat niet want in de knop zitten van die pinnetjes. Deze schuif je er echter niet uit zoals die andere pinnetjes, maar lijken gewoon 1 geheel te zijn met de knop zelf.
Monteur bleef bij m'n zus wel volhouden dat het de winterstand is, maar dit is gewoon onzin. Ze is absoluut niet van plan te stoken in dit kamertje, maar als hij telkens zo kokendheet blijft, stookt ze toch aardig wat weg.
Ze wil dus gewoon dat die radiator uitblijft...


Tweede vraagje...
Zoals ik al aangaf, leek het bij de andere radiatoren in andere kamers ook of die winterstand gewoon niet goed werkte omdat ze kokendheet werden. Je kreeg de radiator dus gewoon niet uit met die thermostaatknoppen. Ik heb liever gewoon die oude knoppen...aan of uit.. lekker simpel..maar dat terzijde.
Na het verwijderen van pinnetjes, kreeg ik deze radiatoren echter WEL uit.
De radiatoren weliswaar.
Nu heb ik deze week echter ontdekt, dat de leidingen naar die radiatoren wel heet worden.
Er komen dus uit de vloer 2 leidingen. Stukjes van 10 cm zoiets. Die zijn kokendheet. Verderomhoog naar de radiatorknop zeg maar, is een enkele leiding...die word ook warm...maar de radiator blijft wel uit, wat ook de bedoeling is.
Maar ik geloof niet dat het hoort dat die leidingen wel heet worden??
Iemand een idee?
 
Je zou eens kunnen controleren of de radiatoren wel correct warm worden, mogelijkheid die er is nu ik dit zo leest is dat de aanvoer en de retour verkeert om aangesloten zitten op de installatie.
 
Radiatoren in overige kamers doen het wel gewoon als ik de knop opendraai ja. En gaan ook uit als ik ze helemaal dichtdraai.
Woonkamer in orde...
Slaapkamer in orde...
Keuken in orde...
Badkamer en de gang: radiator zelf kan wel uit, maar die leidingen wel heet ook al staat radiator uit.
Zijkamertje: blijft heet...
 
Als die kleine stukjes buis warm worden, dan is het waarschijnlijk een 1-pijps systeem. het is dan normaal dat dat warm wordt.
Verder, Hoe warm is het in die kamers? Die radiatoren die "loeiheet" worden, zijn die van onder tot boven warm? Of alleen een klein stukje van de bovenkant?
 
Alhoewel ik een leek ben, denk ik wel dat het gewoon 2-pijpssysteem is.
De leidingen gaan dus 2 keer de radiator in. Eenmaal onderaan, een eenmaal net onder die knop.
En als het normaal zou zijn dat die leiding warm word, zou het dan toch bij alle radiatoren moeten zijn. En dat is weer niet het geval.
Lijkt me ook gewoon niet horen dat zo'n buis heet word als je radiator uitstaat...

Die radiator word geheel heet. En dat kleine zijkamertje is dus in no-time een sauna.
 
Zoals de temperaturen nu zijn zou een thermostaatkraan niet meer op de vorstbeveiliging aan moeten spreken.

Bij vorstgevaar kan de radiator overigens net zo heet worden als de rest. Eea afhankelijk van de aanboden watertemperatuur. De knop zal echter bij 5 a 7 graden weer gaan sluiten.

Als de radiator warm blijft dan kan best de kraan of de kop defect zijn.
Wissel de kop eens met die van een ander vertrek wat wel goed is. Je kunt dan achterhalen of het de kraan of de kop is.

Succes.
 
Zeer waarschijnlijk is de oorzaak vuil in de zitting, kom dit regelmatig tegen.
Knop eraf halen en met de achterkant (houten kant dus) van een hamer enige malen het pennetje van de thermostaatkraan krachtig indrukken wil nog weleens helpen.
Let op! Wel zorgen dat je het pennetje recht naar binnen duwt omdat sommige merken kranen nogal fragile pennetjes hebben.
Wat er ook gebeurd, nooit en te nimmer met een tang aan het pennetje trekken want dan helpt alleen een nieuwe pakkinbus of kraan.
Indien dit niet helpt is de enige manier de kraan vernieuwen.
De vervuiling kan bestaan uit resten verpakkingsmateriaal, ijzerkrullen van het draadsnijden en ook de huidige radiatoren worden meestal met restanten ijzer van het draadsnijden bij de aansluitingen afgeleverd.
Succes ermee.
 
Hoe haal ik zo'n knop eraf?
Moet ik in zo'n geval eerst het gas uitzetten? En een emmer erbij houden omdat er eventueel water uitkomt?
Als ik het goed begrijp, zou er dus een pennetje in het metalen deel achter de radiatorknop moeten zitten?
Je hebt het nu niet over die plastic pinnetjes die in de knop zelf zitten gestoken?
 
Staat er misschien een merk op die thermostaatkop?
Meestal is deze eraf te halen door een metalen ring met een waterpomptang los te draaien en nee, er komt geen water uit.
 
Gas hoeft niet uit, de kraan kan je er zo afdraaien. Dan komt het pinnetje tevoorschijn. Het zou niet mogen lekken.

Een 1 pijps systeem is zeer waarschijnlijk. Anders dan de naam doet vermoeden heeft een 1 pijps systeem ook gewoon 2 pijpen... Alleen is dit een "rijgsysteem" ipv een systeem waarbij de boel parallel wordt aangesloten. Vaak zie je bij een 1 pijpsysteem ook 50/50 op het onderblok staan.
 
De knop moet ik eraf draaien toch? Het plastic ding waar de cijfertjes opstaan, en niet de kraan? Dat is een metaal onderdeel is 't niet?
En mocht het een 1 pijpssysteem zijn, is het dus normaal dat die leiding heet word? Kan het me haast niet voorstellen eerlijk gezegd.
Zit je met een radiator die uistaat en dan zouden die leidingen heet zijn?

Maar goed, zal eens kijken of ik de knop eraf krijg in dat zijkamertje en eens dat pinnetje bekijken. Zou het kunnen zijn.
M'n zus werd door zo'n monteur wel voorgehouden dat het om vriesbeveiliging gaat, maar zolang de kamerthermostaat in woonkamer om warmte vraagt, zelfs tot over de 20 graden, blijft de radiator in dat zijkamertje ook kokend heet. Maak je mij niet wijs dat het om een vriesbeveiliging gaat hoor.
Je moet een radiator toch ook gewoon uit kunnen zetten me dunkt?
 
Zou niet de kraan eraf draaien maar het thermostatisch regelelement ofwel de thermostaatkop zoals men hem in de volksmond noemt.
Of het nu een éénpijps of tweepijpssysteem is doet hier niet ter zake, de radiator zou gewoon niet warm mogen worden.
Dit soort zaken maak ik bijna dagelijks mee en vervang dan meestal meteen de kraan maar kan me voorstellen dat dit voor een doe het zelver een beetje teveel van het goede is.
Het gereutel over vorstbeveiliging gaat hier niet op, er zijn merken waarbij deze beveiliging erg resoluut werkt maar met deze temperaturen overdag moet uit ook werkelijk uit zijn.
Succes ermee.
 
Dank.
Even voor de duidelijkheid, het zijn dus 2 verschillende zaken waar we het over hebben.
Dat EEn- of tweepijpssysteem haalde iemand hier aan toen ik het over de radiatoren in de gang en de badkamer had. Deze 2 radiatoren gaan wel uit, maar bij deze 2 worden wel de leidingen heet.
Lijkt mij dat je dit toch verstookt en dus ook geld kost?

De radiator in het zijkamertje dat maar heet blijft vind ik echter even een groter probleem.
Moet toch maar proberen een keer vrij te nemen en dan monteur erbij halen.
Word een beetje goed ziek van monteurs die mensen maar afschepen om van het werk af te zijn...
 
Als het inderdaad een éénpijpssysteem is ontkom je er niet aan dat de leidingen onder het onderblokje heet worden als de thermostaat in de woonkamer vraagt.
Je moet het zien als een ringleiding die je niet kan onderbreken.
Als je in een éénpijpssysteem een verkeerd onderblokje zou plaatsen en je zou bij die bewuste radiator de kraan dichtdraaien dan is het circuit onderbroken en worden de radiatoren helemaal niet warm meer en krijgt je ketel een probleem.
Deze fout heb ik in mijn beginperiode als monteur weleens gemaakt en werd toen enorm uitgelachen om mijn stommiteit door mijn collega's.
Succes maar weer dan!
 
En mocht het zo'n EEnpijpssysteem zijn...zou dit dan niet over het hele huis moeten zijn? Namelijk de slaapkamer en de keuken hebben weer niet het geval van de heetwordende leidingen.... word zo een beetje een chaotisch verhaal zeg :)
Maar goed, radiator uit...leiding heet...dit betaal je neem ik aan? Vind het maar vreemd allemaal... Staat je radiator uit, moet je nog stookkosten betalen...
 
Wilt u ophouden quotes te plaatsen wanneer de tekst er net boven staat ?
 
Neesje schreef:
Als het inderdaad een éénpijpssysteem is ontkom je er niet aan dat de leidingen onder het onderblokje heet worden als de thermostaat in de woonkamer vraagt.
Je moet het zien als een ringleiding die je niet kan onderbreken.
Als je in een éénpijpssysteem een verkeerd onderblokje zou plaatsen en je zou bij die bewuste radiator de kraan dichtdraaien dan is het circuit onderbroken en worden de radiatoren helemaal niet warm meer en krijgt je ketel een probleem.
Deze fout heb ik in mijn beginperiode als monteur weleens gemaakt en werd toen enorm uitgelachen om mijn stommiteit door mijn collega's.
Succes maar weer dan!

Dan ben je zeker in mijn huis bezig geweest? Ik heb 2 een-pijps-kringen, en enkel 100% onderblokken... (normaal zou ik nog het woord "prutsers" erachter zetten, maar uit compassie met Neesje doe ik dat niet... :lol: )

----
Aan TS: Ik zou de GEHELE thermostaatkraan vervangen. Deze blijkt gewoon niet dicht te gaan.

Had je al geprobeerd de knop te verwisselen met een knop uit een ander vertrek (die dus bewezen wel goed werkt)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan