Probleem: niet heet worden van water in nieuwe inloopdouche

Fokko de Jong

  • #1
Ik heb onze badkamer verbouwd. De douchecabine vervangen door een inloopdouche. onder de oude douchecabine was nog geen cementdekvloer gestort. Eerst alle leidingen gekoppeld aan de nieuwe thermostaatkraan. Vervolgens over de leidingen de cementdekvloer gestort. Over de leidingen zat volgens mij een zwarte plastic buis met kleine gaatjes.

Nu de inloopdouche klaar is blijkt dat het water onvoldoende heet wordt. De aanvoerleiding wordt wel heet. Ook stroomt er ruim voldoende warm water uit de kraan. Het water echter uit de kraan is niet echt heet. Het probleem zit niet in de thermostaatkraan, want de problemen doen zich al voor voordat het water in de thermostaat kraan komt.
Kan iemand aangeven wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #2
Ergens koud en warm water verwisseld?
Is de leiding onder de ketel heet?
Groeten b
 

Fokko de Jong

  • #3
Koud en warm zijn niet verwisseld en de leiding vanuit de ketel is heet
 

Alex1200

  • #4
Wordt het water wel (iets) warmer na bv 2 a 5 minuten?

Ik neem aan dat je de thermostaatkraan er af hebt gehaald om het probleem te lokaliseren en toen ook het warmwater voldoende lang hebt laten doorstromen?

Liggen warm water en koudwater toevallig niet strak langs elkaar?
 

Fokko de Jong

  • #5
Het water wordt wel warm maar niet heet genoeg. De warm en koud waterleiding ligt op 10 cm van elkaar. Het betreft echter een Rean leiding, die volgens mij wel aardig geïsoleerd is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
De zeefjes in de aansluiting van de kraan op de muurplaten gecontroleerd op rommel ?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Bijmenging op een andere thermostaatkraan gok ik (bad?).

Zijn er nog meer thermostaatkranen in huis?
 

Fokko de Jong

  • #8
Zeefjes gecontroleerd, geen rommel.
Het bad heeft een eigen thermostaatkraan, maar die zit op een afsplitsing van de warmwateraanvoer vanaf de ketel. Overigens worden douche en bad nooit gelijktijdig gebruikt.

Ik vind het maar een vreemd verschijnsel. Ik kan eigenlijk alleen bedenken dat de cementdekvloer zoveel warmte opslurpt dat het water niet heet wordt. Het gaat om een afstand van ongeveer 90 cm.

Wordt de warmwaterleiding normaliter geïsoleerd als er een cementdekvloer over wordt aangebracht?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #9
Ik deel het vermoeden van Hessie, bijmenging.
Haal eens 1 van de thermostaatkranen er af en plaats doppen op de aansluiting, kijk of het probleem dan weg is.
 

Fokko de Jong

  • #10
Ik heb een paar foto's bijgevoegd. Het gaat om thermostaatkranen van het merk Hotbath, weggewerkt in de muur. Zoals op de foto's te zien is de afstand van de kraan bij het bad tot die van de douche ruim 2,5 meter. Elke kraan wordt afzonderlijk gevoed door een warme en koude leiding, die in de kast met leidingen bij elkaar komen en dan naar boven naar de ketel gaan.
De aanvoer van deze leidingen is te zien op de foto met de stenen.
Als ik het ronde plaatje weghaal zie je een tweetal pluggen, links een met een rode rond en rechts met een blauwe. Daar vindt de toevoer plaats en zitten de zeefjes achter. Bij de kraan heb ik vervolgens de rode en de blauwe plug afzonderlijk er af gedraaid. Bij beide stroomt het water er in voldoende mate uit. De rode wordt echter alleen lauw (in tegenstelling tot de temperatuur in het bad, daar brand je je vingers bijna zo heet is het). Het water uit de rode plug van het bad komt rechtstreeks zonder tussenkomst van een kraan van de ketel en zou dus echt heet moeten zijn.

Gisteren de temperatuur die uit de ketel komt op het maximaal aantal graden gezet (65 graden). Dan wordt het water uit de douche wel warmer.
Maar dat zou toch niet nodig zijn want voorheen werd de douche ook heet met water uit dezelfde leidingen. Graag jullie reactie.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Laat de douche eens lopen en voel aan de badkraan. Wordt deze warm? Dan is ie stuk en mengt bij.

Of de badkraan zachtjes laten lopen, en dan douchen, dat is ook een test.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Als de badkraan koud word mengt hij bij.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #13
Scherp Headhunter, slordig foutje maar wel essentieel ;-)
 

Fmrama

  • #14
Staat de temperatuur en of blokkade knop wel juist ingesteld.

Vlg de handleiding.
De fabrieksinstelling kan als volgt gewijzigd worden: • Demonteer de temperatuurknop en verwijder de blokkadering • Draai de cartridge spindel naar een temperatuur die u als aangenaam ervaart m.b.v. de temperatuurknop • Monteer de temperatuurknop en blokkadering rechtstandig weer terug • Open warm en koud water toevoer • Plaats temperatuurknop terug met blokkadeknop in lijn • LET OP: de stickhendel van de buddy thermostaat is niet de indicatie van ‘hot’ en ‘cold’, dat is nl. de bovenzijde van de thermostaatknop
 

Fokko de Jong

  • #15
Temperatuur en blokkade staan goed ingesteld.

verder douchekraan laten lopen en badkraan aangezet. Bad wordt heet, douchekraan wordt niet heet genoeg. Ook als ik de douche aanzet wordt de badkraan niet koud.

Als ik de keteltemperatuur op 61 graden zet is het probleem vrijwel opgelost. Maar ook bij een temperatuur van 50-55 graden moet de douche toch warm genoeg worden?

Ik probeer nu de thermostaatkraan van de douche en het bad te verwisselen en dan zien wat er gebeurd.
 

Fokko de Jong

  • #16
Ik heb inmiddels beide thermostaatkranen verwisseld en nu blijkt die van de douche defect te zijn. Een nieuwe van de leverancier ontvangen en nu zijn de problemen opgelost. Bedankt voor het meedenken en reageren
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu